Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Olsen innfelt på et bilde som viser et møtetelt fullt av mennesker.
ARBEIDE SAMMEN: Blindeforbundets leder Terje André Olsen (innfelt) svarer på Tom Tvedts invitasjon om å bli med i Safo. Bildet er fra en debatt om inkludering i utdanning og arbeid som Safo arrangerte under Arendalsuka i august. (Foto: Ivar Kvistum og Norges Blindeforbund)

Vår felles kamp

MENINGER: aller helst skulle vi hatt én felles organisasjon som kunne gå i rette med myndigheter og andre beslutningstakere, skriver Blindeforbundets leder Terje André Olsen i dette innlegget.

Terje André Olsen
Publisert 18.09.2023 13:05

  • Denne artikkelen er et debattinnlegg og gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

I forbindelse med at Norges Handikapforbunds Ungdom er blitt med i Safo, inviterer Safo-leder Tom Tvedt Blindeforbundet til å gjøre det samme

Norges Blindeforbund var jo en gang med på å starte Safo (Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner). 

Vi samarbeider godt med Safo i mange saker, men føler oss hjemme i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) der vi opplever å ha gode påvirkningsmuligheter for et likestilt samfunn hvor menneskerettighetene til funksjonshemmede ikke blir brutt, men i stedet styrkes.

Mange av kampene gjør vi også sammen med Safo, for de fleste sakene har Norges Blindeforbund, Safo og FFO felles mål og strategier. 

Et område der Tom og jeg forblir uenige, er hensiktsmessigheten av å skille mellom funksjonshemmede, pårørende og kronisk syke.

Det at jeg ikke opplever mitt dårlige syn som en sykdom, er jo riktig observert. Men mange med kroniske sykdommer føler seg heller ikke syke hver dag, selv om diagnosen er med dem ofte gjennom hele livet. 

Arbeidet for gode behandlingsmuligheter er viktig for kronisk syke, men også for dem som får en øyediagnose eller en annen funksjonsnedsettelse i løpet av livet.

Arbeidet for at man i hele helsevesenet skal gi oss et tilbud som tar hensyn til hvem vi er, også utenfor behandling av vår kroniske sykdom eller funksjonshemning, er også en felles sak.

At samfunnet gjør oss funksjonshemmet enten gjennom manglende universell utforming av det fysiske miljø eller av informasjon, eller gjennom at fordommer og en oppfattelse av at det ikke er så viktig med oss, er også noe vi må kjempe for i fellesskap. Da kan vi ikke splittes opp i oss og dem. 

At samfunnet gjør oss funksjonshemmet enten gjennom manglende universell utforming av det fysiske miljø eller av informasjon, eller gjennom at fordommer og en oppfattelse av at det ikke er så viktig med oss, er også noe vi må kjempe for i fellesskap. Da kan vi ikke splittes opp i oss og dem. 

Aller helst skulle vi hatt én felles organisasjon som kunne gå i rette med myndighetene og andre beslutningstakere om disse tingene. Da hadde det kanskje fått større konsekvenser for politikere og etatsledere som ikke tar hensyn til funksjonshemmede, kronisk syke og våre pårørende. 

Til lykke med at Norges Handikapforbunds Ungdom blir med i Safo. Vi skal jobbe sammen side om side, og kanskje en gang alle i samlet flokk. 

Terje André Olsen
Forbundsleder i Norges Blindeforbund

***

Enig eller uenig i det du leser? Skriv gjerne et debattinnlegg og send det til post@handikapnytt.no.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.