Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

NYE SAMTALER: Daglig leder Knut Nystad i Stiftelsen VI konstaterer at dialogen med Norges idrettsforbund er gjenopprettet. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Ny dialog etter strid om forskjellsbehandling av para-utøvere

Stiftelsen VI brøt med Norges idrettsforbund fordi paralympiske utøvere ikke fikk del i stipendmidler fra Kulturdepartementet. Nå snakker partene sammen igjen etter at Idrettsforbundet innrømmet feil, og Abid Q. Raja slo i bordet og krevde likestilling.

Ivar Kvistum
Publisert 22.02.2021 09:36

En rasende Kjell Inge Røkke sørget for at Stiftelsen VI brøt samarbeidet med Norges idrettsforbund og sa opp samarbeidsavtalen med Olympiatoppen, i protest mot at utøvere med funksjonsnedsettelse ble nedprioritert i fordelingen av statlige stipendmidler.

Nå snakker partene sammen igjen.

Det var fordelingene av ekstraordinære midler fra Kulturdepartementet som følge av utsettelsen av OL og Paralympics som fikk begeret til å renne over for finansmannen Kjell Inge Røkke, som står bak Stiftelsen VI.

Ingen parautøvere fikk nemlig del i de 5,5 millioner kronene fra departementet.

Idrettsforbundet forsvarte valget med «det generøse stipendopplegget gjennom VI-stiftelsen»,

– VI-stipendutøverne mottar allerede en høyere stipendsum enn de fattigste OL-deltagerne som omfattes av den ekstraordinære ordningen med statlige kompensasjonsmidler, skrev NIF i en pressemelding i slutten av januar.

Raja: Dette handler om likestilling

Men denne begrunnelsen er ikke god nok for kulturminister Abid Q. Raja.

– Vi skrev veldig klart at disse midlene skulle gå både til OL og Paralympics, sier han til VG.

Hensikten med ekstrabevilgningen var å gi drahjelp til utøvere som forbereder seg til lekene i Tokyo, som ble utsatt i ett år på grunn av koronapandemien. Raja vil ikke ha forskjellsbehandling.

– Vi kan ikke ha forskjellsbehandling mellom Birgit Skarstein og en funksjonsfrisk, sier han til VG.

Vi kan ikke ha forskjellsbehandling mellom Birgit Skarstein og en funksjonsfrisk.

– Jeg er både idretts- og likestillingsminister. Likestilling handler ikke bare om kjønn, men vi vil ha likestilling også for funksjonsnedsatte. Jeg vil vite om pengene har kommet parautøvere til nytte eller ikke, minner han VG-leserne om.

Stiftelsen VI
  • Stiftelsen VI jobber for å gi personer med nedsatt funksjonsevne like muligheter til et fullverdig liv.
  • VI skal bidra til at flere mennesker med funksjonsnedsettelse opplever høyere livskvalitet, forbedret helse, økt mestringstro og mer sosial kontakt.

Nye samtaler

Nå ser det ut til at partene snakker sammen om en løsning. Søndag 21. februar sendte Stiftelsen VI ut en pressemelding der det heter at det «er blitt etablert dialog mellom Norges idrettsforbund ved idrettspresident Berit Kjøll og VI ved Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen».

I pressemeldingen heter det at NIF og VI er enige om at det fortsatt er mye ugjort for at mennesker med funksjonsnedsettelse skal få bedre tilretteleggelse og muligheter til å prestere.

Partene er også enige om å forsterke at temaet er en viktig verdidebatt i norsk idrett og i samfunnet forøvrig.

Stiftelsen VI mener det er nødvendig med endringer i Olympiatoppen for at hele norsk idrett skal bli bedre tilrettelagt for parautøvere.

Idrettsforbundet og Stiftelsen Vi vil søke innspill fra parautøvere om hvilke konkrete endringer og tiltak som kan bidra til det, heter det i pressemeldingen.

Innrømmer feil

Norges idrettsforbund innrømmer å ha håndtert saken feil. I en pressemelding fredag uttaler toppidrettssjef Tore Øvrebø:

– NIF erkjenner, både som følge av Stiftelsen VIs sin tydelige tilbakemelding og med vårt overordnede ansvar som både en olympisk og en paralympisk komité, at også de paralympiske utøverne burde blitt tilgodesett i første tildelingsrunde.

I pressemeldingen heter det at NIF umiddelbart vil sørge for å styrke den økonomiske inntektssituasjonen på utøvernivå til kandidater til Paralympics i Tokyo gjennom å forskuttere av NIFs egne midler i påvente av en forventet tilleggsbevilgning fra Kulturdepartementet.

Denne tilleggsstøtten vil bli vurdert uavhengig av bevilgninger fra Stiftelsen VI, ifølge pressemeldingen.

– I kraft av vår rolle som Norges paralympiske komité skal vi sørge for at utøvere som er aktuelle for Paralympics i Tokyo, mottar sin rettmessige økonomiske og sportslige støtte inn mot lekene, uttaler Tore Øvrebø.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.