Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Også i år ble det digital Stolthetsparade
30-års jubileet til Uloba var preget både feststemning og kamptaler selv om ikke gatene kunne fylles med folk på grunn av koronapandemien.
Den digitale sendingen sendes fra Verket Scene i Moss, der programlederne Programlederne Mone Celin Skrede og Burhan Chishti som begge jobber i Uloba startet med å si at årets parade vil bli preget av fokuset på menneskerettigheter.
– Tidligere i år tok Norge det skuffende valget å ikke inkorrporere CRPD. Det er valgår, så bruk stemmeretten deres, startet Skrede.
Det er Uloba – Independent Living Norge som står bak Independent Living– festivalen, der Stolthetsparaden er en del av arrangementet, som arrangeres i Oslo sentrum i juni hvert år. Men i fjor og i år ble det altså annerledes på grunn av koronaviruset.
Les mer: LEVENDE LEGENDE TIL INDEPENDENT LIVING-FESTIVALEN.
Nytt av året var at arrangementet ble sendt fra en egen festivalside der programlederne videoer og appeller ble simultantekstet.
Avatar i parole
I den fysiske paraden tidligere år har deltagerne kunnet velge hvilken parole/slagord de vil gå bak å fronte. Det kunne deltagerne i år også gjøre digitalt ved å velge en avatar, en datafigur, som lignet mest på seg selv og signere med navn og bosted. Allerede før programstart hadde flere titalls personer registrert seg på denne måten.
Tilbakeblikk
To av de første grunnleggerne av Uloba, Vibeke Marøy Melstrøm og Knut Flaaum, mimret om kampene de har tatt og reflektere over kampene som gjenstår.
– Når vi starta var vi avhengig av hverandre alle var enkeltmennesker og vi har visst at enkeltmennesker kan forandre samfunnet. Vi må fortsette det gode arbeidet: Stå sammen, vise oss synlige, vise styrke og vise stolthet for hvem vi er, sa Marøy Melstrøm.
Appeller og hilsener
Selv om flere av deltagerne utrykte tristhet over at de ikke kunne gå i en fysisk parade, bød også den digitale paraden på nye muligheter. Blant hadde Judy Heumann, en av de viktigste lederne i kampen for funksjonshemmedes rettigheter i USA gjennom mer enn 50 år, og Adolf Ratzka fra Independent Living Institute spilt inn videohilsener.
– Det er synd at vi ikke kan gå ned Oslos gater i dag og vise at vi er som andre mennesker på grunn av koronapandemien. Vi er alle lei av isolasjonen pandemien har skapt, men da er det viktig å huske at isolasjon ikke er nytt for funksjonshemmede. Vi må kjempe for at den opphører.
– Selv er jeg stolt, ikke for at jeg er funksjonshemmet, men av at jeg har trosset et system for meg selv og mange andre, slik at vi kan leve frie, gode liv, sa Ratzka.
Paraden fikk også hilsener og gratulasjoner fra politikere og organisasjoner. Og bød på ulik underholdning som musikk, dans og stand-up.
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!