Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Mannskapet står på dekk og trekker i et tau sammen.
SAMARBEID: Mannskapet hadde det til felles at ingen av dem hadde særlig erfaring med livet til sjøs, men med samarbeid funker det fint. (Foto: Halkawt Sharif/NRK)

NRK Super til sjøs for å synliggjøre muligheter og mangfold

Programleder Salamatu «Sally» Kamara og 13 barn og unge tar seerne med på en unik seilas der selveste Christian Radich er scenen. Anledningen er NRK Supers temadager om funksjonsnedsettelse.

Britt Knutsdatter Arnhøy
Publisert 20.01.2023 09:59

NRK Super og programleder Salamatu «Sally» Kamara inviterer seerne på seiltur når kanalens temadager om funksjonsnedsettelse starter 23. januar.

Mannskapet er ikke hvem som helst: Det består av 13 barn og unge mellom 10 og 14 år, de fleste med synlig eller ikke synlig funksjonsnedsettelse.

Felles for dem er et sterkt ønske om å dra ut på eventyr for å få nye venner og opplevelser. 

Gjengen seiler sammen i en uke.  «Et hav av muligheter» viser hvordan barna gjør det mulige mulig ved å vise mot og samarbeid.

Lå i kortene

Temadagene arrangeres for åttende gang og er et av NRKs viktigste verktøy for å ta tak i de tingene det er vanskelig og viktig å snakke med barn om. 

Årets prosjektleder, Tonje Langseth, ledet også fjorårets temadager om rasisme.

– Vi så at mye med temaet rasisme var lett overførbart til funksjonsnedsettelse, som utestengelse og fordommer. Så det lå tidlig i kortene at funksjonsnedsettelse skulle være årets tema, forteller hun.

Gruppebilde av barna på dekk. Sjøen i bakgrunnen.

SAMMEN OM SJØLIVET: Mahmoud (t.v.) Syver, Thea Michelle, Natalia og Aksel mønstrer på de mønstrer på som mannskap på SS «Christian Radich». Bak Natalia og Aksel står Noelia og Oscar. De er noen av de 13 barna og ungdommene i NRK Supers “Et hav av muligheter” i forbindelse med kanalens temadager. (Foto: Halkawt Sharif/NRK)

Skal ikke mye til

Alt kan omtales, bare det gjøres på riktig måte, skriver NRK Super på sine nettsider.

– Hva er riktig måte?

– Det varierer fra tema til tema. Med årets temadager har det først og fremst vært å vise; det at barn kommer på skjermen, viser hva de kan og forteller sin historie, sier Langseth.

NRK-kanalen ønsker at seerne skal oppleve at det ikke alltid er så mye som skal til for å få til ting.

Å gjøre det mulige mulig

– Hvis alle gjør litt, hvis man løfter blikket, kan man være med på å gjøre det mulige mulig. Og da er det ganske mye som blir bedre. Det er dette vi håper å få med lærere, medelever, skolen, foreldre og samfunnet på, at man ser hverandre og husker på de små tingene i hverdagen. Så man kanskje ikke arrangerer bursdagen på den bowlingen der man må bruke trapper for å komme inn. For det er det dette dreier seg om: Å gjøre det mulige mulig, ikke det umulige mulig, sier prosjektleder Tonje Langseth.

For det er det dette dreier seg om: Å gjøre det mulige mulig, ikke det umulige mulig.

Sally i rullestol, på dekk på Christian Radich.

PROGRAMLEDER TIL SJØS: Salamatu “Sally” Kamara i NRK Super. (Foto: Tonje Selvåg)

Utilgjengelig båtliv

Det var et bevisst valg å ha et mannskap bestående av barn og unge både med og uten funksjonsnedsettelse.

– Vi ville skape et vi, sier Langseth.

Det er også programleder Salamatu «Sally» Kamara tydelig på. Det var hennes ide at NRK-Super-gjengen skulle til sjøs.

– Vannet er for alle, og de fleste kan lære seg å svømme eller å bruke vannet uansett funksjonsvariasjon. Men når det kommer til det som går vannet, er det straks mer kronglete, sier hun.

Speile samfunnet

Da kan ikke nødvendigvis folk med funksjonsnedsettelse være med – for båten har kanskje ikke det du trenger. Men med samarbeid og vilje er det mye som kan gå likevel.

– Jeg ville skape et lite samfunn med og uten ulike funksjonsvariasjoner som gjenspeiler noe av samfunnet ellers. Deltakerne vil møte og se folk og ting de ikke er vant til. Det blir raskt naturlig for dem å forholde seg til hverandre, og de får et bånd seg imellom.

Man må eksponeres for hverandre – med og uten funksjonsvariasjoner. Da fjerner vi stigma og skaper muligheter for folk.

To av barna heiser seil.

LÆRER OG MESTRER: Skikkelige sjøulker jobber på. (Foto: Halkawt Sharif/NRK)

Det naturlige mangfoldet

Kamara minner om at mange barn med funksjonsnedsettelse ikke får deltatt sammen med andre barn eller gått i klassen de egentlig skulle.

Seilasen og temadagene skal bidra til å bøte på manglende møte med ulikheter i hverdagen.

– Vi må eksponeres for hverandre – med og uten funksjonsvariasjoner. Da fjerner vi stigma og skaper muligheter for folk. For eksempel: Her kan lærere se og skjønne at det går fint at alle – også folk med funksjonsvariasjoner – er med på leirskole.

– Hva kan seerne forvente?

– Vennskap, litt spenning, kanskje litt sårbarhet, glede. Og mange pirater som gjør ting de ikke har gjort før, sprudler Kamara – hvis båterfaring før serien begrenset seg til å være passasjer på Colorline.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.