Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Thomas Oxaal
ØNSKER BEDRE REKRUTTERING: Thomas Oxaal tror Ski-VM i Trondheim kan inspirere flere funksjonshemmede til å begynne med langrenn.

Parautøverne skryter av VM

Lovordene sitter løst hos de norske paralangrennsløperne som for første gang deltar i ordinært ski-VM.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 04.03.2025 14:45

Kjartan Haugen har gått paralangrenn siden Lions arrangerte løpene.

– Lions gjør mye bra, men de var kanskje ikke så gode på å arrangere skirenn. Det er en reise jeg har vært med på, der det sakte, men sikkert har blitt bedre og bedre, og nå er vi her og kan få FIS-medalje!

FIS er det internasjonale skiforbundet.

Selv om publikummet ikke var så stort på prologen 4. mars, var det stort for Kjartan Haugen å gå VM-renn i sin egen hjemby.

– Du kan tenke deg selv; det er en fantastisk opplevelse å gå på den samme arenaen som andre og oppleve profesjonaliteten ved arrangementet.

Har ikke opplevd maken

Vilde Nilsen deler den gode følelsen av å gå på norsk jord og ha norsk publikum på VM-tribunen.

– Paralangrenn kunne hatt en bedre status; jeg føler det blir sett litt ned på, men jeg tror dette mesterskapet er med på å bygge opp omdømmet til paraidretten. Jeg håper folk for opp øynene for paraidrett ved å se hvor høyt nivået er.

– Dette er skikkelig stort. Jeg har ikke opplevd maken til alt de gjør for oss her, sier Indira Liseth i Granåsen i Trondheim.

– Arrangørene utmerker seg ved at de jobber på for at vi skal få gå skirenn. Vi blir fulgt fra A til Å og har ikke annet å tenke på enn å gå løpet vårt.

Norge i førersetet

Thomas Oxaal slår fast at Norge er i førersetet når det gjelder å heve statusen til paralangrenn.

– Vi er en av to nasjoner med paralangrenn integrert i samme forbund som annen skisport, og vi er først ute med å kjøre VM i paralangrenn sammen med vanlig VM. På grunn av det Norge har gjort, begynner paralangrenn å bli likestilt med vanlig langrenn, sier han.

Paralangrennsutøveren fra Sauda kaller Ski-VM i Trondheim en milepæl og tror det kan inspirere flere funksjonshemmede til å begynne med langrenn.

Både Thomas Oxaal og Indira Liseth mener at det trengs økt rekruttering til paralangrenn.

– Jeg tror veien å gå er å endre litt på løypene, slik de har gjort her i Trondheim. Løypene her er lettere enn vi er vant med i verdenscupen, sier Indira Liseth.

Kjartan Haugen i Granåsen i Trondheim

HAR FULGT UTVIKLINGEN: Kjartan Haugen nærmer seg 50 år og beskriver karrieren som en reise frem til den profesjonaliteten han opplever med paraøvelser på et FIS-arrangement.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.