Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Gir egenandel-«rabatt» på brukte aktivitetshjelpemidler
STATSBUDSJETTET: Hvis du er over 26 år og trenger et aktivitetshjelpemiddel, vil regjeringen kreve mindre i egenandel om du velger brukt utstyr.
Gjennom flere år har Navs pott til aktivitetshjelpemidler for voksne over 26 år (Akt26) gått tom lenge før årsslutt – fordi behov og etterspørsel har vært langt større enn pengesekken.
Behovet har vært anslått til 200 millioner kroner, mens bevilgningen for inneværende år har vært snaut 57 millioner kroner. Disse pengene rakk ikke engang ut februar.
I forslaget til statsbudsjett som regjeringen la fram fredag, er det foreslått endringer i Akt26-ordningen, men ikke slik funksjonshemmedes organisasjoner har bedt om, nemlig å innlemme ordningen i den øvrige hjelpemiddelformidlingen.
I stedet ønsker regjeringen å bruke egenandelene for å få ned etterspørselen.
Økt gjenbruk
«Det er et stort potensial for økt gjenbruk av aktivitetshjelpemidler. Økt gjenbruk er både økonomisk og bærekraftig, og vil bidra til at flere personer kan tildeles aktivitetshjelpemidler innenfor den faste bevilgningen», heter det i budsjettframlegget fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Regjeringen foreslår derfor å øke egenandelen for utlån av nye aktivitetshjelpemidler, og samtidig redusere egenandelen for nye aktivitetshjelpemidler fra årsskiftet.
«Disse endringene har som formål å bidra til økt gjenbruk av aktivitetshjelpemidler. Det foreslås videre en mindre egenandel for reparasjoner mv. av utlånte aktivitetshjelpemidler», skriver departementet.
I dag er det ingen egenandel for reparasjoner.
Mer forutsigbart
Egenandelen i Akt26-ordningen er 10 prosent av kjøpesummen, begrenset oppad til 5.000 kroner. I budsjettframlegget går det ikke fram hvordan egenandelen skal differensieres mellom nye og brukte hjelpemidler.
I rene kroner foreslår regjeringen en bevilgning til Akt26-ordningen på snaut 60 millioner kroner for 2024. Dette er ikke et reelt påslag, bare en justering for prisøkning.
Regjeringen innser problemet med at Akt26-pengene er brukt opp stadig tidligere på året.
«Regjeringen ser behov for å gjøre endringer på innretningen av ordningen slik at etterspørselen i større grad skal samsvare med bevilgningen. Omleggingen har også til formål å gjøre ordningen mer forutsigbar for brukerne», skriver departementet.
Har ikke lyttet
Norges idrettsforbund har i lang tid engasjert seg for å få en bedre ordning for aktivitetshjelpemidler til voksne over 26 år. Idrettspresident Zaineb Al-Samarai er ikke fornøyd med det hun leser i statsbudsjettet.
Regjeringen har ikke lyttet til innspill om å gjøre aktivitetshjelpemidler for personer med funksjonsnedsettelse rettighetsfestet og minimum øke posten til 200 millioner kroner, påpeker hun i en pressemelding om statsbudsjettet
– Regjeringen skriver selv i Hurdalsplattformen at de skal føre en offensiv likestillingspolitikk som gjør at alle blir inkludert i samfunnet uavhengig av funksjonsevne. Vi er overrasket over at regjeringen ikke sikrer at alle med funksjonsnedsettelser får aktivitetshjelpemidler, sier Al-Samarai.
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!