Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

De to sammen. Ser smilende i kamera
FORSTERKNING: 1. nestleder Mia Larsen Sveberg og leder Gabriel Wilhelmsen Hoff i Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) ser fram til å ta aktivt del i Safo-samarbeidet. (Foto: Ivar Kvistum)

Ung forsterkning i samarbeidet for menneskerettigheter

Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) har gått inn i Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (Safo) som et fullverdig medlem.

Ivar Kvistum
Publisert 20.06.2023 15:03

– Vi kan ikke være en menneskerettsorganisasjon uten å ha med ungdommen. NHFU blir en kjemperessurs for oss, sier Tom Tvedt, leder i Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (Safo).

Safo er en paraplyorganisasjon for Norges Handikapforbund (NHF), Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) og Foreningen Norges Døvblinde (FNDB).

Nylig ble det klart at paraplyen får en ungdommelig forsterkning av spilene, ved at Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) er tatt inn som fullverdig medlem.

– Safo ønsker et ungt perspektiv inn i sitt arbeid. Og for oss er dette en mulighet til å kunne delta på påvirkningsarenaer hvor vi ikke har vært til stede før, sier NHFU-leder Gabriel Wilhelmsen Hoff til Handikapnytt.

Selv om NHFU er «NHFs ungdomsorganisasjon» er den likevel en selvstendig organisasjon, og får en selvstendig plass i Safo-samarbeidet.

For oss er dette en mulighet til å kunne delta på påvirkningsarenaer hvor vi ikke har vært til stede før.

Kampen mot sykehjem

En av de aller viktigste sakene som NHFU ønsker å bidra med i Safo-samarbeidet, er å få på plass et effektivt lovforbud mot at unge mennesker plassert på sykehjem.

Les mer: FLERE UNGE VOKSNE PÅ SYKEHJEM – TROSS KRAV OM FORBUD

– Dette er en svært viktig sak for oss i NHFU, og vi reagerer sterkt på at lovforbudet er blitt trenert i alle år. Vi ser eksempler på at unge folk under 30 år som heller ønsker og trenger brukerstyrt personlig assistanse (BPA) framfor å bli plassert i et system som ikke er laget for dem. Det er uverdig, sier Hoff.

Særlig mener han det er viktig å hindre at det varslede lovforslaget inneholder unntaksbestemmelser som gir kommunene mulighet til å omgå det.

– Det kan ikke være unntaksbestemmelser. Prinsippet må være forbud, sier NHFU-lederen.

Portrett

LYTTEPOST: Safo-leder Tom Tvedt – som også er forbundsleder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede – mener NHFU blir et svært viktig tilskudd i samarbeidet for et universelt samfunn. (Foto: Ivar Kvistum)

Lytteposter hos de unge

Safo-leder Tom Tvedt er svært glad for å ha fått NHFU med på laget. Han er sikker på at ungdomsorganisasjonen er et svært verdifullt tilskudd til paraply-samarbeidet.

– De er unge og står midt oppe i det. De har lytteposter ute hos ungdom som vi andre aldri får. Når de som har drakten på får en stemme, blir det slutt på å synse. Vi blir spot on livet! sier Tom Tvedt.

Trenger å vokse

Det er ikke bare det ungdommelige perspektivet alene som gir NHFU verdi for Safo.

– Vi vet at kjøttvekt teller. At vi får med NHFU, gjør at vi i Safo blir større, sier Tom Tvedt.

Det finnes i dag tre paraplyer som samler funksjonshemmedes organisasjoner og koordinerer mye av myndighetskontakt og medvirkningsarbeid: Safo, Unge funksjonshemmede og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO). Sistnevnte – med sine 87 medlemsorganisasjoner og 350.000 medlemmer – er svært mye større enn Safo.

Safo vil gjerne vokse videre og leter etter andre organisasjoner som vil være med på laget.

Menneskeretter, ikke helse

– Vi er menneskerettsforkjempere og skal spisse kampen for det universelle samfunnet. Da er det viktig at vi kommer oss ut av helsesfæren, sier Tom Tvedt.

FFO på sin side kaller seg en organisasjon for funksjonshemmede, kronisk syke og pårørende.

– Vi er en organisasjon for friske folk. Har du Downs eller sitter i rullestol, betyr ikke det at du er syk. Du kan selvsagt bli syk som alle andre, men det er noe annet, argumenterer Tvedt.

Han benytter anledningen til å komme med en innbydelse:

– Jeg mener jo at Blindeforbundet burde vært en del av Safo. De er hjertelig velkomne.

***

Rettelse, 21. juni kl. 09:40: Opprinnelig hadde vi skrevet at det finnes to paraplyorganisasjoner av funksjonshemmede. Det stemmer ikke Unge funksjonshemmede er den tredje. Handikapnytt beklager feilen.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.