Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Oversiktsbilde av møtet på fortauet utenfor båten. Lars Ødegårds portrett er innfelt.
FORPLIKTELSE MOT DISKRIMINERING: Lars Ødegård (innfelt) vil ha de store møtearrangørene til å forplikte seg skriftlig til å avstå fra å velge møtelokaler som utestenger. Bildet er fra Fafo-møtet om diskriminering som ble avholdt på fortauet. (Foto: Ivar Kvistum)

La arrangørene forplikte seg skriftlig til ikke å diskriminere

MENINGER: De politiske partiene, fagbevegelsen og de store organisasjonene bør inviteres til å undertegne en arrrangørforpliktelse mot diskriminering, skriver Lars Ødegård i dette innlegget.

Lars Ødegård
Publisert 16.08.2023 18:31

  • Denne artikkelen er et debattinnlegg og gir uttrykk for forfatterens egne meninger. Teksten er opprinnelig publisert på Ødegårds Facebook-side og gjengitt med tillatelse.

Er det et godt virkemiddel å boikotte Arendalsuka og andre møtearenaer som diskriminerer funksjonshemmede?

Spørsmålet melder seg etter at Forskningsstiftelsen Fafo flyttet et møte om mikroaggresjoner mot funksjonshemmede ut på fortauet fordi deres egne møtelokaler ikke var tilgjengelig for rullestolbrukere.

Boikott kan virke godt om den er massiv og bidrar til å skape et problem for dem man ønsker å ramme.

Men en boikott utført av noen få, og som i praksis fjerner en utfordring for dem man ønsker å ramme, virker mot sin hensikt.

At funksjonshemmede og våre organisasjoner uteblir fra Arendalsuka, gjør at vi mister den effekten synliggjøring bidrar til. Våre organisasjoner har ved flere anledninger protestert og søkt dialog, både med Arendalsuka og gjennom mediene for å få en slutt på diskrimineringen av oss under dette arrangementet. Det har ikke virket godt nok, selv om vi også ser at noen lærer og noen endrer praksis. Takk for det, men flere må ta ansvar.

Min oppfordring til våre organisasjoner er at de går løs på de store arrangørene – partiene, fagorganisasjonene, de store sivilsamfunnsorganisasjonene – og inviterer dem til å undertegne en arrangørforpliktelse mot diskriminering.

Min oppfordring til våre organisasjoner er at de går løs på de store arrangørene – partiene, fagorganisasjonene, de store sivilsamfunnsorganisasjonene – og inviterer dem til å undertegne en arrangørforpliktelse mot diskriminering.

Dette kunne være et lite men tydelig dokument som sier at de ikke vil arrangere møter eller arrangementer som stenger noen ute. Det bør være vanskelig for dem å si nei til en slik oppfordring.

En slik viljeserklæring ville blitt skapt sterkt markedspress overfor dem som eier og leier ut lokaler og fasiliteter for møtevirksomhet. Det ville vært forbrukermakt i praksis. Da ville endringene komme av seg selv.

Og om ikke: vi ville vært mange som vil boikotte arrangører og arrangementer som diskriminerte gjennom utestenging og manglende tilrettelegging.

Lars Ødegård
Tidligere forbundsleder og generalsekretær i Norges Handikapforbund

***

Enig eller uenig i det du leser? Skriv gjerne et debattinnlegg og send det til post@handikapnytt.no.

 

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.