Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Simen Bondevik
(Foto: Privat)

Ikke kall folk som sitter i rullestol “grønnsaker”, Mads Hansen!

Simen Bondevik
Publisert 08.02.2024 10:34

  • Denne artikkelen er et debattinnlegg og gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

I forrige ukes episode av VG-podcasten Topp 3 med Mads og Rasmus var komiker Espen Abrahamsen gjest. Innledningsvis fortalte Abrahamsen om ulike mennesker og ting han har vitset med som komiker, blant annet rullestolbrukere. Mads Hansen sin respons til dette var å kalle folk som sitter i rullestol “grønnsaker” og deretter le av egen ordbruk.

Som Rasmus Wold ganske raskt selv responderer: “Det er ikke greit å si og ordentlig ubehagelig å høre på”. Enda mer ubehagelig å høre på var det nok for de som selv sitter i rullestol og har opplevd å få slengt dette skjellsordet etter seg på gata. Mads Hansen burde holde seg for god til å normalisere trakassering av funksjonshemmede.

Jeg har full forståelse for at Topp 3 med Mads og Rasmus er en humorpodcast med stor takhøyde og guttastemning. Men et sted må faktisk grensen gå, selv for slike podcaster.

Selvsagt skal man kunne tulle med rullestolbrukere og de av oss med nedsatt funksjonsevne. Men det handler om måten man gjør det på. Å bruke nedsettende skjellsord rettet mot en diskriminert minoritetsgruppe er ikke morsomt og kan gjøre stor skade.

Mennesker med nedsatt funksjonsevne er ekstra utsatt for hets, trakassering og hatkriminalitet. Forskning viser at mer enn 1 av 3 funksjonshemmede har opplevd hatefulle ytringer. Av de som har opplevd hatefulle ytringer, har 11 prosent fått beskjed om at de ikke burde blitt født eller at de ikke har rett til å leve. Dette hatet er et stort samfunnsproblem.

Naturligvis er ikke dette hatet Mads Hansen sin feil. Samtidig mener jeg at kjendiser med stor påvirkningskraft har et ekstra ansvar for å være bevisst på ordbruken sin, slik at hat mot funksjonshemmede ikke normaliseres. Å kalle folk som er mørke i huden n-ordet er det heldigvis bred enighet om i samfunnet vårt at man ikke skal gjøre. Det samme mener jeg bør gjelde skjellsord og trakassering rettet mot funksjonshemmede.

Mads Hansen forklarer ordbruken sin etter Rasmus Wolds kritiske kommentar slik: “Jeg står egentlig ikke inne for det og skulle bare tøffe meg”. Etter mitt syn burde man ikke komme med trakasserende skjellsord rettet mot en utsatt minoritet, for å deretter si at man “bare kødda” eller “egentlig ikke mente det”. Det burde aldri vært sagt i utgangspunktet.

Jeg er også kritisk til at VG ikke har klippet vekk denne delen av podcasten. Hadde de latt det stå uredigert om det ble brukt nedsettende skjellsord rettet mot andre minoriteter?

Mitt håp er at Mads Hansen og VG kan lære av denne feilen. Det er fullt mulig å lage gode og morsomme podcast-episoder uten å kalle rullestolbrukere for “grønnsaker”.

 

Simen Bondevik,

3. vara til bystyret i Oslo for Partiet Sentrum

 

LES OGSÅ: Derfor ble ikke Mads Hansens uttalelse klippet bort (lenke).

***

Enig eller uenig i det du leser? Skriv gjerne et debattinnlegg og send det til post@handikapnytt.no.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.