Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Frida Sandberg.
SELVFØLGELIG TILGJENGELIG: Frida Sandberg mener at stadig flere områder av samfunnet vil bli tilgjengelig. Både fordi det er et lovkrav, men også fordi det blir regnet som selvsagt. (Foto: Ivar Kvistum)

Ny bransjeforening for alle som jobber med universell utforming

– EUs direktiver om tilgjengelighet innen IKT vil utløse et enormt behov for kompetanse. Vi tror at etter personvernforordningen GDPR kommer tilgjengelighet til å bli det neste som alle snakker om, sier Frida Sandberg, prosjektleder for IAAP Nordic.

Ivar Kvistum
Publisert 19.06.2018 10:12

Det er lenge siden universell utforming bare var et politisk krav fra funksjonshemmedes organisasjoner. Det er blitt en del av lovverket – og det er i ferd med å bli et eget fag.

Mange ulike virksomheter møter krav om tilgjengelighet.

Nå får alle som jobber med tilgjengelighet sin egen bransjeforening: IAAP Nordic skal bli en faglig møteplass for hele Norden.

– Vi skal være en bransjeforening for alle som arbeider med tilgjengelighet, uansett bransje, sier prosjektleder Frida Sandberg til Handikapnytt.

Torsdag 31. mai var en lang rekke fagmiljøer, organisasjoner og bedrifter invitert til et informasjonsmøte på Oslo Met – Storbyuniversitetet, der hun presenterte hva nyskapningen kan tilby.

Om lag 40 interesserte deltok på møtet, og flere enkeltpersoner meldte seg inn på stedet.

Enormt kompetansebehov

Forkortelsen IAAP står for International Association of Accessibility Professionals (Internasjonal forening for tilgjengelighetsfagpersoner).

Organisasjonen ble dannet i USA i 2013 av 34 ulike selskaper og organisasjoner innen IT, banknæring og tilgjengelighet.

Bakgrunnen var nye krav og forventninger til løsninger som skal kunne brukes av alle.

Blant grunnleggerne er IT-giganter som Microsoft, IBM og HP. Her finner vi også svenske Funka, et selskap med særlig ekspertise innen IT-tilgjengelighet.

Frida Sandberg viser til at god tilgjengelighet kommer til å bli et stadig mer selvfølgelig krav til alle typer virksomhet, og lovverket vil omfatte stadig flere områder.

For å møte slike krav, er det nødvendig med kunnskap.

– EUs direktiver om tilgjengelighet innen IKT vil utløse et enormt behov for kompetanse. Vi tror at etter personvernforordningen GDPR kommer tilgjengelighet til å bli det neste som alle snakker om, sier Sandberg.

Tilgjengelighet på alle felt

Men selv om hovedfokuset i startfasen har vært tilgjengelighet innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi, er IAAP ikke begrenset til bare dette.

IAAP Nordic
  • Den nordiske avdelingen til den internasjonale bransjeorganisasjonen IAAP (International Association of Accessibility Professionals).
  • Grunnlagt i 2013 og har over 1500 medlemmer i 42 land.
  • IAAP er en del av G3ict, som er et globalt initiativ for inkluderende IT, lansert av FN.

Organisasjonen er også åpen for dem som arbeider med tilgjengelighet på andre felt, som bygg og uteområder, samferdsel, varehandel, service, reiseliv og så videre.

– Styrelederen for IAAP globalt, Jay Cardiali, arbeider i Disney-konsernet. Hans fokus er tilgjengelig turisme, bemerker Frida Sandberg.

Hun understreker at IAAP er en demokratisk organisasjon med lokal forankring. Det betyr at nordiske medlemmer selv styrer hva foreningen skal arbeide med.

Sertifiserer tilgjengelighetseksperter

Når IAAP etablerer seg i Norge, Sverige, Danmark og Finland, er Funkas egen stiftelse med på å gi drahjelp, men meningen er at organisasjonen skal finansiere seg selv gjennom medlemskontingent og ulike kurs- og sertifiseringstilbud.

Foreningen henvender seg til både enkeltpersoner, organisasjoner og bedrifter.

– IAAP skal være en arena der folk som arbeider med tilgjengelighet, kan danne nettverk, dele erfaringer og lære av hverandre. Vi skal også tilby utdanning for medlemmene, blant annet ved at de får tilgang på en rekke web-baserte seminarer, sier Frida Sandberg.

Vi ønsker å løfte fram «tilgjengelighetsekspert» som yrkestittel. Dette er en del av profesjonaliseringen som vi ønsker å fremme.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

I tillegg tilbyr IAAP en sertifiseringsordning der fagpersoner kan få dokumentert kompetansen sin innen tilgjengelighet.

– Vi ønsker å løfte fram «tilgjengelighetsekspert» som yrkestittel. Dette er en del av profesjonaliseringen som vi ønsker å fremme. Vi ser at arbeidsgivere og selskaper i økende grad kommer til å etterspørre dokumentasjon på slik kompetanse, sier Sandberg.

Bredt sammensatt

IAAP Norden planlegger å etablere et råd i hvert av medlemslandene som skal bestå av én IKT-bedrift, ett offentlig myndighetsorgan, én bedrift fra privat sektor – for eksempel en bank – ett universitet og én organisasjon av funksjonshemmede.

Planen er at de sistnevnte organisasjonene skal representere ulike funksjonsnedsettelser i hvert land, slik at Norden under ett får hele bredden ivaretatt.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.