Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Elin J. Langdahl.
DELSEIER: HBF-leder Elin J. Langdahl er glad for at pleiepengeordningen blir bedre. Men fortsatt er man ikke i mål. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Mer i pleiepenger – men fortsatt tidsbegrensning på fem år

Budsjettavtalen mellom KrF, Venstre og regjeringspartiene sørger for 100 prosent lønnskompensasjon til mottakere av pleiepenger. – Viktig delseier, erklærer leder Elin J. Langdahl i Handikappede Barns Foreldreforening.

Av Ivar Kvistum
Publisert 23.11.2017 15:07

I går, onsdag 22. november, ble det klart at regjeringspartiene har kommet til enighet med Venstre og Kristelig Folkeparti om en avtale for neste års statsbudsjett.

KrF noterer seg gjennomslag i den omstridte saken om pleiepenger.

– Vi har fått inn at det i pleiepengeordningen gis 100 prosent kompensasjon for hele femårsperioden, uttaler KrFs finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad i en pressemelding på partiets hjemmesider.

Dermed løftes kompensasjonen fra 66 prosent av foreldrenes lønn til 100 prosent. Men ordningen er fortsatt begrenset til fem år.

Samtidig gis det også en åpning for å motta pleiepenger for dem som har ansvaret for utviklingshemmede barn etter at de har fylt 18 år.

Fortvilelse og protester

Den nye pleiepengeordningen ble innført fra 1. oktober i år. Den skal gjøre det mulig for foreldre å være hjemme med alvorlig syke og pleietrengende barn.

Endringen i ordningen innebar at den omfattet 9000 flere familier enn før. Men samtidig ble det lagt inn begrensninger som utløste fortvilelse og protester fra mange foreldre.

Begrensningene er at foreldrene bare fikk dekket 66 prosent av lønna etter det første året. Og at ordningen i utgangspunktet er tidsbegrenset til fem år.

Viktig delseier

Handikappede Barns Foreldreforening (HBF) er en landsforening i Norges Handikapforbund som organiserer mange av de berørte barnefamilier.

I en pressemelding erklærer HBF-leder Elin J. Langdahl budsjett avtalen som en viktig delseier, med 100 prosent lønnskompensasjon og at foreldre med utviklingshemmede barn over 18 får del i ordningen.

– Vi er svært glade for to viktige delseire. Jeg vet at mange av våre medlemmer puster lettet ut i kveld. Flere har allerede vært i kontakt med meg og gitt uttrykk for at kveldens endringer har stor betydning for familiens liv og hverdag, skrev HBF-leder Elin J. Langdahl på foreningens nettsider etter at budsjettavtalen ble offentliggjort onsdag kveld.

Hun trekker fram at mange har jobbet intenst for å få dette til.

– Takk til alle som har bidratt til å få frem en god løsning, skriver hun.

Langdahl understreker likevel at man ikke er helt i mål. Fortsatt gjenstår å få på plass en god og trygg ordning for familier med barn med langvarig og alvorlig sykdom og behov for lange og mange sykehusopphold eller langvarig omsorg i hjemmet.

Konfronterte Erna

Ved flere anledninger har familier med funksjonshemmede og syke barn protestert mot endringen i pleiepengeordningen som Stortinget vedtok tidligere i år, og som ble innført fra 1. oktober.

Onsdag 11. oktober var flere av deltakerne i TV2s dokumentarserie «Søsken» invitert til Stortinget av KrF-leder Knut Arild Hareide. Der møtte de også statsminister Erna Solberg og ga klar beskjed om at pleiepengeordningen ikke var god nok.

Til familiene sa statsministeren:

– Når det gjelder pleiepengeordningen er det slik at vi har styrket den til flere, men jeg er åpen for at vi fortsatt kan gjøre forbedringer, sa statsminister Solberg.

Les mer om familienes besøk på Stortinget her: KONFRONTERTE ERNA MED BPA OG PLEIEPENGER


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.