Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Kommunen ba mor ta skylden om datteren skulle dø

Dersom Marianne Oma ville fortsette å besøke sin utviklingshemmede datter, krevde Molde kommune at hun skulle underskrive på at hun aksepterte ansvaret dersom datteren skulle bli smittet av korona og dø.

Både moren og Norsk Forbund for Utviklingshemmede reagerte kraftig, og nå har kommunen snudd og beklager.

Datteren er utviklingshemmet og mottar kommunale tjenester. 13. mars innførte kommunen besøksforbud i omsorgsboliger og kommunale bofellesskap.

Men datteren bor i et privat sameie og ikke i en kommunal bolig. Marianne Oma påpekte derfor overfor kommunen at de ikke kunne ilegge besøksforbud i datterens hjem. Det innrømmet kommunen var riktig. Men noe senere fikk hun likevel en e-post:

– Der ba Molde kommune om en signatur, fordi at vi på tross av deres oppfordringer, fortsetter å besøke vårt familiemedlem. På de siste linjene skal altså vi pårørende og vergene signere og bli spikret på veggen for at hvis hun skulle dø på grunn av koronavirus, så er det vår feil og ikke noen av de 30 som er innom der og jobber i løpet av ei uke, sier Oma til Romsdals Budstikke.

Hun reagerte kraftig på e-posten. Det samme gjorde Norsk Forbund for Utviklingshemmede. Forbundsleder Jens Petter Gitlesen sier han aldri har hørt om noe liknende.

– Jeg tror ikke dette har vært en bevisst politikk fra kommunens side. Det er vel en følelse av panikk, de har ikke fått god nok informasjon, og så havner de i ubalanse. Sånn kan det bli når du har for dårlig informasjon, sier Gitlesen til avisen.

Selv om eksempelet fra Molde er spesielt, har Norsk Forbund for Utviklingshemmede registrert mange eksempler på at personer med utviklingshemning er ilagt besøksforbud og isolasjon, uten at de har fått informasjon som de kan forstå. Les mer her: NFU: – ISOLASJONEN SKADER MER ENN KORONA

Nå har moren fått en beklagelse fra Molde kommune, som også har sendt ut ny informasjon om korona-tiltak der det nå står presisert: «Besøksforbud i bofellesskap opphører da dette er å regne som brukerens eget hjem.»

Jens Petter Gitlesen roser kommunen for å ha vist handlekraft, snudd og beklaget da de skjønte at de var på ville veier.

03.04.2020 kl. 10:25
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.