Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Erna Solberg snakker til en stor folkemengde i Arendal sentrum.
POLITISK FESTIVAL: Arendalsuka er Norges største politiske møteplass. Men den er ikke or alle. Bildet er fra fjorårets arrangement, der statsminister Erna Solberg deltok. (Foto: Mona Hauglid/Arendalsuka)

Halve Arendalsuka framstår utilgjengelig for rullestolbrukere

I programmet for Arendalsuka er under halvparten av arrangementene oppgitt å være tilgjengelige for rullestolbrukere. Men arrangøren hevder at forholdene er bedre enn hva programmet gir inntrykk av.

Ivar Kvistum
Publisert 12.08.2018 21:11

Mandag 13. august, går startskuddet for Arendalsuka.

I de kommende dagene skal hele det politiske Norge sette hverandre i stevne med ulike debatter og stands i Arendal sentrum. Organisasjoner, partier og lobbyister står bak til sammen 1097 ulike arrangementer.

Programmet presenteres i søkbar form på Arendalsukas nettsider. Om du legger inn et filter slik at bare arrangementer i rullestoltilpassede lokaler kommer opp, står du igjen med 468 treff.

Om du i tillegg krever at det skal være handikaptoalett på stedet, står du igjen med 268 arrangementer.

Ikke et riktig bilde

Men programmet på nettsidene gir ikke et riktig bilde av tilgjengeligheten, understreker produsent for Arendalsuka, Dag Tynes.

– Jeg forstår fortvilelsen til dem som reagerer på manglende tilgjengelighet. Men saken er at flere arrangementer er tilgjengelige enn det som framgår i programmet, sier han til Handikapnytt.

Jeg forstår fortvilelsen til dem som reagerer på manglende tilgjengelighet. Men saken er at flere arrangementer er tilgjengelige enn det som framgår i programmet.

På Arendalsuka er mange hundre ulike arrangører som er ansvarlige for sitt eget arrangement. De skal blant annet legge inn informasjon om tilgjengeligheten, og der hender det at det glipper, forklarer Tynes. Mange glemmer eller dropper det.

– Vi vurderer om vi skal gjøre det obligatorisk for alle arrangører å legge inn denne informasjonen. Det vil i så fall innebære at det ser litt lysere ut, sier han.

Vil ikke gi pålegg

Fullt tilgjengelig vil det likevel ikke bli. Dag Tynes forklarer at det er 105 ulike arrangementssteder i Arendal. Ikke alle er tilgjengelige for rullestolbrukere, men produsenten mener det dreier seg om et mindretall:

– Det er særlig utfordringer knyttet til båtene i Pollen. Og så har vi fire–fem lokaler som ligger i andre etasje i gamle bygninger uten heis. Det er også noen av lokalene på bakkeplan der det er høye trapper ved inngangen, sier Dag Tynes.

– Men kan ikke Arendalsuka stille som krav at man må være tilgjengelig for å huse arrangementene i programmet?

– Det er ikke så lett å gi slike pålegg. Vi kan for eksempel ikke kreve at noen skal bygge om for flere hundre tusen kroner for at de skal få mulighet til å tjene penger de dagene Arendalsuka pågår, svarer han.

Mobile ramper

Tynes understreker at Arendalsuka tar tilgjengelighet på alvor.

Blant annet har man skaffet til veie noen mobile ramper fra hjelpemiddelsentralen som kan brukes på de mest aktuelle arrangementene.

Det skal heller ikke ligge elektriske kabler i veien som skaper hindringer for rullestolbrukere. Man har også sørget for at det er minst dobbelt så mange handikap-parkeringsplasser i sentrum som det er til vanlig.

Det er dessuten lagt opp til tegnspråktolkning på alle de 42 arrangementene i hovedprogrammet.

– Vi har tolker tilgjengelige og spør ved begynnelsen av hvert arrangement om det er noen som har behov for tjenesten, forklarer Tynes.

Hovedprogrammet er de arrangementene som Arendalsuka selv står som arrangør for, og de skal alle avvikles på steder som er tilgjengelige for rullestolbrukere.

Ta kontakt om tilgjengelighet

Arrangørene oppfordrer deg som funksjonshemmet til å ta kontakt på forhånd dersom du er interessert i å gå på et arrangement og lurer på om du kommer inn. Send en e-post til trafikk@arendalsuka.no og spør.

– Da kan det også hende vi kan legge til rette med en av de mobile rampene vi har lånt, sier han.

Organisasjonene Press – Redd Barnas Ungdom, Norges Handikapforbunds Ungdom, Unge Funksjonshemmede og Uloba Independent Living Norge at de vil markere seg på Arendalsuka med en egen «tilgjengelighetsgerilja».

I fjor demonstrerte Norges Handikapforbunds Ungdom mot manglende tilgjengelighet på flere arrangementer under Arendalsuka.

Tynes er kjent med demonstrasjonen, men han avviser at det har påvirket hvordan arrangørene arbeider med tilgjengeligheten.

– Vi har et veldig godt samarbeid med det kommunale rådet for funksjonshemmede i Arendal som gir oss råd og hjelper oss med å bli bedre, sier han.

Han presiserer også at det er demonstrasjonsforbud under Arendalsuka. Om noen ønsker å påvirke arrangøren til å satse enda mer på tilgjengelighet, er det bedre at de tar kontakt direkte.

– Og helst på forhånd, slik at vi får muligheten til å gjøre noe med det.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

***

Handikappolitikk på Arendalsuka

Flere av funksjonshemmedes organisasjoner er på plass med egne arrangementer under Arendalsuka. Blant annet:

Norges Blindeforbund:

Tirsdag 14. august kl 14 i Bankgården: Seminar sammen med NHO Arbeid og inkludering med tema «Arbeid før uføretrygd».

Bakgrunnen er at mange unge synshemmede opplever at Nav motiverer dem til uføretrygd i alt for ung alder. Blindeforbundet utfordrer politikerne til å svare på hva de vil gjøre med det. 

Uloba – Independent Living Norge: 

Mandag 13. august kl. 13.30 på Madam Reiersen: Debattmøtet «Fra krøpling til helt». Hvorfor er samfunnet imot at funksjonshemmede skal gis like rettigheter her i landet? I panelet sitter blant annet barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Tirsdag 14. august kl. 13.30 på Clarion Hotel Tyvholmen: «Tre kvinner – finn tre feil». Dette blir ifølge Uloba den store diskrimineringsdebatten under Arendalsuka, og i panelet sitter en kvinne som ikke er norsk nok, en som er skeiv og en som sitter i rullestol. De har én ting til felles, utenom å være kvinner: De er diskriminerte.

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon:

15. august kl. 12.00 på Thon Hotel Arendal: Debattmøte om «Hvordan skaper vi en inkluderende skole for alle elevene?».

Deltagere er Nina Sandberg (Ap), Turid Kristensen (H), Karin Andersen (SV) og forsker Jan Tøssebro ved NTNU. Eva Buschmann som er styreleder i FFO leder debatten.

Unge Funksjonshemmede:

Deltar med tre arrangementer:

Tirsdag 14. august kl. 09:00 på No. 9 Kaffe- og platebar: Debattmøte om «Unge løsninger på ungt utenforskap».

Tirsdag 14. august kl. 18:15 på No. 9 Kaffe- og platebar: Debattmøtet «Er det så farlig med retten til spesialundervisning, da?»

Torsdag 16. august, fra kl. 13:00 i Seksualitetens hus (Eureka-bygget i Arendal): Seminar om e-læringsverktøyet Sex som funker.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.