Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

De fire poserer foran banneret med Partiet Sentrums logo. Mari Storstein i rullestol.
FIRE PÅ TOPP: Geir Lippestad, Guro Helene Sørdalen, Simen Bondevik og Mari Storstein er nominert på de fire første plassene på Sentrums liste til bystyret i Oslo. (Foto: Privat)

Funksjonshemmede topper Partiet Sentrums Oslo-liste

Partiet Sentrum har nominert tre funksjonshemmede på de fire øverste plassene på sin liste til bystyrevalget i Oslo. – Historisk, sier andrekandidat Guro Helene Sørdalen.

Ivar Kvistum
Publisert 03.03.2023 10:19

Guro Helene Sørdalen står på andreplass på Partiet Sentrums liste til kommunestyrevalget i hovedstaden i høst.

På plass nummer tre følger Simen Bondevik, som også har en funksjonsnedsettelse. På fjerdeplassen følger filmskaper Mari Storstein.

Og selv om toppkandidaten selv ikke er funksjonshemmet, har Geir Lippestad likevel et sterkt engasjement i funksjonshemmedes likestillingsarbeid gjennom mange år.

– Lever som vi lærer

– Historisk. Jeg har aldri hørt om et parti som har så mange funksjonshemmede på topp, konstaterer Guro Helene Sørdalen.

Hun mener lista viser at Partiet Sentrum lever som det lærer.

– Funksjonshemmedes rettigheter har alltid vært viktig for partiet. Her gjør vi som vi sier: at funksjonshemmede er like viktige som alle andre. Vi blir ikke løftet fram på tross av vår funksjonsnedsettelse, men på grunn av den. i Partiet Sentrum blir funksjonsnedsettelsen sett på som en styrke, sier hun.

Et funkisparti?

Partiet Sentrum ble grunnlagt i september 2020 av flere utgåtte KrF-politikere og avhoppere fra andre partier. Partileder Geir Lippestad kom selv fra Arbeiderpartiet.

Sentrum er et blokkuavhengig sentrumsparti som legger FNs bærekraftsmål og menneskerettserklæringen til grunn for sitt program, og har ved flere anledninger markert seg på funksjonshemmedes rettigheter.

– Og nå, altså, en listetopp i Oslo med tre av fire funksjonshemmede. Er Partiet Sentrum blitt et funkisparti?

– Det er noe vi har hørt innimellom. Og egentlig tenker jeg at det er litt kult at vi kan få være det også. Alle de andre partiene har sine spesialiteter. At Sentrum tar eierskap til funksjonshemmedes rettigheter, er bare fint tenker jeg.

Alle de andre partiene har sine spesialiteter. At Sentrum tar eierskap til funksjonshemmedes rettigheter, er bare fint tenker jeg.

Langt fra makten

Men det er langt fram til innflytelse for Partiet Sentrum, som fikk 0,3 prosent av stemmene i stortingsvalget i 2021, det foreløpig første valget det stilte i.

– Er det ikke bedre om funksjonshemmede engasjerer seg i andre partier som er nærmere å få politisk makt?

– Det er viktig at funksjonshemmede engasjerer seg der de hører hjemme. Men kanskje der det en grunn til at det ikke er flere funkiser i andre partier, sier Sørdalen.

Sørdalen og Lippestad poserer sammen, smilende.

EIERSKAP TIL FUNKISPOLITIKK: Guro Helene Sørdalen synes det er fint at Partiet Sentrum tar eierskap til funkispolitikk. Her er hun med listetopp og partileder Geir Lippestad – selv kjent for et sterkt engasjement for funksjonshemmedes rettigheter. (Foto: Privat)

Undertrykkelse stjeler selvtillit

Selv mener hun det kan ha sammenheng med en systematisk undertrykkelse som hun har kjent på kroppen selv, og som stjal selvtilliten som skulle til for å gå inn i politikken.

– For det første handler det om skole. Fordi jeg har nedsatt syn og kronisk sykdom, har jeg fått dårligere undervisning enn mine klassekamerater. Det ga meg noen kunnskapshull, men jeg har fått høre at det ikke betyr så mye, for jeg kunne jo bare bli uføretrygdet.

– Det andre for min del handler om hvordan samfunnet ser på funksjonshemmede og hva slags språk som brukes. Vi blir omtalt som utgiftsposter og byrder i samfunnet. Det forventes ikke at vi skal få god utdanning eller jobb, heller ikke at vi skal gå inn i politikken annet enn i brukerutvalg og funkisorganisasjoner.

Foregangsby for BPA

Ennå har ikke Partiet Sentrum vedtatt noe program for valget i Oslo. Men Guro Helen Sørdalen er klar på hva som er viktig for henne:

– Det er ingen hemmelighet at funksjonshemmedes rettigheter er viktigst for meg. Jeg vil at Oslo skal bli en foregangsby for brukerstyrt personlig assistanse, blant annet. Det er viktig at funksjonshemmedes rettigheter ikke behandles som et særområde, men inngår i alle spørsmål enten det handler om skole og oppvekst, kollektivtransport eller plan og bygg. Det må gjennomsyre alle politiske beslutninger, og det samme gjelder andre diskrimineringsgrunnlag, sier hun.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.