Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bildecollage med tre bilder av mann og kvinne som signerer avtale og gjør håndtrykk
SIGNERING: Styreleder Mette Lilleeng i KABB (Kristent arbeid blant blinde og svaksynte) og kirkerådsleder Harald Hegstad signerte samarbeidsavtalen 27. mai. (Foto: Den norske kirke)

Ny avtale for en mer tilgjengelig kirke

En ny avtale mellom KABB og Den norske kirke skal bidra til en mer tilgjengelig kirke for syns- og lesehemmede.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 29.05.2024 16:28

KABB – Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte er en frivillig, tverrkirkelig og diakonal organisasjon.

– Nå formaliserer vi samarbeidet vi allerede har med KABB, nå først i prosjektene som handler om synstolking i kirken og om å gjøre Bibelen mer tilgjengelig. Den norske kirke gir en million ekstra i år til prosjektet Salmebok for alle.

Det sier Harald Hegstad, som er leder i Kirkerådet. Mandag 27. mai signerte han samarbeidsavtale med KABB på Kirkens hus i Oslo.

– KABB er et viktig nettverk av mennesker med egne erfaringer og høy kompetanse på feltet. Derfor er KABB en viktig samarbeidspartner for Den norske kirke, når kirken skal virkeliggjøre ambisjonen om å bli «en kirke av alle og for alle». Jeg er glad for at vi nå får formalisert samarbeidet med KABB.

Avtalen innebærer blant annet at KABB deler sin kompetanse på tilrettelegging for synshemmede, med Kirkerådet gjennom kurs i universell utforming. Dessuten skal KABB ta initiativ til å søke om eksterne midler til universell utforming, med Kirkerådet som medsøker eller samarbeidspartner.

Organisasjonen KABB ble startet og ledes av syns- og lesehemmede, og hjelper både menigheter og andre organisasjoner.

Styreleder i KABB, Mette Lilleeng, sier det er en stor dag:

– Dette er en stor dag for KABB. Avtalen er historisk. Vi tar den som en bekreftelse på at Den norske kirke nå setter i verk kirkemøtevedtaket om universell utforming av og i kirken, som sier at Den norske kirke skal bidra til økt likestilling og deltakelse av mennesker med funksjonshemming.

Gode forutsetninger

Formålet med avtalen er å skape gode rammer for at kirken og KABB sammen kan bidra til mer universell utforming av og i kirken.

Ståle Hatlelid, som er leder av rådet for personer med funksjonsnedsettelser i Den norske kirke, er glad kirken samarbeider med gode ressurser for å jobbe mot felles mål:

– Avtalen bidrar til gode forutsetninger for arbeidet om mer universell utforming av og i kirken for syns- og lesehemmede slik at flest mennesker får mulighet til å delta i kirkens tilbud. Vi ser frem til å følge med på det videre samarbeidet mellom kirken og KABB.

Erkjennelse av en viktig oppgave

Generalsekretær Øyvind Woie i KABB mener avtalen også kan tolkes som en erkjennelse av at det fremdeles er en stor jobb som må gjøres.

– Opptil 18 prosent av kirkens medlemmer lever med en funksjonsnedsettelse. Den norske kirke har kommet skikkelig på banen i arbeidet med universell utforming og likeverdig deltakelse. Rådet for personer med funksjonsnedsettelser er så langt vi vet det eneste i sitt slag i kirkelig sammenheng nasjonalt og internasjonalt.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.