Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilder av medarbeiderne rundt produktet.
TEAMET BAK: AssiSteps skapere er nederst fra venstre Daniel Eklund, Halvor Wold som er gründer og daglig leder av AssiTech AS, Eirik Medbø, Simone Englert, Lise Frodadottir og Ingrid Lonar. (Foto: AssiTech)

Norsk trappehjelpemiddel fikk pris – neste trinn er eksport

Gründerne bak AssiStep har tatt steg for steg. Hjelpemiddelet har fått pris for god design og er på vei ut i verden. Her hjemme hjelper det Peder (8 1/2) til å komme seg opp på soverommet i andre etasje.

Bjørn Kollerud
Publisert 24.10.2019 10:05

AssiStep har vakt internasjonal oppmerksomhet. Hjelpemiddelet har vært nominert til Beste nordiske helse-innovasjon av Nordic Innovation, og er blitt kåret til Beste Produkt 2019 av Silver Eco i kategorien Ageing Well International Award.

AssiStep er en «trapperullator» som kan monteres i både rette og svingete trapper.

Konseptet består av en skinne som monteres på veggen, men det er brukeren som står for «fremdriften» via et ergonomisk utformet håndtak som er festet på skinnen. Man kan bruke et gelender som støtte, og ellers bevege seg stødig opp og ned ved egen muskelkraft i det tempoet som passer.

Historien bak AssiStep startet med tre sivilingeniørstudenter ved Norges teknisk- naturvitenskapelige Universitet i Trondheim (NTNU) som skulle gjennomføre en prosjektoppgave i 2012. De hadde sett hvordan besteforeldrene strevde med å gå i trapper og hadde lyst til å utvikle løsninger som kunne utgjøre en forskjell.

– Etter å ha kartlagt det som fantes på markedet, bestemte vi oss for å lage noe helt nytt og unikt. Slik startet arbeidet med det som skulle bli AssiStep, forklarer gründer og daglig leder i selskapet AssiTech AS, Halvor Wold.

Gründerånd

Det ble en lang og krevende prosess, men motbakker er til for å overvinnes.

– Man må ha guts og stayerevne til å stå løpet ut. Vi har drevet crowdfunding, pengeinnsamling via internett, i tillegg har investorer, fond, Nav og NTNU bidratt med penger. Det er en lang utviklingsprosess fra idé til ferdig utprøvd produkt. Men nå er vi i mål, slår Halvor Wold fast.

De hadde pilotlansering i 2015. Det ferdige produktet ble lansert i Norge i 2016. Hjelpemiddelet produseres i Norge og distribueres av Hepro AS.

– Heldigvis fikk vi aksept fra Nav, som mente dette kunne være en god løsning for mange. Avtalen med Nav var helt avgjørende. Det utfordrende er at det er vanskelig å ta stilling til et produkt som ikke finnes, og vi hadde ikke et prisforhandlet produkt. Derfor måtte vi ha alt finpusset og utprøvd, og da trenger man samarbeidspartnere, forteller gründeren.

Ut i verden

Halvor Wold og resten av teamet i AssiTech AS så tidlig muligheter for å eksportere hjelpemiddelet.

– AssiStep er et unikt produkt på verdensmarkedet. Vi har patentert konseptet i EU og USA, og jobber aktivt med våre distributører for å utvikle markedene. Utviklingen på eksportmarkedet har vært fin. I år ligger vi an til en omsetning på mellom åtte og ti millioner kroner, og vi omsetter nå for mer i utlandet enn i Norge, opplyser han.

Peder går i trappa og holder seg i en AssiStep.

SELVGÅENDE: Peder greier seg fint på egenhånd med hjelp av AssiStep. Verken søsknene eller foreldrene trenger å trå til med en hjelpende hånd når han skal gå opp og ned trappen til rommet sitt i andre etasje. (Foto: Privat)

Mer selvstendig

En av dem som har hatt stor nytte og glede av det nye hjelpemiddelet, er Peder Åsbø (8 1/2). Når du har cerebral parese og sviktende ganglag, kan det være utfordrende å ha soverom i andre etasje.

Før måtte han krabbe og få hjelp for å komme opp trappen til soverommet hjemme. Med hjelpemiddelet AssiStep går han opp og ned på egen hånd.

Peder kom seg opp på rommet, men ikke gående, og ikke uten hjelp. Det ville familien endre på. Foreldrene begynte å lete etter et hjelpemiddel som kunne gjøre sønnen mer selvstendig i hverdagen.

– Vi så etter en løsning så han kunne gå i trappen på egenhånd, og ikke minst komme seg trygt ned. Vi ville at han skulle utvikle selvstendige ferdigheter, selv med et sviktende ganglag, forklarer mamma Hanne Therese Åsbø.

Løsningen kom da de etter mye leting fant AssiStep på Facebook.

Vi så etter en løsning så han kunne gå i trappen på egenhånd, og ikke minst komme seg trygt ned. Vi ville at han skulle utvikle selvstendige ferdigheter, selv med et sviktende ganglag.

Veldig fornøyd

Familien Åsbø søkte om å prøve det ut, og ble ifølge mamma Hanne Therese positivt overrasket. Leverandøren monterte en demoversjon med noen trappetrinn, og det hele virket lovende.

– Vi søkte Nav om hjelpemiddelet og fikk et positivt vedtak. Firmaet tok mål av oppgangen og lagde og monterte en skreddersydd løsning. Det gikk veldig greit, påpeker Hanne Therese og skryter av leverandøren.

Nå har Peder brukt hjelpemiddelet i to år for å komme seg opp til andre etasje og ned igjen.

– Det er helt supert. Vi er veldig fornøyde med løsningen og den fysiske utviklinga hans etter at vi fikk dette i hus, forteller Hanne Therese.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Bedre balanse og kjernemuskulatur

Hjemme hos familien Åsbø var de forberedt på at det skulle ta tid for Peder å venne seg til å bruke AssiStep. Men alle ble positivt overrasket.

– Han tok teknikken veldig lett. Etter en dag var han sikker, og han trivdes så godt med å bruke AssiStep at han gikk opp og ned mange ekstra runder, forteller Peders mamma glad.

De har dessuten merket en fysisk effekt etter at Peder begynte å bruke hjelpemiddelet.

– Kjernemuskulaturen, motorikken og balansen hans er blitt bedre. Dette er en positiv tilleggsfaktor, som gjør hverdagen enklere for Peder, forteller hun.

Denne reportasjen ble først publisert i magasinet Handikapnytt 04/19.

Som medlem i Norges Handikapforbund mottar du magasinet seks ganger i året. Abonnementet er inkludert i medlemskapet.

Klikk her for å bli medlem.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.