Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Knut Arild Hareide.
VIL STYRKE FAMILIENE: Knut Arild Hareide er leder i Kristelig Folkeparti. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Hareide løftet fram «Søsken»-dokumentaren i trontaledebatten

KrF-leder Knut Arild Hareide brukte Mari Storsteins dokumentar om søsken med funksjonsnedsettelser som begrunnelse for å styrke pleiepengeordningen etter regjeringens omlegging.

Av Ivar Kvistum
Publisert 10.10.2017 17:00

– Denne høsten har vi kunnet følge blant annet søskenparene Pablo og Elina, Martin og Markus, Linnea g Martine, Sem og Lara i serien «Søsken». Den viser oss at et mangfoldig samfunn gjør oss rikere, og at et er gjennom å vise sårbarhet og ved å bry oss at vi får mulighet til å skape et mer ekte, varmere og rausere samfunn.

Det sa Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide i hovedinnlegget sitt under i Trontaledebatten på Stortinget tirsdag.

Mari Storsteins dokumentarserie «Søsken» har gått nært inn på familier der en av søsknene har en funksjonsnedsettelse.

Politikk for dem som trenger det

Les mer om Mari Storsteins serie «Søsken» her: NY DOKUMENTARSERIE OM FUNKSJONSHEMMEDE SØSKEN

– Det er nettopp slike historier som dette som gjør at jeg er i politikken. Fordi jeg ønsker å utforme politikk for dem som trenger politikk, sa Hareide.

– Dette handler ikke bare om sorteringssamfunnet. Det handler også om å stille opp for dem som har et pleieansvar. Derfor fremmer KrF i dag et forslag som kan bidra til å forbedre pleiepengeordningene, konkluderte Hareide.

Fortvilte foreldre

Regjeringens beslutning om å legge om ordningen med pleiepenger, har vakt sterke reaksjoner. En rekke foreldre med syke eller funksjonshemmede barn har stått fram og forklart at de får store problemer som følge av regelendringene.

Endringen innebærer at flere familier enn før får rett på pleiepenger. Problemet er at det samtidig er innført nye begrensninger:

Etter ett år reduseres lønnskompensasjonen fra 100 til 66 prosent. Og det er også satt en grense på fem år for hvor lenge man kan motta ordningen. Om begge foreldrene tar ut pleiepenger på full tid, er varigheten bare to og et halvt år.

Varsler omkamp

Nå, etter valget, varsler opposisjonen at den vil ha omkamp om omleggingen.

Ifølge VG vil Arbeiderpartiet og altså KrF ha en ny vurdering av ordningen. Det samme har SV gjort.

Elin Langdahl er leder Handikappede Barns Foreldreforening (HBF). Hun sier til TV 2 at hun er alvorlig bekymret for konsekvensene av reglene som regjeringen har innført.

– Det største problemet er at de kutter for dem som trenger pleiepengene aller mest, sier Langdahl.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.