Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Hjemdal i rullestol, iført Sanner-maske, prøver å lukke døra til «entreen».
MYE Å TA INN: Silje Hjemdal syntes ikke bare Sanner-løypa var vanskelig. Å skulle være en høyrestatsråd fra Bærum ble nesten for mye for Frp-kandidaten. (Foto: Ivar Kvistum)

Her får «Jan Tore Sanner» teste sitt eget snu-rektangel

Nei, dette er ikke den virkelige Jan Tore Sanner, men en helt annen politiker fra et annet regjeringsparti som får prøve hvordan det er å snu med rullestol på den plassen som nå er tillatt i nye byggeregler.

Ivar Kvistum
Publisert 25.06.2017 12:06

Med den nye byggeforskriften, Tek17, har kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) klart å hisse på seg funksjonshemmedes organisasjoner.

Les mer om Tek17 her: KAMPEN OM SNUSIRKELEN ER TAPT

Dette kom tydelig til uttrykk da Vestlandets vakreste eventyr, den årlige Funkisdagen, gikk av stabelen på Festplassen i Bergen lørdag 24. juni.

Politikere som hadde stand på arrangementet, ble utfordret til å prøve seg i hinderløypa som kan bli mange rullestolbrukeres hverdag når det nye rektangelet på 130 x 180 centimeter blir sidestilt som tillatt snuareal for rullestoler i nye boliger.

Snu på et rektangel

Snu-rektangelet var gjenskapt i form av en modell av en entre, som politikerne skulle forsere.

Først skulle de inn. Deretter skulle de snu for å lukke døra bak seg, for så å fortsette ut på den andre siden.

På kortest mulig tid.

Og politikerne kom seg faktisk rundt, selv om de opplevde at det var trangt og vanskelig.

Det hører med til bildet at de fikk bruke en senterdrevet, elektrisk rullestol som er av den sorten som er minst plasskrevende. Men slike stoler passer ikke for alle.

Dessuten gikk ikke veggene i kryssfiner-modellen helt opp, noe som gjorde det mulig å manøvrere med skuldre og ryggstøtte utenfor veggen.

I en virkelig korridor ville det selvsagt vært annerledes, og enda vanskeligere.

Mye å ta inn over seg

En av politikerne som tok utfordringen på strak og sporty arm, var Silje Hjemdal, 2. kandidat til stortingsvalget for Fremskrittspartiet i Hordaland.

Hun hadde dessuten vunnet «loddtrekningen» slik at hun skulle gjennomføre oppgaven iført en sånn passe naturtro Jan Tore Sanner-maske.

Å skulle være mannlig Høyre-statsråd fra Bærum ble mye å ta inn over seg.

– Å skulle være mannlig Høyre-statsråd fra Bærum ble mye å ta inn over seg, innrømmer en lattermild Hjemdal overfor Handikapnytt etter målpassering.

Hun syntes det var trangt og vanskelig å snu i korridoren, som realistisk nok også var utstyrt med en papirkurv, et gulvteppe og noen sko – i og med at dette kommer til å handle om ordentlige boliger.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

«Assistent» Reidun poserer med politiker Silje.

INGEN PUTER UNDER ARMENE: «Assistent» Reidun Nesdal Egge ga ikke Silje Hjemdal mer hjelp enn strengt tatt nødvendig. Og om det hadde vært den virkelige Jan Tore Sanner, skulle han fått kjørt seg, ler hun. (Foto: Ivar Kvistum)

Skulle fått kjørt seg

Silje Hjemdal hadde også vunnet retten til å ha med seg en brukerstyrt personlig assistent i konkurransen. Assistenten var Reidun Nesdal Egge, moren til Funkisdagens primus motor, Guri Anne Nesdal Egge.

Hadde det vært den ekte Jan Tore Sanner jeg var assistent for, skulle han virkelig fått kjørt seg.

– Hadde det vært den ekte Jan Tore Sanner jeg var assistent for, skulle han virkelig fått kjørt seg, ler Egge.

– Han skulle fått utfordringer han ikke vet finnes en gang, men som virkelige rullestolbrukere opplever hver eneste dag!

Standard som fungerer

Også stortingsrepresentant Ruth Grung (Ap) prøvde seg i rullestolløypa. Hun mener den nye tilgjengelighetsstandarden i Sanners den nye byggforskriften er et tilbakeslag.

– Selv bor jeg i en leilighet med Tek10-standard. Og jeg erfarer jo hver dag at det er praktisk og funksjonelt, ikke bare for funksjonshemmede, men for alle.

Hun gir ingen løfter om å skrote Sanners forskrift om det blir regjeringsskifte til høsten. Men hun sier:

– Vi ønsker en standard som fungerer for folk.

Ap-politikeren avviser argumentet om at det er for dyrt å bygge romslig.

– Tenker vi nytt og innovativt, får vi det til, understreker Ruth Grung.

Bergen for tilgjengelighet

Bergen kommune ga tverrpolitisk tilslutning til en høringsuttalelse der de gikk inn for å beholde tilgjengelighetskravene slik de var.

Harald Berge Breistein (KrF) leder Bergens kommunale råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Han prøvde seg også i løypa.

– Regjeringen har lagd en forskrift som vi skulle ønske var annerledes, sa Breistein på spørsmål fra konferansier Jørgen Foss.

Klikk på videoen under for å se Harald Berge Breistein prøve seg i hinderløypa.

Samle dokumentasjon

En annen som prøvde seg, var Jan Tore Sanners partifelle, Henning Warloe. Den tidligere stortingsrepresentanten gjennomførte løypa på rekordtid, men det var fordi han lukket døra bak seg uten å snu rullestolen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Henning Warloe i full fart gjennom rullestol-hinderløypa.

TOK SNARVEIEN: Tidligere stortingsrepresentant Henning Warloe råder funksjonshemmedes organisasjoner til å samle dokumentasjon om hvordan de nye byggereglene slår ut. Selv forserte han løypa uten å snu i gangen. (Foto: Ivar Kvistum)

Warloe sier til Handikapnytt at han forstår frustrasjonen i funksjonshemmedes organisasjoner, men at høye bygge- og tomtekostnader også gjør det nødvendig å finne løsninger på mindre areal enn før.

– Og det gjelder særlig i de største byene.

Samtidig mener han at det er noen gode argumenter mot å svekke tilgjengeligheten.

– De beste argumentene er at man må bygge slik at boligene kan brukes av alle. Og selv om ikke alle er funksjonshemmede, bør alle ha mulighet til å ta imot gjester med nedsatt funksjonsevne, understreker Warloe.

Han råder organisasjonene til fortsatt å være på hugget.

– Det blir viktig for dem å samle dokumentasjon om hvordan den nye standarden fungerer. Om det skaper problemer for mange, vil det være et viktig argument for å endre den igjen på et senere tidspunkt.

Vi gir oss aldri

Modellen av det nye snurektangelet ble bygd i all hast til Funkisdagen av primus motor Guri Anne Egges far, Magnar Egge.

– Han fikk fri med lønn en halv dag fra jobben hos Oldervoll bil for å få den ferdig, ler datteren Guri Anne.

Hun mener slaget om boligtilgjengelighet slett ikke er tapt selv om Jan Tore Sanner har innført nye regler.

– Vi gir oss aldri. Klarte man å endre Tek10, skal vi klare å endre Tek17 også – til det bedre.

Funkisdagen arrangeres årlig av Norges Handikapforbunds Ungdom, NHFU, og NHF i organisasjonens region Sørvest. Arrangementet lørdag 24. juni bød på langt mer enn Tek17-hinderløype med politikere. Du leser mer om Funkisdagen i Bergen i neste magasinutgave av Handikapnytt.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.