Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Hadia Tajik.
MER ENN KJØNN: Det moderne likestillingsbegrepet omfatter også funksjonshemmede. Det må Arbeiderpartiets politikere bli flinkere til å løfte fram, mener Hadia Tajik. (Foto: Arbeiderpartiet)

Hadia Tajik: – Vi må bli mer bevisste

Arbeiderpartiets tillitsvalgte og folkevalgte politikere trenger å styrke bevisstheten om at likestilling handler om mer enn kjønn, innser nestleder Hadia Tajik. Denne uken møtte hun kritikere av partiets handikappolitikk.

Av Ivar Kvistum
Publisert 06.06.2019 15:39

Mandag skrev Handikapnytt.no at de tre Ap-medlemmene Tove Linnea Brandvik, Lars Ødegård og Ann-Marit Sæbønes retter kritikk mot sitt eget parti for manglende engasjement i kampen for funksjonshemmedes likestilling.

Les mer her: AP-MEDLEMMER TAR OPPGJØR MED HANDIKAP-POLITIKKEN TIL SITT EGET PARTI

Utspillet førte til at Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik inviterte kritikerne til et møte. På møtet tirsdag deltok også partiveteran Jens Olav Simensen fra Fredrikstad sammen med de tre.

Nyttig påminnelse

– Det var et godt og viktig møte. Dette er partimedlemmer med svært mye kompetanse på dette området som er nyttig for oss som har verv i dag, sier Hadia Tajik til Handikapnytt.

Nestlederen mener kritikken er en nyttig påminnelse både til partiorganisasjonen og til de folkevalgte:

– Tradisjonelt i Arbeiderpartiet har likestilling handlet mye om kvinner, og litt om minoriteter. Jeg ser behov for at våre folkevalgte blir mer bevisste på at likestilling i moderne sammenheng inkluderer mennesker med nedsatt funksjonsevne. Det gjelder både når vi utvikler ny politikk og når vi snakker, sier Tajik til Handikapnytt.

Jeg ser behov for at våre folkevalgte blir mer bevisste på at likestilling i moderne sammenheng inkluderer mennesker med nedsatt funksjonsevne

«Tar med meg deres argumenter»

For de tre som sto fram med kritikk i Handikapnytt, er Arbeiderpartiets holdning til FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) et kjernepunkt.

At partiet står sammen med flertallet i motstanden mot å inkorporere konvensjonen i norsk menneskerettslov, er dråpen som fikk begeret til å flyte over.

– Det er helt riktig at dette er viktig for dem, og det ga de også uttrykk for i møtet. Jeg tar med meg deres argumenter, sier Hadia Tajik.

Når Handikapnytt spør hva som er Arbeiderpartiets begrunnelse for å avvise både FNs og organisasjonenes krav om å inkorporere CRPD, gjentar hun argumentet om at rettighetene allerede er ivaretatt i øvrig lovgivning.

– Heller ikke Arbeiderpartiet vedtar ny politikk over bordet, påpeker hun.

Nestlederen gir dermed ingen signaler om at Arbeiderpartiet vil endre sin politikk på dette området.

Portrettfoto av Ann-Marit Sæbønes.

KONSTRUKTIVT: Ann-Marit Sæbønes er glad for at ledelsen i Arbeiderpartiet lytter til kritikken. (Foto: Ivar Kvistum)

Lyttet, som forventet

Ann-Marit Sæbønes sier til Handikapnytt at hun opplevde møtet med Hadia Tajik som konstruktivt.

– Når vi som har så lang fartstid i partiet tar opp et så alvorlig tema, forventer jeg at partiledelsen lytter til det vi har å si. Og det gjorde Hadia Tajik. Nå regner meg med at ledelsen i partiet vil diskutere hvordan de skal gå videre, sier Ann-Marit Sæbønes til Handikapnytt.

Det ble ikke avtalt noe nytt møte, men Sæbønes regner med at det blir videre dialog om Arbeiderpartiets funksjonshemningspolitikk.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.