Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Nav gir råd som kan øke brannfaren

Av: Stine Slettås Machlar
Publisert 17.11.2016 19:18

Navs opplæringsmateriell til helsepersonell sier at elektriske rullestoler alltid skal stå på lading. Det øker faren for brann, advarer forsker ved Sintef.

Klikk her for å lese Navs presisering om at bruksanvisningen alltid skal følges: NAV VIL GJENNOMGÅ BATTERI-TEKST

LES OGSÅ: – NYE RULLESTOL-LADERE ER SIKRE

Elektriske rullestoler kan begynne å brenne. I løpet av de fem årene fra 2002 til 2007 registrerte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) mottok 20 henvendelser om brann eller varmetilløp i elektriske rullestoler.

Dette kommer fram i direktoratets ferskeste rapport om branner i elektromedisinsk utstyr, fra 2008. Nyere statistikk finnes foreløpig ikke, ifølge DSB.

Klikk her for å lese DSBs rapport om branner i elektromedisinsk utstyr (ekstern lenke).

Handikapnytt tok kontakt med Nav for å få vite hvilke retningslinjer de gir for håndtering av elektriske rullestoler og forebygging av brann.

Seniorrådgiver Tone Kathrin Dehli i Navs kommunikasjonsavdeling svarer i en e-post at det er kommunen som har ansvar for opplæring av brukerne, men at det er Nav selv som står for opplæring av kommuneansatte.

For å gi denne opplæringen har Nav opprettet en egen nettside kalt kunnskapsbanken.net. Der finnes all informasjon og nettopplæring som må være gjennomført av dem som skal formidle hjelpemidler.

Alltid på lading

Det er her Nav skriver at:

«Rullestolen skal stå til lading når den ikke er i bruk.»

Instruksen er en del av et godkjenningskurs for elektriske rullestoler. Det er rettet mot helsepersonell som skal formidle elektriske rullestoler og gjennomføre brukeropplæring.

I materiellet gir også Nav følgende råd:

«Stolen bør også lades i det tidsrommet den ikke er i bruk, for eksempel når den settes bort for vinteren.»

Kan øke brannfaren

Disse anbefalingene kan øke faren for brann i rullestolen, ifølge Magnus Thomassen. Han er seniorforsker i bærekraftig energiteknologi ved Sintef materialer og kjemi.

– Om en lader står tilkoblet strøm når stolen er fulladet, er det fare for overstrøm i laderen. Dette vil øke faren for brann. Den er veldig liten, men den er der, sier Thomassen.

Seniorforskeren har følgende råd til brukere av elektriske rullestoler:

– Det er mange ulike batterier, så man må alltid følge produsentenes råd på hvordan batteriene skal håndteres. Men det man alltid må gjøre, er å bruke den typen lader som følger med stolen, sier  Magnus Thomassen til Handikapnytt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


DETTE LÆRER HELSEPERSONELL: I Navs eget kursmateriell får helsepersonell lære at elektriske rullestoler skal lades konstant. Et råd som kan øke brannfaren. Handikapnytt har uthevet i rødt. (Faksimile av Kunnskapsbanken.net)

Følg produsentens råd

Også Nav råder brukerne til å forholde seg til informasjon fra leverandøren. I en e-post til Handikapnytt skriver seniorrådgiver Tone Kathrin Dehli:

«Når det gjelder informasjon om brannfare ved bruk av elektriske stoler, henvises brukerne til informasjon fra leverandøren i brukerdokumentasjonen. Der blir det informert om ladesykluser og ladere, og at man for eksempel må bruke den laderen som følger med stolen.»

Når Handikapnytt viser til at Nav faktisk sier noe annet til helsepersonell i sitt eget opplæringsmateriell – og at dette ifølge Sintef kan øke brannfaren – endrer Nav sin kommentar:

«Det viktig at man følger produsentens råd og at man følger bruksanvisningen som følger med rullestolen. Der står det beskrevet hvordan man skal lade batteriet på akkurat den rullestolen. Å følge bruksanvisningen er det viktigste grepet man selv kan ta for å hindre at det oppstår feil eller at produktet blir ødelagt.».

Denne e-posten er underskrevet av Marianne Pedersen som også er seniorrådgiver i Nav sin kommunikasjonsavdeling. I samme e-post står følgende:

«Elektriske rullestoler har indikator som viser batterinivået. Når batteriindikatoren viser fulladet batteri er det ikke nødvendig å lade rullestolen.»

Dette er altså en annen praksis enn det Nav lærer helsepersonell er riktig.

LES OGSÅ: MANGLER KUNNSKAP OM TRYGG EVAKUERING AV FUNKSJONSHEMMEDE

Kan ha vært dødsårsak i oktober

Senest i oktober i år kan brann i en elektrisk rullestol ha vært årsaken til at en kvinne i 60-årene døde i Bodø.

– Jeg kan bekrefte at vedkommende hadde en elektrisk rullestol, og at rullestolen er én av flere potensielle årsaker til brannen som er gjenstand for etterforskning, sa politiadvokat Øystein Røsnes i Nordland politidistrikt til NRK 26. oktober.

8. november skrev Røsnes i en epost til Handikapnytt at brannårsaken i saken ennå ikke var klar.

Her finner du NRKs nyhetssak om dødsbrannen i Bodø (ekstern lenke).

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.