Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Panelet fotografert fra salen.
OPPOSISJONENS ARENA: Bare opposisjonspolitikere fant veien til det politiske seminaret om universelt utformede skoler, der debatten ble ledet av politisk journalist Aslak Bonde (til venstre). I panelet fra venstre: Hanne Dyveke Søttar (Frp), Nina Sandberg (Ap), Eivor Evenrud (Rødt). Mona Fagerås (SV) og Marit Knutsdatter Strand (Sp). (Foto: Ivar Kvistum)

Opposisjonen setter trykk på kravet om universell utforming av skoler

Opposisjonen på Stortinget samler seg om å kreve at alle norske grunnskoler skal være universelt utformet innen 2030. Tidligere regjeringspartner Frp signaliserer sin støtte til veikartet, men ingen fra regjeringen deltok i debatten.

Av Ivar Kvistum
Publisert 25.02.2020 19:56

Representanter fra både regjeringen og regjeringspartiene glimret med et fullstendig fravær da funksjonshemmedes organisasjoner inviterte til politisk konferanse om universell utforming av skoler.

Kravet var å få en slutt på festtalene og heller komme i gang med forpliktelsene. Sentralt på konferansen sto dokumentet «Veikart universelt utformet nærskole 2030», som er utarbeidet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) i samråd med organisasjonene.

Dokumentet viser hvordan Norge kan løse det store problemet med utilgjengelige og utestengende skolebygninger innen 2030, men det er så langt ikke fulgt opp med konkrete virkemidler, tidsfrister og bevilgninger fra regjeringen.

Alle takket nei

Til konferansen hadde Samarbeidsutvalget for universell utforming invitert den politiske ledelsen i hele tre departementer: Kultur- og likestillingsdepartementet, Kunnskapsdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Innbydelsene ble sendt allerede i november i fjor for å være sikre på at det i hvert fall ikke skulle være overfylte avtalebøker som sto i veien for å delta.

Men alle takket nei.

Og da politikerne tok plass i panelet, var bare opposisjonen representert: Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, Rødt – og det nybakte opposisjonspartiet Fremskrittspartiet.

Høyre-representant Kent Gudmundsens navn sto i programmet, men han hadde meldt avbud.

Dermed ble det opposisjonen som diskuterte seg imellom om hvordan målet om universelt utformede skoler kan oppfylles. Og alle erklærte sin støtte til å realisere veikartet.

Ap vil forplikte regjeringen

Og første mulighet til å gjøre dette til forpliktende politikk kommer rett rundt svingen.

For akkurat nå behandler Utdannings- og forskningskomiteen stortingsmeldingen «Tett på – tidlig innsats og inkluderende fellesskap i barnehage, skole og SFO». Den handler om spesialundervisning og hvordan skolen best kan fange opp og inkludere alle barn.

Portrettfoto av Sandberg.

FORESLÅR FORPLIKTELSE: Nina Sandberg bekrefter at Arbeiderpartiet vil fremme forslag om å forplikte regjeringen til Veikart universelt utformet nærskole 2030 i forbindelse med stortingsmeldingen om inkluderende skole. (Foto: Ivar Kvistum)

I den forbindelse varslet Ap-representant Nina Sandberg at Arbeiderpartiet til å kommer til å fremme et forslag om å forplikte seg på veikartet.

– I forbindelse med behandlingen av Tett på kommer vi til å foreslå at Stortinget stiller seg bak målene i Veikart universelt utformet nærskole 2030. Og vi kommer til å be regjeringen komme med tiltak og virkemidler i statsbudsjettet, bekreftet Sandberg til Handikapnytt etter debatten.

Forslaget er koordinert med SV, som stiller seg bak. Og debattleder Aslak Bonde var opptatt av å høre hvordan Fremskrittspartiet.

For med deres støtte til et slikt forslag, vil det ha flertall i Stortinget uansett hva regjeringspartiene selv mener.

Mailet en rådgiver

Hanne Dyveke Søttar representerte Frp i debatten. Hun er helt fersk i Utdannings- og forskningskomiteen og innrømmet åpent at hun stilte med små forkunnskaper og knapt hadde rukket å lese dokumentene som var sendt ut: veikartet fra Bufdir og den økonomiske analysen fra Oslo Economics som viser at universelt utformede skoler faktisk er et samfunnsøkonomisk lønnsomt tiltak.

– Jeg hadde aldri sett veikartet og den økonomiske analysen før nå. Men da jeg leste det, ble jeg rimelig forbanna, for jeg trodde vi hadde kommet mye lenger, sa hun.

Mens debatten pågikk, sendte hun en melding til en rådgiver på Stortinget om partiets holdning og fikk en bekreftelse tilbake om at også Frp slutter seg til målsettingen i veikartet.

Søttar snakker i panelet.

STØTTER VEIKARTET: Hanne Dyveke Søttar (med mikrofonen) mailet en rådgiver og kunne bekrefte at Fremskrittspartiet støtter veikartet for universelt utformet skole. (Foto: Ivar Kvistum)

 

Håper på enstemmig gjennombrudd

Seksjonsleder for samfunnskontakt i Norges Blindeforbund, Sverre Fuglerud, mener det er betydningsfullt at også Frp signaliserer støtte til veikartet.

Samarbeidsutvalget
  • Følgende organisasjoner inngår i Samarbeidsutvalget for universell utforming:
  • Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon
  • Unge funksjonshemmede
  • Norges Blindeforbund
  • Norges Handikapforbund
  • Norges Handikapforbunds Ungdom
  • Hørselhemmedes Landsforbund

Han konstaterer derfor overfor Handikapnytt at det kan bli et politisk flertall for å vedta veikartet allerede i forbindelse med behandlingen av Tett på-meldingen. Og dermed er gjennombruddet innen rekkevidde.

– Når også regjeringspartiene ser at det er flertall for veikartet, håper jeg det kan føre til at tilslutningen blir enstemmig, sier Fuglerud.

Sterkt beklagelig

Men altså: Ingen fra regjeringspartiene var til stede for å bekrefte en eventuell enstemmighet.

– Det er sterkt beklagelig at de ikke kom. Vi er sikre på at vi ville fått en god debatt om vi hadde hatt alle partiene samlet, sier Cato Lie i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.

Vi har gjort alt for å få politiske ledere i de berørte departementene til å stille opp.

Han har hatt hovedansvaret med å koordinere seminaret. Og han påpeker at ingen kunne skylde på at det kom for brått på, siden innbydelsene gikk ut i november. Tidspunktet for seminaret ble dessuten valgt ut fra når det var ledig i statsrådenes kalendre.

– Vi har gjort alt for å få politiske ledere i de berørte departementene til å stille opp, understreker Lie.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.
Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?

Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Du kan også bruke kontonummer 8200.02.03277. Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.