Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Person i sitski med ledsager på vei ned en fjellside.
BUNNEN ER NÅDD: Voksne over 26 år har ikke lenger mulighet til å søke om sitski, tilpassede sykler og andre aktivitetshjelpemidler i 2023. (Arkivfoto)

Tomt for penger til aktivitetshjelpemidler

Årets bevilgning er tømt, og Nav kommer ikke til å innvilge flere søknader om aktivitetshjelpemidler til voksne over 26 år i 2023.

Ivar Kvistum
Publisert 14.02.2023 09:10

Det er slutt på penger til aktivitetshjelpemidler for voksne, den såkalte Akt26-ordningen.

Det får Handikapnytt bekreftet fra Nav nå i dag.

– Det er nå besluttet stopp i innvilgelse av aktivitetshjelpemidler til de over 26 år for 2023, skriver Nav til Handikapnytt i en e-post fra etatens kommunikasjonsavdeling.

Navs nettsider vil bli oppdatert med denne informasjonen.

– Foruten noe få saker som er under behandling, vil det ikke kunne innvilges flere hjelpemidler til dette formålet, konstaterer Nav.

Rekordtidlig pengetomt

I e-posten opplyser Nav at det er satt av midler til kjøp av reservedeler og tilbehør som er nødvendig for at allerede utlånt aktivitetshjelpemiddel kan tas i bruk.

Det er også satt av penger til kjøp av tjenester som for eksempel tilpasning og reparasjon av utlånt utstyr.

Dermed gikk Nav tom for penger til ordningen enda tidligere enn i fjor. Da kom meldingen om at det var slutt på pengene 26. februar.

Les mer: AKTIVITETSHJELPEMIDLER: ALDRI FØR HAR NAVS KASSE VÆRT TOM SÅ TIDLIG

For liten pott hvert år

Akt26 er en ordning som ble innført i 2014 for at også personer over 26 år skal få en mulighet til å søke om hjelpemidler til fritid og fysisk aktivitet gjennom Nav hjelpemiddelsentral. Før var det bare barn og unge som kunne få støtte til slike hjelpemidler.

Akt26-ordningen skiller seg fra den vanlige hjelpemiddelformidlingen på to vesentlige punkter: den har egenandel, og den er begrenset av et bestemt beløp i statsbudsjettet.

Denne potten har vært for liten i forhold til etterspørselen hvert år siden 2018.

Ordinær hjelpemiddelformidling er derimot finansiert gjennom en overslagsbevilgning som innebærer at Nav ikke kan gå tom for penger til formålet.

Krav om mer penger

Fra Norges Handikapforbund, Norges idrettsforbund og andre funksjonshemmedes organisasjoner har det vært et årlig krav å få hjelpemidler til voksne inn i den ordinære hjelpemiddelformidlingen, eller i det minste få nok penger inn i ordningen til at søknader kan behandles hele året.

En firedel av behovet

På årets statsbudsjett var det satt av 56,8 millioner kroner til Akt26-ordningen. Disse pengene rakk altså til midt i februar.

Året før var det satt av 55 millioner kroner i statsbudsjettet. Det holdt noen dager mer, til 25. februar.

I 2021 var potten styrket til over 100 millioner kroner, noe som var nok til å holde ordningen gående til august.

Når pengene tar slutt stadig tidligere, har det trolig sammenheng med at stadig flere innser at det er nødvendig å søke helt i starten av året for å få søknaden behandlet før budsjettet er brukt opp.

En rapport fra Oslo Economics fra 2020 anslår at det er behov for 200 millioner kroner i ordningen, altså rundt fire ganger så mye som årets bevilgning.

Handikapnytt kommer tilbake med mer stoff om aktivitetshjelpemidler til voksne.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.