Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Anne Lindboe i badedrakt på vei opp badestige
HOPPET UTI: Ordfører Anne Lindboe berømmer Oslo Badstuforening for å ha laget en tilgjengelig badstue.

Ikke alle kan gjøre som ordføreren

Endelig kan også rullestolbrukere ta badstue ved bryggekanten i Oslo. Men bade kan de ikke.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 16.05.2024 14:25

15. mai åpnet Oslo Badstuforenings nye badstue Trosten på området Sukkerbiten nedenfor Operaen og Munch-museet. Trosten er en tilgengelig badstue, med brede dører, trinnfri adkomst og en teknologi som som sørger for at temperaturen i badstuen er like høy på gulvplanet som på de øverste sitteplassene.

– Tilgjengelighetsproblemet i en badstu handler ikke bare om problemet med å bevege seg i badstuen, men også om å få god varme på bakkenivå. Jeg tror dette er første gang dette er gjort, sier arkitekt Juan Herreros i Estudio Herreros.

«Badstue til folket»

Universell utforming har vært en del av planen til Oslo Badstuforening fra de fikk Munch-arkitektene Estudio Herreros til å tegne den nye badstuen.

– Visjonen vår er «Badstue til folket», men vi har ikke vært for hele folket, sier generalsekretær Ragna Marie Fjeld i Oslo Badstuforening.

– Fortsatt mangler bademuligheter og sånt for å gjøre hele området universelt utformet, men dette er en start. Vi har planer et flytende oppvarmet svømmebasseng som skal ligge her, slik at det blir lett og godt å bade for alle, sier hun.

Den flytende badstuen har et utendørs trappeamfi og stiger for å komme seg opp fra vannet etter et bad. Men altså ingen andre muligheter til å komme seg opp og ned i vannet.

Ingen løfter fra ordføreren

For at bassengplanen skal bli satt ut i livet, må politikerne vedta den. Ordfører Anne Lindboe fra Høyre, som badet fra Trosten etter åpningen, kan ikke love noe tilgjengelig svømmebasseng ved badstuen.

– Jeg synes det er en veldig spennende idé. Det er byrådet som tar disse beslutningene, men jeg synes man skal gjøre alt man kan for at det skal bli tilgjengelig for alle å benytte fjorden vår. Så hvis dere har noen gode tanker, så spill dem inn til oss, sier Anne Lindboe.

Ingvild Grimstad i rullestol på vei ut av badstu

LIKE VARMT FOR ALLE: Ingvild Grimstad i NHF Oslo synes Oslo Badstuforening har kommet et godt stykke på vei med sin tilgjengelige badstu.

Ordføreren døpte badstuen Trosten sammen med Ingvild Grimstad fra NHFU. Ingvild Grimstad synes Oslo Badstuforening har kommet et godt stykke på vei.

– Men det mangler fortsatt noe for at det skal være et fullt universelt utformet tilbud. Per i dag er det vanskelig å komme seg opp igjen fra vannet, så du får ikke hele badstuopplevelsen.

Hun får støtte fra NHFU-medlem Julie Bløchlinger, som også var på Trosten på åpningsdagen.

– Jeg vil skryte av at de har laget en badstu ment for alle. Den har potensial til å gjøre hele badstuopplevelsen universelt utformet, men da er det viktig at det som mangler, kommer på plass.

I tillegg til den manglende bademuligheten, nevner hun at døråpnerne ikke fungerer og at det foreløpig ikke er mulig å gi plass til ekstra rullestol ved å skyve inn en badstubenk.

Mottakelige for innspill

Rådgiver på universell utforming Elin Vang Kristiansen i NHF Oslo har gitt råd til Oslo Badstuforening gjennom byggeprosessen og forteller at det meste er blitt slik hun har anbefalt.

– De har vært veldig mottakelige for innspill, sier hun.

– Jeg håper de får på plass trappeheis til amfiet. Først da kan vi si at det er en fullt universelt utformet løsning.

KONGELIG SKUE: Dronning Sonja, kronprinsparet og det danske kongeparet fikk presentert den tilgjengelige badstuen på sin havnepromenade.

– Trappeheis er noe som kommer på lengre sikt, i så fall. Bedre badeløsninger er høyere på dagsorden, fordi bading er en viktigere del av opplevelsen enn å sitte øverst på amfiet utenfor, sier Ragna Marie Fjeld i Oslo Badstuforening.

Med bedre badeløsning tenker hun på rampe eller andre løsninger ned til vannet.

– Men det blir også litt frem i tid. Først skal vi få en god badetrapp fra badeplattformen.

Ragna Marie Fjeld opplyser at badstubenken allerede er mulig å skyve inn for å gi plass til rullestol, og døråpnerne skal også virke.

I løpet av sommeren skal bryggene byttes ut. De nye bryggene vil ha varmekabler, slik at det ikke legger seg is der man går ut til badstuene.

– Da gjør vi samtidig mange små grep som vil hjelpe på den generelle tilgjengeligheten, sier Ragna Marie Fjeld.

Anne Lindboe og Ingvild Grimstad med badstu-øse på flytebrygge full av mennesker

DÅP: NHF Oslos Ingvild Grimstad og ordfører Anne Lindboe døpte den tilgjengelige badstuen Trosten. (Foto: Elin Vang Kristiansen/NHF Oslo)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.