Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Partiledernre poserer mens programleder Fredrik Sovang tar selfie med alle i bakgrunnen. Bondevik innfelt.
OVERSETT: Partilederne møttes i Arendal for å debattere, uten å nevne funksjonshemmede, påpeker Guro Helene Bondevik. (Foto: Heiko Junge, NTB)

Glemt i debatten – enda en gang

MENINGER: Heller ikke i år ble funksjonshemmedes rettigheter eller vår likestillingskamp nevnt med et eneste ord i partilederdebatten under Arendalsuka, skriver Guro Helene Bondevik i Partiet Sentrum.

Guro Helene Bondevik
Publisert 21.08.2023 10:04

  • Denne artikkelen er et debattinnlegg og gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Vi er Norges største minoritet. Vi er en stor og mangfoldig gruppe mennesker med synlige og usynlige funksjonsvariasjoner.

Både høyresiden og venstresiden har fått styre både landet og kommuner, og menneskerettighetsbrudd skjer fremdeles hver eneste dag.

Vi ser stadig eksempler på barn som ikke får gå på nærskolen sin eller aktiviteter på fritiden. Vi ser at potten for aktivitetshjelpemidler går tom tidlig på våren hvert år.

Jeg har selv opplevd å måtte slutte i en jobb jeg elsker fordi livet ikke går rundt med alt for få BPA timer. Og min situasjon er på ingen måte unik.

FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) er fremdeles ikke inkorporert i norsk lov, og vi har ikke tid til å vente lenger.

Det er viktig å forstå at funksjonshemmedes rettigheter ikke bare er et separat saksfelt, men at diskrimineringen vi blir utsatt for er så gjennomgående at vår likestillingskamp må gjennomsyre all politikk. Vi som lever med funksjonsnedsettelser, er ulike mennesker. Alle politikkområder som angår mennesker, angår oss.

Det er viktig å forstå at funksjonshemmedes rettigheter ikke bare er et separat saksfelt, men at diskrimineringen vi blir utsatt for er så gjennomgående at vår likestillingskamp må gjennomsyre all politikk.

Uansett om vi snakker om barns muligheter til å delta på fritiden, folks økonomiske levekår eller klima, så må vi huske på at vi med nedsatt funksjonsevne også er en del av det.

Partiet Sentrum mener at funksjonshemmedes rettigheter må følges opp også i kommunene, og at alle saksbehandlere som innvilger BPA, må følge CRPD. Egenandelen må bort, og BPA må gis uavhengig av kjønn, alder eller sivilstatus. Kollektivtilbudet må være for alle, og vi må ha en storsatsning på universell utforming.

Dersom Partiet Sentrum kommer inn i bystyret i Oslo til høsten, kommer vi til å kjempe for en likestillingsrevolusjon for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Hadde vår partileder, Geir Lippestad, fått være med i partilederdebatten, ville funksjonshemmedes likestillingskamp ikke blitt glemt.

Guro Helene Bondevik
Bystyrekandidat for Partiet Sentrum i Oslo

***

Enig eller uenig i det du leser? Skriv gjerne et debattinnlegg og send det til post@handikapnytt.no.

 

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.