Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Geir Lippestad holder foredrag på podiet.
FLYTT BPA: Advokat og Ap-politiker understreker at retten til BPA ligger fast, selv om BPA flyttes ut av helselovgivningen. Fredag holdt han innledningsforedraget på Ulobas Independent Living-seminar. (Foto: Ivar Kvistum)

Geir Lippestad: – BPA må ut av helseloven

Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) må ut av helselovgivningen og styres fra et annet departement, mener advokat og Ap-politiker Geir Lippestad. Han understreker at rettigheten uansett ligger fast.

Av Ivar Kvistum
Publisert 15.06.2018 11:27

Geir Lippestad holdt innledningsforedraget på et seminar som markerer starten på Independent Living-festivalen, som fredag og lørdag arrangeres i Oslo.

Det er Uloba – Independent Living Norge som arrangerer festivalen, som i morgen også omfatter den tradisjonelle Stolthetsparaden i morgen, lørdag 16. juni.

– Jeg skriver under

Den opprinnelige planen var å overrekke resultatet av en underskriftskampanje til Olaug V. Bollestad, leder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Underskriftene støtter kravet om å flytte BPA ut av helse- og omsorgslovgivningen, der den ligger i dag.

På grunn av et sykdomsforfall ble overrekkelsen utsatt. Men Geir Lippestad gjorde det helt klart fra scenen:

– Jeg kommer til å underskrive kampanjen. For BPA handler ikke om helse, sa Lippestad.

Bytt departement

Den profilerte advokaten som også har sittet i byrådet i Oslo, var helt klar på at brukerstyrt personlig assistanse må ut av helse- og omsorgslovgivningen, ut av Helse- og omsorgsdepartementet og over til et annet departement.

Å bytte departement er viktig fordi vil prege hvordan kommunene tenker om BPA.

– En årsak til at kommunene ikke forstår BPA, er at det ligger i feil lovgivning, sa Lippestad.

Hjelpemiddel for likestilling

Han understreket at BPA må forstås i et likestillingsperspektiv: et hjelpemiddel som skal bidra til at man kan leve et så normalt liv som mulig.

– Vi som familie hadde BPA i seks – sju år, som et hjelpemiddel for at vi kunne leve et så normalt liv som mulig, sa Lippestad.

Vi som familie hadde BPA i seks – sju år, som et hjelpemiddel for at vi kunne leve et så normalt liv som mulig.

Rettigheten ligger fast

Til Handikapnytt understreker Geir Lippestad at selve rettigheten til BPA ligger fast, uansett hvordan tjenesten skal organiseres. Derfor ser han ingen risiko ved å arbeide politisk for å flytte ordningen.

– Rettigheten er uberørt av hvordan ordningen organiseres og vil ikke påvirkes av et krav om å flytte BPA til et annet departement, sier Geir Lippestad til Handikapnytt.

Han mener det er naturlig å se for seg at det vil være en avdeling i Nav som håndterer BPA i fremtiden. Men han innser at mange funksjonshemmede også har blandede erfaringer med Nav.

– Jeg sier ikke at Nav – verken den kommunale eller statlige delen – er perfekt. Men uansett er det slik at BPA ikke fungerer slik det organisert i dag. Og det må vi gjøre noe med, sier Lippestad til Handikapnytt.

Lørdag går paraden

Independent Living-festivalen starter lørdag med Stolthetsparaden, som går fra Universitetsplassen, med oppmøte kl. 10.00.

Paraden går oppover Karl Johans gate, forbi Stortinget til Jernbanetorget, hvor det blir aktiviteter for familien. Flere organisasjoner kommer til å delta sammen med Uloba.

Ut over kvelden innbys alle til Stolt Natt på Salt ved Langkaia 1. Det blir musikk, underholdning, bevertning og ikke minst: utdeling av den årlige stolthetsprisen.

Klikk her for å lese mer om Independent Living-festivalen (ekstern lenke).


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.