Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Regine Elvevold.
VALGFRUSTRASJON: Regine Elvelvold skriver om sine opplevelser da hun skulle stemme i kommunevalget. (Foto: Sara Emilie Strand)

Jeg fikk ikke være alene med assistenten i valgavlukket

MENINGER: Er det virkelig greit å skremme bort ei gruppe borgere fra å delta i demokratiet i Norge? spør Regine Elvevold i dette innlegget.

Ivar Kvistum
Publisert 16.09.2019 15:30

Da jeg skulle stemme ved årets kommunevalg, ble jeg – som mange andre med funksjonsnedsettelser – nektet å ha med meg min personlige assistent inn i valgavlukket.

Fremme ved stemmelokalet fulgte valgfunksjonæren meg til valgavlukket. Der holdt hunforhenget åpen slik at jeg kunne gå inn. Bak meg kom min assistent.

Jeg fikk så beskjed av funksjonæren om at jeg ikke kunne ha med meg min personlige assistent inn i valgavlukket. Hun fryktet at assistenten kunne fortelle meg hva jeg skulle stemme på.

Jeg ble opprørt og sa bestemt ifra om at jeg er avhengig av assistanse for å orientere meg i avlukket, finne rett stemmeseddel og sette kryss for personstemme. Dette på bakgrunn av at funksjonsnedsettelsen min gjør det utfordrende å lese liten skrift og å skrive med penn.

Funksjonæren endret ikke mening etter min forklaring.

Hun mente at jeg kun fikk ha med assistenten om funksjonæren også ble med inn i avlukket.

Siden jeg ikke ville ha med både min personlige assistent og en ukjent person, valgte jeg å assistere meg selv.

Jeg ga klar beskjed om at jeg syntes dette var urettferdig. Se for deg at du får beskjed ved valglokalet at du ikke får ha med deg armer, bein og øyne i valgavlukket. Enhver person kan skjønne at dette blir en vanskelig oppgave. Det var slik det føltes for meg da assistenten min ble nektet å assistere meg.

Se for deg at du får beskjed ved valglokalet at du ikke får ha med deg armer, bein og øyne i valgavlukket.

Jeg opplevde det samme da jeg skulle stemme ved stortingsvalget for to år siden, og det var jeg ikke alene om. Blindeforbundet rapporterte da om rundt 50 andre som hadde hatt tilsvarende opplevelser. Flere ga også uttrykk for at de ikke ønsket å stemme igjen hvis det er slik de skal bli møtt ved valglokalet.

Er det virkelig greit å skremme bort ei gruppe borgere fra å delta i demokratiet i Norge?

Regine Elvevold
Tromsø


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.