Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av en parkert håndsykkel.
GLEM DET: Drømmer du om en håndsykkel for å komme deg ut på tur og holde deg i form? Allerede nå er det for sent å søke I 2022, med mindre det kommer mer penger i revidert nasjonalbudsjett. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Aktivitetshjelpemidler: Aldri før har Navs kasse vært tom så tidlig

Årets pott til aktivitetshjelpemidler for voksne funksjonshemmede over 26 år holdt bare i to måneder.

Ivar Kvistum
Publisert 26.02.2022 12:38

Fredag 25. februar kom meldingen på Navs nettsider: Det er allerede slutt på pengene i den såkalte Akt26-ordnigen for i år.

Heretter og ut året vil alle over 26 år som søker om aktivitetshjelpemidler få avslag – med mindre det kommer mer penger i revidert nasjonalbudsjett senere denne våren.

Fritid og fysisk aktivitet

Akt26 er en ordning som ble innført i 2014 for at også personer over 26 år skal få en mulighet til å søke om hjelpemidler til fritid og fysisk aktivitet gjennom Nav hjelpemiddelsentral. Før var det bare barn og unge som kunne få støtte til slike hjelpemidler.

Akt26-ordningen skiller seg fra den vanlige hjelpemiddelformidlingen på to vesentlige punkter: den har egenandel, og den er begrenset av et bestemt beløp i statsbudsjettet. Ordinær hjelpemiddelformidling er derimot finansiert gjennom en overslagsbevilgning som innebærer at Nav ikke kan gå tom for penger til formålet.

Rekordtidlig tomt

Denne potten har vært for liten i forhold til etterspørselen hvert år siden 2018. Men aldri har pengene tatt slutt så tidlig som i år. Allerede før vi skriver mars, er det slutt på pengene.

Tidligere år har det kommet tilleggsbevilgninger i revidert nasjonalbudsjett, og det er dette som i så fall kan få formidlingen i gang igjen også i år.

Men foreløpig er døra stengt for alt annet enn service og reparasjon på aktivitetshjelpemidler som allerede er utlevert.

Utrdag av meldingen med tittelen: Rammen til aktivitetshjelpemidler er brukt opp.

STENGT: Meldingen som ble lagt ut på Navs nettsider fredag. (Faksimle av Navs nettsider)

Økte egenandelen og kuttet bevilgningen

I det siste forslaget til statsbudsjett som Erna Solbergs regjering leverte før den gikk av i fjor høst, ble egenandelen i Akt26-ordningen økt med 1000 kroner, til 5000 kroner. Dette var i tråd med anbefalingene i en evalueringsrapport for å få ned etterspørselen etter hjelpemidler.

Samtidig ble rammen kuttet med 29 millioner kroner i forhold til det foregående året, til 55 millioner kroner.

Norges Handikapforbund var hard i kritikken og hevdet at den økte egenandelen ville føre til at mange funksjonshemmede ikke lenger ville ha råd til hjelpemidler for å være i fysisk aktivitet.

Les mer: ØKER EGENANDELEN PÅ AKTIVITETSHJELPEMIDLER

SV led nederlag

Da mannskapet til Jonas Gahr Støre overtok regjeringskontorene, var ikke forgjengernes Akt26-kutt blant punktene som ble endret i det endelige budsjettet for 2022. Kuttet i bevilgning og økning i egenandel ble stående.

Dette ble kritisert av SVs nestleder Kirsti Bergstø, som måtte innse at partiet hennes ikke hadde fått gjennomslag i forhandlingene med regjeringspartiene om budsjettet.

Bergstø forsikret imidlertid at SV fortsatt vil jobbe for å få en bedre ordning.

Les mer: SV: FIKK IKKE GJENNOMSLAG, MEN HAR IKKE GITT OPP AKTIVITETSHJELPEMIDLER

***

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.