Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Nils-Erik Ulset.
TERMINJUSTERING: Para-skiskytter Nils-Erik Ulset var sikker på at VM kom til å ryke. Men så ble konas termindato justert. Nå satser han på gull både i Östersund og hjemme. (Foto: Geir Olsen, NTB Scanpix)

Håper å rekke et VM-gull før konas fødsel

Nils-Erik Ulset (36) er sulten på mer edelt metall under para-VM i skiskyting. Men det er uviktig målt mot «gullet» som venter på hjemmebane til våren.

Handikapnytt
Publisert 17.12.2019 09:46

(NTB-Stian Johnsen:) I starten av april venter nemlig Ulset og kona Ingrid sitt første barn. Det kan gjøre at VM i Östersund ryker for den meritterte paraskiskytteren.

– Ja, det er ikke sikkert det blir noe VM. Det er noe jeg har litt i bakhodet, sier Ulset til NTB foran verdenscupåpningen på Lillehammer.

36-åringen føler seg i toppform etter en lang sesongoppkjøring, som også har inkludert klargjøring av barnerom og forberedelser til fødsel.

– Det er Ingrid som holder på, og så prøver jeg bare å stille opp med det jeg kan. For det der kan jeg ingenting om, så jeg får mest beskjed om å kjøre og hente ting og slikt, smiler han.

Lettet på ultralyd

I utgangspunktet trodde Ulset ikke at det skulle bli noe VM på ham denne vinteren. Men en kontrabeskjed fra legene gjorde at det ser mulig ut likevel.

– Terminen var egentlig 13. mars, midt under VM. Men så var vi på ultralyd og fikk beskjed om at den var feil. Ny termin er 4. april, så da skal det gå fint, i alle fall etter planen. Det var en lettelse å få flyttet den datoen, sier Ulset.

– Hvis alt er bra og som det skal være med Ingrid og barnet i perioden inn mot VM, så er det greit, da reiser jeg. Så får jeg heller se hvor fort jeg kan kjøre fra Östersund til Kristiansund om noe skulle skje.

Så får jeg heller se hvor fort jeg kan kjøre fra Östersund til Kristiansund om noe skulle skje.

Dermed gjør han ingen endringer i sesongplanen foreløpig. VM i Östersund fra 12. til 15. mars er det store målet, men Tingvoll-løperen ønsker også å slå fra seg i verdenscupen.

– Nå følger jeg den planen som var tenkt, og så får jeg heller dra i håndbrekket på slutten hvis noe skjer (på hjemmebane). Jeg går inn i sesongen med fokus på VM, men så legger man inn en liten formtopp til verdenscuphelgene, særlig til Lillehammer, sier han.

Nils-Erik Ulset i sporet.

ENDA STERKERE: Nils Erik Ulset under herrenes sprint på Sjusjøen i forbindelse med sesongstarten for skiskytterne. Etter Paralympics i 2018 har han droppet langrenn og satser rendyrket på skiskyting. (Foto: Geir Olsen, NTB Scanpix)

Enda sterkere og bedre

Verdenscupåpningen på Lillehammer (samkjøring med langrenn) er tidenes største med 230 utøvere fra 22 nasjoner. Ulset, som har medfødt muskelsvekkelse i begge bein, skal i aksjon på normaldistanse onsdag og sprint torsdag.

– Jeg gleder meg skikkelig. Det blir spesielt godt å komme i gang på hjemmebane, og det blir viktig å få testet VM-løypene til neste år (2021). Jeg har gjort mye bra i sommer og høst, og det blir kjempeartig å gå verdenscup igjen, sier han.

Ulset forteller om sesongforberedelser der han har gjort grep for å bli enda sterkere og bedre.

Etter Paralympics i 2018 har han droppet langrenn og rendyrket skiskytingen, noe som har gitt resultater.

– Jeg har hatt mye mer fokus på styrke enn tidligere. Jeg merket at kroppen min responderte fryktelig bra på styrketreningen jeg gjorde i vinter. Samtidig har jeg gått mye mer skispesifikt på trening, og det synes jeg har fungert bra, sier han.

Nytt Paralympics?

Nettopp nye treningsgrep og utvikling er mye av årsaken til at Ulset fortsatt er motivert for å holde på med toppidrett.

Samtidig spiller «hjemme-VM» på Lillehammer i 2021 en rolle.

– Planen var egentlig å gi seg våren som var, men når du får VM i Östersund og Lillehammer etter hverandre, da er det vanskelig, slår 36-åringen fast.

Planen var egentlig å gi seg våren som var, men når du får VM i Östersund og Lillehammer etter hverandre, da er det vanskelig.

Ulset har vunnet 31 mesterskapsmedaljer i skiskyting og langrenn, 13 av dem i Paralympics. Om han holder på helt til Beijing-lekene i 2022, er foreløpig usikkert.

– Jeg skal ta en vurdering etter VM på Lillehammer. For Beijing er i høyden, og da må du kjøre et ganske tøft høyderegime. Det er krevende på flere måter, sier Ulset, som fra kommende vår skal kombinere toppidrettssatsingen med rollen som småbarnsfar.

– Det spiller jo også inn når det gjelder Beijing. Skal jeg klare å kjøre et høydeopplegg, må jo de (kone og barn) være med på mange av samlingene. Det blir ikke en enkel kabal å legge.

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.