Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

IA-avtalen kan bli skrotet

Avtalen om inkluderende arbeidsliv, IA-avtalen, skal blant annet sørge for at flere funksjonshemmede kommer i arbeid.

Nå kan den bli skrotet etter 17 år.

Avtalen reforhandles hvert fjerde år. Den nåværende utløper ved årsslutt, og det er i utgangspunktet meningen å reforhandle den til høsten.

Men ifølge nettavisen Fri Fagbevegelse, er det ikke selvsagt at det skjer. Nettstedet siterer hva direktør for politikk og forhandlinger i arbeidsgiverorganisasjonen Virke sier til NTB:

– Det er ikke gitt at avtalen skal reforhandles. Partene er enige om at det finnes fire likestilte veivalg. To av dem handler om ulike typer av reforhandlinger, den tredje om å utsette forhandlingene og den fjerde er faktisk avtaleopphør.

Blyverket sier også:

– For Virke er det helt reelt at avtaleopphør er ett av veivalgene.

Også arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har tidligere uttalt til Dagens Næringsliv at hun ikke ønsker å fornye IA-avtalen slik den er i dag.

For funksjonshemmede som vil i arbeid, har ikke IA-avtalen vært noen suksess. Da avtalen ble evaluert av en faggruppe i fjor, var konklusjonen at like mange i denne gruppen står utenfor nå som for ti år siden.

17 år med IA-avtale har altså ikke bidratt til å inkludere funksjonshemmede i arbeidslivet.

Les mer om rapporten her: TROSS INKLUDERENDE ARBEIDSLIV – IKKE FLERE FUNKSJONSHEMMEDE I JOBB

Mens 73 prosent av den totale befolkningen mellom 15 og 66 år er i arbeid, er andelen blant funksjonshemmede bare 44 prosent.

Dette til tross for 17 år med avtale om inkluderende arbeidsliv.

10.07.2018 kl. 11:44
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.