Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde fra Stortingets vandrehall.
POLITISK SØSKENTREFF: Linnea (11) og filmskaper Mari Storstein (bak) møtte blant andre KrF-leder Knut Arild Hareide og statsminister Erna Solberg på stortinget.

Konfronterte Erna med BPA og pleiepenger

«Søsken»-gjengen fra høstens TV2-serie besøkte Stortinget – og krevde klare svar fra statsminister Erna Solberg.

Stine Slettås Machlar
Publisert 11.10.2017 18:38

KrF-leder Knut Arild Hareide inviterte familiene TV2-serien «Søsken» på stortingsbesøk onsdag.

Han er selv stor fan av serien, og ville gjerne lytte til deltakernes behov.

Serien, som er lagd av dokumentarfilmskaper Mari Storstein, tar oss med inn i familier der ett av søsknene har en funksjonsnedsettelse.

Les mer om serien her: NY DOKUMENTARSERIE OM FUNKSJONSHEMMEDE SØSKEN

– Jeg synes denne serien viser så veldig positivt hvordan alle søsken har det, at vi alle har noe som irriterer oss, noe som er frustrerende og noe som er utrolig kjekt. Jeg tenker derfor det er fint om Erna får treffe den kjekke gjengen, sier Hareide til Handikapnytt etter å hilst på alle sine gjester.

To hovedpunkter

Statsminister Erna Solberg (H) møtte derfor familiene i Vandrehallen. Der snakket hun om hvordan det var å være søsken, men hun måtte også svare for politikken.

Spesielt to ting var viktig for «Søsken»-gjengen: Pleiepengeordningen og Brukerstyrt Personlig Assistanse ( BPA).

Pleiepengeordning er besluttet endret til å gjelde flere, men samtidig er den mer avgrenset enn før, både i penger og varighet. Det frustrerer.

Åpen for forbedringer

– Når det gjelder pleiepengeordningen er det slik at vi har styrket den til flere, men jeg er åpen for at vi fortsatt kan gjøre forbedringer, sa statsminister Solberg.

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.)

Flere av dem som er med serien, har også BPA. Hannah Lunden (17) sliter med å få nok timer og syns det er vondt at alt bare handler om hva hun må hjelp til og ikke at hun vil bli likestilt med vennene sine.

– Vi la mye av grunnlaget for at mennesker selv skal få bestemme hvordan de vil leve da vi rettighetsfestet ordningen, men vi ser jo at det er mange eksempler på at dette ikke fungerer. Nå har vi sendt ut en evaluering, så vi se når den kommer om det eventuelt trengs forbedringer, innrømmet statsministeren.

Høyeste på agendaen

Knut Arild Hareide mente at svarene fra statsministeren ikke er gode nok.

– Vi må få til en mye bedre pleiepengeordning, som tar vare på alle. Det er min første prioritet. Når det er gjort, må vi utbedre BPA-ordningen.

Begge deler lover den nyvalgte lederen for Helse –og omsorgskomitéen, Olaug Bollestad (KrF) å jobbe for.

– Serien «Søsken» kan være med på å åpne øynene til oss politikere å få oss til å reflektere over hvilket samfunn vi vil ha. Selv gråt jeg flere ganger. Det skal ikke være sånn at du som 17-åring må legge deg klokka 22.00. Mine barn hadde aldri godtatt det, sier Bollestad.

BPA handler om likestilling

Det mener hun ikke funksjonshemmede skal heller.

– BPA handler ikke om helse og omsorg, men om å få være en del samfunnet. Vi har så lett for putte BPA i samme kategori som hjemmesykepleie og hjemmehjelp, men BPA handler først og fremst om likestilling. Det er derfor interessant å se på en flytting av BPA til likestillingsdepartementet, sier hun

– For meg er det viktig at alle er like mye verdt og at alle skal ha like rettigheter. For å få til det kan vi ikke straffe de foreldrene som kanskje står på mest for å hjelpe barna sine. Vi må derfor styrke pleiepengeordningen til disse foreldrene.

Les også: HAREIDE LØFTET FRAM «SØSKEN»-DOKUMENTAREN I TRONTALEDEBATTEN


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.