Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Jens Petter Gitlesen.
LØFTET MENNESKERETTIGHETENE: Jens Petter Gitlesen klarte å løfte mennesker med utviklingshemnings sak til å bli et menneskerettsspørsmål. Den kampen er ikke over, og den skal kjempes videre, sier hans etterfølger i Norsk Forbund for Utviklingshemmede, Tom Tvedt. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

– En livslang forkjemper for menneskerettigheter

Den mangeårige forbundslederen i Norsk Forbund for Utviklingshemmede, Jens Petter Gitlesen, døde lørdag 18. mars.

Ivar Kvistum
Publisert 20.03.2023 15:46

Gitlesen sovnet fredelig inn i sitt hjem i Sola i Rogaland, med sine nærmeste rundt seg, forteller familien på Facebook.

Han ble 63 år gammel.

Jens Petter Gitlesen var forbundsleder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede fra 2009 til han ble etterfulgt av Tom Tvedt i 2021.

Som forbundsleder i NFU var Gitlesen også sentral i Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (Safo), der også Norges Handikapforbund er med.

Så de lange linjer

– Jens Petter var den som gjorde at mennesker med utviklingshemning ble sett. Men ikke bare det, de ble også hørt, sier nåværende leder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede, Tom Tvedt.

Han beskriver sin forgjenger og nære støttespiller som et orakel.

– Han hadde en utrolig evne til å huske alt det som ofte har en tendens til å forsvinne i politiske irrganger, der et vedtak bare gjelder til et nytt vedtak fattes. Han så de lange linjer i alt han holdt på med, både bakover og framover, og var dedikert saken 24 timer i døgnet, sju dager i uken, sier Tvedt.

Han trekker fram Gitlesens glitrende penn som et kraftig våpen i kampen for funksjonshemmedes likestilling.

Menneskerettigheter som livsvei

Tvedt forteller at familien var helt sentral i Jens Petter Gitlesens liv. Emilie, en av hans fire døtre, ble født med Downs syndrom. Det utløste et sterkt engasjement som endret livsløpet til universitetslektoren ved Universitetet i Stavanger.

– Jens Petter var veldig dedikert familien. At Emilie har en utviklingshemning, førte til at han gjorte menneskerettigheter til en livsvei. Han gjorde ikke bare en jobb for henne, men for oss alle, sier Tom Tvedt.

– Hva var det viktigste han oppnådde?

– Han klarte å løfte mennesker med utviklingshemnings sak til å bli et menneskerettsspørsmål. Den kampen er ikke over, og den skal kjempes videre, svarer Tom Tvedt.

Han klarte å løfte mennesker med utviklingshemnings sak til å bli et menneskerettsspørsmål. Den kampen er ikke over, og den skal kjempes videre.

Livslang forkjemper

Da Jens Petter Gitlesen ble tildelt Universitetet i Oslos Menneskerettighetspris i 2021, sa komiteleder og prorektor Åse Gornitzka:

– Gitlesen er en livslang forkjemper for utviklingshemmedes menneskerettigheter, og komiteen ønsker å løfte frem hans arbeid og innsats som en påminnelse om nasjonale så vel som internasjonale forpliktelser overfor verdens største minoritet.

Komiteen la særlig vekt på Gitlesens arbeid for at Norge skal inkorporere FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD).


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.