Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Arne Lein med kaffekoppen i en pause i landsmøtesalen.
SISTE DAG PÅ JOBBEN: I helgen fikk Arne Lein avløsning som forbundsleder i Norges Handikapforbund. (Foto: Ivar Kvistum)

– Handikapforbundet må fortsette å peke på de gode løsningene

Arne Lein har hatt sin siste dag på jobben som forbundsleder i Handikapforbundet. På landsmøtet i helgen understreket han hvor viktig det er at organsiasjonen fortsetter bevarer sin faglige tyngde. – Vi skal ikke bare gå med paroler. Vi må også peke på løsningene, sier han.

Ivar Kvistum
Publisert 16.06.2019 12:56

– Det er litt vemodig, det må jeg innrømme. Nå er en fase slutt, og arbeidet mitt i denne rollen er på hell. Men samtidig står vi midt oppe i endringer som krever at nye krefter overtar, sier Arne Lein til Handikapnytt.

I helgen var Norges Handikapforbund samlet til landsmøte i Asker.

Og for siste gang var Arne Lein til stede i egenskap av forbundsleder, et verv han har hatt på fulltid de 11 siste årene.

Takk til medlemmene

I landsmøtetalen sin lørdag understreket han hva som er Handikapforbundets rolle og misjon.

– Vi er først og fremst en interesseorganisasjon av og for våre medlemmer. Takk til medlemmene som er med, sa Lein i talen, der han knyttet sammen likestillingskamp og interessekamp.

Og han minnet om at det fortsatt gjenstår mange kamper – og at organisasjonen også må være forberedt på mange omkamper i det interessepolitiske arbeidet.  

Vinneroppskriften

– Vår vinneroppskrift er vår faglige kompetanse, våre politiske kontakter og å være en kunnskapsbasert organisasjon med stødige tillitsvalgte ute i de lokale miljøene, sa Lein.

– Det jeg har lært av min egen vandring i politiske korridorer, er betydningen av faglig kunnskap, i kombinasjon med de solide nettverk. Vi skal selvsagt også stå på torget med ropene og protestene våre. Men det er samvirket mellom det faglige, med samtalene over kaffekoppen og protestene som har effekt.

Lokalt press

I talen understreket Arne Lein at kampen for funksjonshemmedes rettigheter i stadig større grad foregår i kommunene. Samtidig er antallet lokallag i NHF sterkt synkende, fra 230 i 2014 til 172 i 2018.

Økonomien er også under press. Prognosene sier, ifølge Lein, at flere av regionene i organisasjonene kommer til å bli avhengige av driftstilskudd i tiden som kommer. Også flere av landsforeningene siter økonomisk.

– Dette forteller meg at vi må finne nye måter å jobbe på. Vi må tenke nytt om organisering og oppgaver. Det avgjørende er at de som står i den daglige kampen må kjenne at de ikke er alene. Vi må tilby dem nettverk, støtte og tilstedeværelse. Dette er viktigere enn at protokollen fra siste regionstyremøte er riktig ført, sa Lein.

Peke på løsningene

Til Handikapnytt sier Arne Lein at han ville sende et signal om hvor viktig det er å holde fast på det kunnskapsbaserte arbeidet.

– Vi skal ikke bare gå med paroler. Vi må også peke på løsningene, sier Lein.

Vi skal ikke bare gå med paroler. Vi må også peke på løsningene.

Han mener kompetansen i organisasjonen er helt nødvendig for å støtte de enkelte tillitsvalgte som tar kampene ute i kommunene. Det seneste eksempelet er striden om BPA-konsesjonen i Nittedal kommune.

– Du snakker om å bevare fagligheten i organisasjonen. Men samtidig: i din tid som forbundsleder er det blitt vesentlig færre interessepolitiske fagstillinger i NHF-administrasjonen?

– Ja, det stemmer. Og det er ille at vi kom i den situasjonen hvor vi måtte nedbemanne så kraftig. Spørsmålet nå er hvordan vi kan ivareta kompetansen vår i forbundets nye struktur, svarer Lein.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.