Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Karin Andersen.
DET HASTER: Karin Andersen, stortingsrepresentant for SV fra Hedmark, mener problemene ikke kan vente på en utredning. (Foto: Stortinget)

BPA: Listhaug har for god tid, mener SV

Folk som i dag sliter med en brukerstyrt personlig assistanse (BPA) som ikke fungerer, har ikke tid til å vente på en offentlig utredning. Regjeringen må gjøre noe nå, mener SVs stortingsrepresentant Karin Andersen.

Av Ivar Kvistum
Publisert 20.06.2019 11:51

Sist fredag deltok eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug på Ulobas Independent Living-seminar i Oslo. Også Karin Andersen fra SV var til stede.

Sylvi Listhaug har ansvar for regjeringens oppfølging av BPA, og som svar på flere av Handikapnytts spørsmål etter seminaret viser hun til at regjeringen over sommeren vil nedsette et utvalg som skal lage en offentlig utredning (NOU) om BPA.

Regjeringen varslet en slik utredningen i Granavolden-plattformen i januar i år.

Les mer om Sylvi Listhaugs innlegg på seminaret her: LISTHAUG OM BPA: – DET ER DU SOM SKAL BESTEMME!

Må ta grep

Det reagerer SVs Karin Andersen på. I en e-post til Handikapnytt skriver hun:

«Listhaug skyver utvalgsarbeidet foran seg. Det er klart et sånt utvalg er viktig, men det kan ta flere år før tiltak fra en NOU å bli iverksatt. Det er klart regjeringen må ta grep om BPA også i mellomtiden.»

Listhaug skyver utvalgsarbeidet foran seg. Det er klart et sånt utvalg er viktig, men det kan ta flere år før tiltak fra en NOU å bli iverksatt. Det er klart regjeringen må ta grep om BPA også i mellomtiden.

Skalter og valter

Karin Andersen mener det må gjøres noe med de enorme forskjellene i BPA-tilbud i ulike kommuner.

«Nå skalter og valter kommunene med brukerne, Det kan Listhaug stoppe ved å sette klare krav til kommunene gjennom å forskriftsfeste ordningen. SV har foreslått dette senest for noen måneder siden, men regjeringen stemmer forslaget ned hver gang», skriver Andersen til Handikapnytt.

Leder Oskar Eikeseth i HøyreFunk argumenterer mot Karin Andersen her: HØYREFUNK: – VI MÅ TA OSS TID TIL Å GJØRE BPA-ORDNINGEN BEST MULIG

Håpløs aldersgrense

Samtidig Karin Andersen ros til Sylvi Listhaug for å ville skrote regelen som setter en øvre aldersgrense på 67 år for BPA som en individuell rettighet.

«Det er topp at regjeringen endelig innser at 67-årsgrensen er helt håpløs. Det må på plass raskt. Kan ikke vente i årevis med å rette opp dette.»

Les også: BPA-MINISTER LISTHAUG VARSLER SLUTTEN PÅ 67-ÅRSGRENSEN

Sikre representasjon

Karin Andersen er også urolig for signalene Sylvi Listhaug sender om sammensetningen av utvalget som skal utrede BPA. Hun mener at funksjonshemmedes organisasjoner ikke bare skal gi innspill om hvem som skal være med, for det vil åpne for at regjeringen siler ut hvem som skal sitte der.

I stedet må organisasjonene selv få oppnevne representanter til utvalget direkte, mener Andersen.

Hun vil også at eksperter på menneskerettigheter må være med i utvalget som skal utrede BPA. Bakgrunnen er FNs kritikk mot at Norge ikke følger opp funksjonshemmedes menneskerettigheter godt nok.

Les også: FN-SKUFFELSE OVER NORGE

«Regjeringen mener tydeligvis ikke at menneskerettighetene for funksjonhemmede er like viktige som andres menneskerettigheter. Ved å stemme ned vårt forslag om å inkorporere CRPD viser de at de ikke skjønner alvoret», skriver Karin Andersen.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.