Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Jens Petter Gitlesen
DYPT BEKYMRET: Forbundsleder Jens Petter Gitlesen i Norsk Forbund for Utviklingshemmede mottar meldinger fra hele landet om mennesker som er redde og isolert. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Norsk Forbund for Utviklingshemmede: – Isolasjonen skader mer enn korona

Utviklingshemmede i hele landet tvinges inn i isolasjon uten å få informasjon som de kan forstå. Forbundsleder Jens Petter Gitlesen slår alarm.

Stine Slettås Machlar
Publisert 02.04.2020 15:27

– Det virker  som om de utviklingshemmede som jeg har hatt kontakt med, ikke har fått noe informasjon i det hele tatt. De er bare isolert. Og det er rett og slett horribelt, sier forbundsleder Jens Petter Gitlesen i Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) til Handikapnytt.

– Ingen ville taklet lang tid i full isolasjon uten informasjon og spesielt ikke denne gruppen der mange reagerer på den minste rutineendring, legger han til.

De er bare isolert. Og det er rett og slett horribelt.

Totalt isolert

Torsdag 12. mars varslet regjeringen at de legger de største begrensningene på det norske folk i fredstid. Mange er blitt permittert fra jobb, og aktivitetstilbud er stengt. Samtidig blir vi oppfordret til å være mest mulig hjemme.

– Jeg kjenner mange med lettere utviklingshemning som til vanlig har en jobb på varig tilrettelagte arbeidsplasser som nå er stengt. I tillegg er det nedlagt besøksforbud der de bor. De får ikke gå ut eller kan ikke gå ut alene, og de har ingenting å gjøre om dagen. Så de må bare sitte alene i leiligheten sin, sier Gitlesen.

De fleste innsatte i norske fengsler har større frihet enn slik som det har vært i flere bofellesskap den senere tiden.

– De fleste innsatte i norske fengsler har større frihet enn slik som det har vært i flere bofellesskap den senere tiden. Dette er for de fleste mer skadelig enn koronaviruset, hevder han.

Kommunal panikk

hjemmesiden og facebooksiden til NFU ligger det mange historier om utviklingshemmede i bofellesskap som av kommunene de bor i, blir nektet å ta imot besøk. Meldingene kommer fra folk i hele landet.

Les også: KOMMUNEN BA MOR TA SKYLDEN OM DATTEREN SKULLE DØ

– Når vi prater om folks hjem så har ikke myndighetene anledning til å pålegge restriksjoner om besøk. Helsedirektoratet har vært tydelig på at besøk at besøk i omsorgsboliger som er å anse som et privat hjem kun kan begrenses i samarbeid med beboer og pårørende. Men det virker som kommunene har fått panikk for smitte og tatt loven i egne hender, sier Gitlesen.

– Må få informasjon de kan forstå

Forbundslederen er tydelig på at begrensning av smitte er noe alle må ta ansvar for, men ber kommunene hjelpe mennesker med utviklingshemning til å handle riktig.

– Smittevern er viktig, og alle har et ansvar i forhold til dette – også utviklingshemmede. Men de kan ikke følge opp informasjon de ikke forstår eller ikke har fått. Når det gjelder utviklingshemmede, er det veldig viktig at de får tilrettelagt informasjon. Hvis ikke, så forstår de den ikke. Når de ikke forstår hva som skjer eller hvorfor noe skjer, blir de redde, sier han.

Når de ikke forstår hva som skjer eller hvorfor noe skjer, blir de redde.

Gitlesen har vært del av NFU i lang tid og kjenner mange av medlemmene personlig. Nå er han mest redd for dem som nå ikke får kommunisert sin historie og frykt.

– De jeg bekymrer meg mest for nå, er de som ikke har gode kommunikasjonsferdigheter. Vi kan gjøre mye med video og telefon i dag, men det forutsetter at du kan snakke eller forstå tale. Det er det mange som ikke kan. Kommunene og myndighetene har ekstra ansvar for å ivareta disse, sier han.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.