Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Tove Linnea Brandvik på talerstol mellom Even Aleksander Hagen og tegnspråktolk
GJENTOK BUDSKAPET: Tove Linnea Brandvik fikk fremført hovedpunkter fra NHFs høringssvar om CRPD.

Innspillsmøte om CRPD

Funksjonshemmedes organisasjoner har møtt Likestillingsdepartementet og lagt frem sitt budskap om at funksjonshemmedes menneskerettigheter må inn i menneskerettsloven.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 22.05.2024 13:09

Drøye to uker før høringsfristen for utredningen om FNs funksjonshemmedekonvensjon inviterte Kultur- og likestillingsdepartementet til innspillsmøte. Funksjonshemmedes organisasjoner deltok sammen med Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO), Norges Institusjon for Menneskerettigheter (NIM) og Kommunenes Sentralforbund.

– Fra organisasjonene var budskapet entydig: FN-konvensjonen må inn i menneskerettsloven. Det har vært vårt budskap over lang tid, og NIM og LDO støttet oss, sier forbundsleder Tove Linnea Brandvik i Norges Handikapforbund (NHF).

Komprimert budskap

Selv snakket hun om hvordan FN-konvensjonen legger til rette for at funksjonshemmede skal få oppfylt de menneskerettighetene som alle har. 

– Organisasjonenes standpunkt er kjent, også for departementet, så hvilken nytte hadde dette møtet?

– Her fikk vi presentert bredden og gitt et samlet inntrykk. Leser du høringssvarene, leser du dem over lang tid, og du leser ett om gangen. Nå fikk statssekretæren en komprimert utgave presentert på kort tid, så han fikk et bilde av hvordan det er i organisasjonene.

Det var statssekretær Even Aleksander Hagen som tok imot innspillene i møtet. Han er også den som holder i CRPD-utredningen. Regjeringen fikk presentert utredningen i januar, og utredningen viste at to av de tre juristene i CRPD-utvalget gikk inn for å ta FN-konvensjonen inn i menneskerettsloven. Der finner vi allerede FNs barnekonvensjon og kvinnekonvensjon, noe Tove Linnea Brandvik minnet om i innspillsmøtet.

Ønsker også å møte Jonas Gahr Støre

– Dette innspillsmøtet var et møte som vanligvis gjennomføres i forbindelse med høringer. Organisasjonene har også bedt om å møte statsministeren for å fortelle hvor vi mener at FN-konvensjonen må inkorporeres. Dette møtet venter vi fremdeles på.

– Vil det møtet være mulig å få til innen god nok tid?

– Hvis den sittende regjeringen skal gjøre noe med CRPD, må den få saken frem til Stortinget innen påske neste år. Det er absolutt siste frist for å få saken opp i Stortinget før valget. Vi vil gjerne ha møtet med statsministeren før regjeringen lander på sitt endelige standpunkt, for det vil ikke ha noen effekt å møte ham etter regjeringen har bestemt seg.

 

 

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.