Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Oskar Eikeseth og flere bærer et banner med teksten «Stolt og blå – HøyreFunk».
GJØR JOBBEN GRUNDIG: Oskar Eikeseth (i midten på bildet med hvit T-skjorte) leder HøyreFunk. Han deler ikke Karin Andersens frykt for et langvarig utvalgsarbeid. Bildet er tatt i årets Stolthetsparade 15. juni.

HøyreFunk: – Vi må ta oss tid til å gjøre BPA-ordningen best mulig

HøyreFunk-lelder Oskar Eikeseth mener det er viktig å bruke tid på en god BPA-utredning, i stedet for å flikke på ordningen med flere enkeltvedtak nå. Han er uenig med SVs Karin Andersen som mener det vil ta for lang tid å vente.

Av Ivar Kvistum
Publisert 21.06.2019 12:34

Det er viktig at utvalget som skal utrede ordningen med brukerstyrt personlig assistanse (BPA får gjøre en ordentlig jobb uten å bli bundet opp av for mange enkeltvedtak allerede nå.

Det mener Oskar Eikeseth, leder i HøyreFunk.

HøyreFunk er partiet høyres handikappolitiske utvalg. Eikeseth reagerer på at SVs stortingsrepresentant Karin Andersen i Handikapnytt torsdag kritiserte eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug for å «skyve utvalgsarbeidet foran seg».

Les mer om Karin Andersens kritikk her: BPA: LISTHAUG HAR FOR GOD TID, MENER SV

– Karin Andersen gir en merkelig framstilling, sier Eikeseth.

En tjeneste som funker

I regjeringsplattformen er det slått fast at det skal lages en offentlig utredning (NOU) om brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Og selv om dette vil ta tid, mener Oskar Eikeseth at det er viktig å gi utvalget armslag til å gjøre en best mulig jobb.

– I stedet for å fatte flere enkeltstående hastevedtak nå, må vi la dette arbeidet gå sin gang, slik at vi kommer fram til en tjeneste som blir best mulig. Det er bedre å gi det ett år ekstra hvis vi på den måten kan få en tjeneste som virkelig funker, sier Eikeseth og legger til:

– Det handler også om å ha respekt for utvalget og den jobben det skal gjøre. De må få legge fram et skikkelig forslag uten at regjeringen har vedtatt for mye i mellomtiden.

BPA er ikke noe som plutselig ble funnet på i 2013 i Nydalen. Hvorfor har de plutselig nå fått så dårlig tid?

Han minner om at SV selv satt regjering i åtte år uten å rettighetsfeste BPA-ordningen.

– BPA er ikke noe som plutselig ble funnet på i 2013 i Nydalen. Hvorfor har de plutselig nå fått så dårlig tid? spør Oskar Eikeseth.

Høyre for frigjøring

– Men hva med dem som allerede i dag må leve med BPA-ordninger som ikke fungerer? De vil vel neppe slå seg til ro med å måtte vente på et utvalgsarbeid?

– Regjeringen vil fortsatte å forklare overfor kommunene at BPA skal være et frigjøringsverktøy. Og så må vi huske at BPA fortsatt er en kommunal tjeneste. Vi i Høyre vil sørge for at ordningen fungerer etter intensjonen og at folk får nok timer der hvor vi får flertall etter kommunevalget, sier Eikeseth.

Han presiserer at han ikke vil stenge for absolutt alle endringer så lenge utvalget arbeider. Den varslede opphevingen av 67-årsgrensen er en slik justering som han ønsker velkommen.

SV-ultimatum om CRPD?

Oskar Eikeseth deler ikke Karin Andersens frykt for at funksjonshemmedes organisasjoner ikke vil bli godt nok representert i utvalget som skal utrede BPA. Karin Andersen understreker hvor viktig det er å sikre representasjon, sett i lys av FNs kritikk mot Norge for manglende oppfyllelse av funksjonshemmedes menneskerettigheter.

– Nå er det jo slik at også Arbeiderpartiet tilhører flertalelt som ikke vil inkorporere CRPD (FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter) i norsk menneskerettslov. Dersom SV skal i regjeringsforhandlinger med Ap, blir det jo spennende å se om SV vil stille ultimatum om dette. Da vil det vise seg hvor viktig dette er for SV når alt kommer til alt, sier Eikeseth.

Han hevder også at Karin Andersen «innerst inne» vet at flertallet på Stortinget ikke er motstandere av å oppfylle funksjonshemmedes menneskerettigheter, selv om de har et annet syn på inkorporeringen av CRPD.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.