Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

De to ser på en app sammen på en ledig HC-plass. Sørbotten i elektrisk rullestol.
DET VIRKER: Prosjektleder Sesilie Bjørdal (til venstre) demonstrerer funksjonene i appen for NHF Oslos leder Magnhild Sørbotten. (Foto: Ivar Kvistum)

Parkere i Oslo? Nå finner du ledige HC-plasser med mobilen

Nå er løsningen her som viser deg hvor det er ledige HC-plasser i Oslo sentrum, og hvordan du skal kjøre for å finne dem. Bymiljøetaten vil gjerne vite hva du synes om den nye tjenesten.

Ivar Kvistum
Publisert 18.06.2021 16:12

I Oslos indre bykjerne – innenfor Ring 1 og det området hvor man utvikler «bilfritt byliv» – er det 130 parkeringsplasser for forflytningshemmede (HC-plasser).

Et prosjekt i Bymiljøetaten handler om å gjøre det så enkelt som mulig for deg med HC-kort (parkeringstillatelse for forflytningshemmede) å finne fram til en ledig plass når du trenger den.

Det er allerede to år siden prosjektet startet, med sensorer installert som under fem HC-plasser i Stortingsgata. Erfaringene derfra ga grunn til å fortsette i større skala, men med en litt annen og enklere teknisk løsning.

Les mer: NY TEKNOLOGI SKAL FORTELLE DEG HVOR DET ER LEDIG HANDIKAP-PARKERING

Appen viser vei

Denne våren er det montert sensorer i bakken under de aller fleste av de 130 plassene som måler om det står en bil parkert der eller ikke.

Informasjonen fra sensorene er tilgjengelig i Bymiljøetatens egen app for bilister: «Bil i Oslo». Her kan du både kan se hvor HC-plassene er, om de er ledige eller opptatt akkurat nå, og hvordan du skal kjøre for å finne fram til den plassen du har sett deg ut.

Et grønt merke med smilefjes viser om plassen er ledig. Et rødt merke med fjes uten smil viser at plassen er opptatt akkurat nå.

Bilde av telefon med appen på skjermen, som holdes over et HC-symbol malt på asfalten.

OVERSIKT: Appen «Bil i Oslo» viser ledige HC-plasser i bykjernen, og hvordan du kommer dit. (Foto: Ivar Kvistum)

Appen «Bil i Oslo» forteller også hvor det er HC-plasser andre steder i byen, men foreløpig er de ikke utstyrt med teknologien som forteller i sanntid om de er ledige eller ikke. Men klikker du på rullestol-ikonet, vil du uansett få opp en anbefalt rute for å komme deg dit. Og du kan også gi tilbakemeldinger til Bymiljøetaten om tjenesten.

Fortell oss hva du synes

– Dette er fortsatt et pilotprosjekt, og vi vil svært gjerne at folk tar løsningen i bruk og gir oss tilbakemeldinger om hvordan den fungerer og hva som kan bli bedre, sier prosjektleder Sesilie Bjørdal til Handikapnytt.

Vi vil svært gjerne at folk tar løsningen i bruk og gir oss tilbakemeldinger om hvordan den fungerer og hva som kan bli bedre

Tilbakemeldinger fra brukerne skal hjelpe Bymiljøetaten i å utvikle løsningen videre slik at den fungerer enda bedre for dem som skal bruke dem.

Det kan for eksempel bli aktuelt å bruke teknologien andre steder i Oslo, eller å utvide bruken til andre typer parkeringsplasser – for eksempel parkeringsplasser for vare- og nyttetransport.

En enklere hverdag

Magnhild Sørbotten, som leder Handikapforbundets regionlag i Oslo, deler oppfordringen om å ta appen og tjenesten i bruk, og gi tilbakemeldinger til Bymiljøetaten.

– Flere har allerede forsøkt, og erfaringene så langt er gode, sier hun.

Sørbotten mener tjenesten er med på å gjøre det enklere å bruke byen for funksjonshemmede som er avhengige av bil.

– Med denne løsningen blir det enklere og mer forutsigbart å parkere i byen. Ikke bare får du vite om favorittplassen din er ledig, men du får også vite hvor du skal kjøre for å finne et alternativ dersom den er opptatt, sier hun.

Bjørdal på en ledig HC-plass.

HVA SYNES DU? Prosjektleder Sesilie Bjørdal vil gjerne vite hva du som bruker av tjenesten liker og savner. (Foto: Ivar Kvistum)

Andre byer bør følge opp

NHFs Oslo-leder mener løsningen med sanntidsinformasjon om ledige HC-plasser i en app er så interessant at det ikke bør være begrenset til Oslo sentrum.

– Her bør andre storbyer i Norge følge etter, sier hun.

Sørbotten vil ikke bli overrasket om tjenesten kommer til å øke belegget på HC-plassene i Oslo sentrum. Det aktualiserer spørsmålet om det er mange nok av dem.

– Vi i NHF Oslo har hele tiden sagt at 130 HC-plasser i sentrum ikke er nok. Vi mener at antallet bør økes til minst 174, som er det dobbelte av antallet plasser før man innførte bilfritt byliv og sanering av mye ordinær gateparkering, sier hun.

Smartere transport

Appen «Bil i Oslo» lastes ned fra Apples Appstore eller Google play til Android-telefoner.

Pilotprosjektet inngår i en felles satsing kalt «Smartere transport i Oslo-regionen» hvor Bymiljøetaten, Ruter og Statens vegvesen samarbeider om å prøve ut nye mobilitetstjenester. Pilotprosjektet går i første omgang ut 2021.

– Ta kontakt og fortell oss hva du synes, oppfordrer Sesilie Bjørdal.

Du kan gi tilbakemeldinger rett i appen, eller på e-post til postmottak@bym.oslo.kommune.no.

Her kan du se Oslo kommunes egen informasjonsfilm om den nye app-tjenesten:

 

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.