Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Tegning som viser krykkebruker, dame med koffert, rullestolbruker og småbarnsfar som prøver å bruke ulike automatløsninger.
UNIVERSELL UTFORMING: Folk er forskjellige og har dermed ulike forutsetninger for å bruke selvbetjeningsautomater. Bildet er fra Difis nye informasjonsfilm.

Nå begynner kontrollen med automater

Alle selvbetjeningsautomater skal kunne brukes av alle. Og nå starter staten kontrollene som skal sikre at de oppfyller kravene til universell utforming.

Ivar Kvistum
Publisert 28.05.2017 21:10

Tilsynet for universell utforming av IKT i Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT) starter nå med kontroll av selvbetjeningsautomater.

Dette gjelder blant annet betalingsautomater i butikk, minibanker, vareautomater og billettautomater.

Utgangspunktet for kontrollene er lovkrav fra 1. juli 2013 om universell utforming.

Private og offentlige virksomheter som har selvbetjeningsautomater, må sette seg inn i kravene og innrette seg etter dem.

Ingen skal utestenges

– Universell utforming skal sikre at du ikke stenger noen ute fra å bruke selvbetjeningsautomater, konstaterer tilsynsleder Malin Rygg.

– Dessuten er det en gevinst på lang sikt for virksomhetene når flere brukere kan utføre tjenestene sine selv, legger hun til.

Det er grunn til å tro at tilsynet vil avdekke mye utilgjengelig. I fjor høst publiserte nemlig tilsynet en måling som ble utført på 39 automater på Oslo sentralbanestasjon og kjøpesenteret Oslo City like ved.

Halvparten står til stryk

Portrettfoto av Malin Rygg.

TILSYNSANSVARLIG: Malin Rygg leder Tilsynet for universell utforming av IKT i Difi. (Foto: Difi)

Resultatet viste at om lag halvparten av automatene strider mot lovens krav. Og det var spesielt tilkomsten som er for dårlig.

– Brukere skal lett kunne finne fram til, nå fram til og bruke automaten, uavhengig av funksjonsevne og forutsetninger, sier Malin Rygg.

– Å kontrollere utplassering av automater er sånn sett en god og viktig start for å sikre likeverdig deltakelse for alle, legger hun til.

Info-film gjør det lettere for deg

Difi gjør det samtidig enklere for innehavere av selvbetjeningsautomater å sørge for at de oppfyller lovens krav.

En ny, animert informasjonsfilm viser hvordan det skal gjøres. Du kan se filmen på Difis internettsider, klikk her (ekstern lenke).

I filmen blir det forklart at selvbetjeningsautomater blir stadig viktigere og brukes til stadig mer. Da er det viktig at de tar høyde for at publikum har ulike forutsetninger.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.