Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

NRKs radiohus på Marienlyst i Oslo
VURDERER ENDRING: NRK svarer ikke på hvorfor de ikke dekker brukerrådets reiseutgifter, men vurderer å endre praksisen. (Foto: Samfoto/Stian Schløsser Møller)

Må betale for å gi råd til NRK

NRKs brukerråd får ikke dekket utgifter knyttet til rådsmøtene.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 13.06.2024 10:45

– Med 5 timers reisevei i forbindelse med møtene, er det et rent tapsprosjekt å delta økonomisk, men jeg føler dog oppdraget såpass givende og interessant, at jeg føler det er verdt det, sier Gustav Granheim.

Han får ikke dekket reiseutgiftene han har for å komme seg til Marienlyst i Oslo, hvor NRKs brukerråd har møtene sine. Han får heller ikke honorar for å delta.

– Så dette gjør jeg kun fordi jeg er genuint interessert i media, tilrettelegging og universell utforming.

NRK-ledelsen vurderer endring

– Vi har ikke dekket noen ting, bekrefter Siri Antonsen i NRK.

– Så dette er noe vi ser på nå, hvordan vi skal løse fremover.

– Hvem ser på det?

– Det er ledelsen i NRK. Brukerrådet hører ikke til en avdeling, men hele store NRK, så da blir det Organisasjonsdivisjonen som må se hvordan vi skal løse det.

Siri Antonsen forteller at de blant annet forhører seg med kommunale råd for funksjonshemmede om hvordan de dekker rådsmedlemmenes utgifter.

Handikapnytt har spurt NRKs organisasjonsdirektør hvorfor brukerrådsmedlemmene ikke får dekket sine utgifter og om NRK har planer om å endre praksisen.

Han svarer:

– NRKs brukerråd er viktige bidragsytere til arbeidet med tilgjengelighet og mangfold. Vi ser nå på hvordan vi kan tilrettelegge for deltagelse gjennom eventuell dekning av reiseutgifter og honorering for møtedeltagelse.

Den norske kirkes råd for funksjonshemmede får dekket både reiseutgifter og utgiftstap ved at de deltar på rådsmøter, ifølge rådsmedlem Ewy Halseth.

– Hindrer deltakelse

Forbundsleder Tove Linnea Brandvik i Norges Handikapforbund mener det er helt feil av NRK å ikke dekke utgiftene til brukergruppas representanter.

– Slik avgrenser de muligheten til å delta til dem som tåler å tape inntekt eller som ikke har et inntektstap og til dem som har nok penger til å komme seg til møtene. Da segregerer de ut ganske mange som burde vært deltakere i brukerrådet. Jeg synes det er dårlig praksis. Én ting er å velge å ikke honorere deltakelse, men å dekke inntektstap synes jeg vi kunne forvente at NRK gjorde.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.