Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Jensen på talerstolen.
A-LAG OG B-LAG: Annette Jensen i HBF er glad for at formålsparagrafen ikke lenger skal skille mellom ulike grupper av funksjonshemmede. (Foto: Ivar Kvistum)

NHF vil favne alle funksjonshemmede

Med overveldende flertall vedtok landsmøtet i Norges Handikapforbund å droppe bevegelseshemmede som hovedmålgruppe i formålsparagrafen. Heretter er NHF en menneskerettsorganisasjon for alle.

Ivar Kvistum
Publisert 09.06.2023 18:15

Skal Norges Handikapforbund fortsatt ha en formålsparagraf som fastslår at hovedmålgruppen for organisasjonen er bevegelseshemmede, eller skal organisasjonen i stedet erklære seg som en menneskerettsorganisasjon som arbeider for rettighetene til alle funksjonshemmede?

Dette er en av de store sakene som delegatene på helgens landsmøte har hatt til behandling.

Og flere gikk på talerstolen med sterk støtte til endringene.

A-lag og B-lag

En av dem var leder i Handikappede Barns Foreldreforening (HBF), Annette Jensen:

– Vi i HBF er veldig glade for at det er kommet så mange forslag om å endre formålsparagrafen. Det viser at vi er en organisasjon i utvikling, sa Jensen.

Hun forklarte hvordan dagens formålsparagraf er blitt oppfattet av medlemmer i HBF, som har barn som har kognitive funksjonsnedsettelser uten å være primært bevegelseshemmede.

– Blant våre medlemmer er det mange som ikke føler seg som en del av NHF, men som opplever at det er et A-lag og et B-lag, sa hun.

Blant våre medlemmer er det mange som ikke føler seg som en del av NHF, men som opplever at det er et A-lag og et B-lag.

Jensen mante til samhold.

– Vi skal være ett vi. Skal vi få til det, må i stå sammen uansett funksjonsnedsettelse, sa hun.

Sævol på talerstolen.

FAVNE FLERE: – En formålsparagraf skal ta vare på en tradisjon, men den skal også være i tiden og for framtiden, sa Karl Haakon Sævold. (Foto: Ivar Kvistum)

Bredere organisasjon

Dette poenget var det flere som fulgte opp, blant dem Sverre Bergenholdt fra NHF Øst.

– Vi snakker om vi-følelsen, men vi er i virkeligheten på hver vår tue, sa han.

Karl Haakon Sævold fra sentralstyret sa:

– En formålsparagraf skal ta vare på en tradisjon, men den skal også være i tiden og for framtiden. Vi har behov for å bli en bredere organisasjon, rekruttere flere medlemmer og sørge for at flere føler seg hjemme i organisasjonen, sa han.

Sævold mente også at forankringen hos bevegelseshemmede er så sterk i Handikapforbundet at den ikke vil forsvinne selv om denne gruppen ikke lenger nevnes i formålsparagrafen.

Rodriguez på talerstolen.

EKSPERTISE: Handikapforbundet har ekspertise på bevegelseshemmede, mener Daniela Gutierrez Rodriguez. (Foto: Ivar Kvistum)

Ekspertise på bevegelse

Daniela Gutierrez Rodriguez fra NHF Trøndelag argumenterte derimot for å beholde bevegelseshemmede som hovedmålgruppe.

– Det betyr ikke at vi vil ekskludere noen. Alle skal være velkomne. Men vi i Handikapforbundet er eksperter på bevegelse, slik Astma- og allergiforbundet er eksperter på astma og allergi, sa hun.

I voteringen over forslagene fikk formuleringen om å definere NHF som en menneskerettsorganisasjon enstemmig tilslutning, mens én stemte imot å fjerne bevegelseshemmede som hovedmålgruppe.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.