Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av publikum på utendørs rockekonsert.
KULTUR FOR ALLE: God tilgjengelighet begynner med god informasjon, ifølge prosjektet «Tilgjengelighet Kultur-Norge», i regi av Norske Konsertarrangører. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Kulturlivet skal lære å bli mer tilgjengelig

Gjennom en turné med seminarer skal arrangører av konserter og andre kulturarrangementer får lære hvordan de kan legge bedre til rette for alle.

Ivar Kvistum
Publisert 11.02.2018 19:35

«Tilgjengelighet Kultur-Norge» er et prosjekt i regi av organisasjonen Norske Konsertarrangører.

Hensikten er å bidra til at kulturarrangementer skal bli mer tilgjengelige for personer med nedsatt funksjonsevne, enten de kommer som publikum eller er blant de frivillige på arrangørsiden.

Norgesturné

I februar og mars legger prosjektet ut på sin egen norgesturné.

I Stavanger, Bodø, Tromsø og Drammen arrangeres seminar som skal lære lokale arrangører om universell utforming/tilgjengelighet på kulturarrangement.

– Vi går bredt ut med innbydelsene og henvender oss særlig til kulturarbeidere, kultursjefer, kulturarrangører og råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Så langt har vi fått mange interesserte tilbakemeldinger, sier prosjektleder Berit Vordal til Handikapnytt.

Presis informasjon er viktig

Hun mener at god tilgjengelig starter med god informasjon. Derfor vil lunsjseminarene legge mest vekt på hvordan arrangører kan gi konkret og nyttig informasjon på hjemmesidene sine.

– Det er et gjennomgående problem at arrangører gir for dårlig informasjon, sier Vordal.

Det er et gjennomgående problem at arrangører gir for dårlig informasjon.

Dermed blir det vanskelig for funksjonshemmede å kunne orientere seg om tilgjengeligheten på forhånd. Usikkerhet kan føre til at folk holder seg hjemme, også fra arrangementer som er tilgjengelige

–Derfor må hjemmesidene gi god informasjon. Vi anbefaler for eksempel arrangørene å legge ut kart som viser plassering av tilgjengelige innganger, toaletter og så videre, forklarer Vordal.

Lærevillige arrangører

Selvfølgelig hjelper det ikke med informasjon om selve arrangementet ikke er tilgjengelig. Deltarne på seminaret vil også lære mer om hva som skal til for at et arrangement skal være tilgjengelig.

Vordal mener det er mye lærevillighet ute i Kultur-Norge.

– Vi møter bare positive holdninger hos arrangører når vi snakker om dette temaet. Det er klart at gamle og uhensiktsmessige lokaler skaper utfordringer mange steder. Men vi mener at det ofte går an å løse mange problemer med enkle midler og en løsningsorientert holdning hos arrangøren, sier Vordal.

Prosjektet «Tilgjengelighet Kultur-Norge» har de siste tre årene mottatt støtte fra Delta-senteret i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Dette er statens organ for å fremme universell utforming.

Det blir lunsjseminarer på følgende tidspunkter:

  • Stavanger, Tou scene, 26. februar
  • Bodø: Stormen Konserthus, 8. mars
  • Tromsø: Viseklubben Spelt/Tvibit, 16. mars
  • Drammen: Union Scene, 20. mars 

Mer informasjon og påmelding finer du ved å klikke her (ekstern lenke).

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.