Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Birgit Skarstein poserer med to klatretau.
HEDER OG ÆRE: Birgit Skarstein blir hedret for innsatsen både på idrettsarenaen og i funksjonshemmedes rettighetskamp. (Arkivfoto: Erik Norrud)

Prisdryss for Birgit Skarstein

Lørdag ble hun kåret til Årets kvinnelige funksjonshemmede idrettsutøver. I dag ble det kjent at Birgit Skarstein (29) er tildelt Livsvernprisen for 2019.

Av Handikapnytt
Publisert 07.01.2019 09:31

(NTB og Handikapnytt:) Birgit Skarstein får prisen for sitt arbeid med å styrke posisjonen til mennesker med nedsatt funksjonsevne.

– Idrettsutøveren og den samfunnsengasjerte politikeren Birgit Skarstein har evnet å viske ut skillet mellom «oss» og «dem» og blitt en foregangskvinne i å fremme likeverd i samfunnet. Hun er i dag et stort forbilde for mange, heter det blant annet i begrunnelsen for tildelingen fra organisasjonen Menneskeverd.

– Hun er ung, hun er en av våre fremste idrettsutøvere og hun har brukt sin posisjon til å sette funksjonshemmedes rettigheter på dagsordenen på en fremragende måte, sier generalsekretær Morten Dahle Stærk i Menneskeverd.

Lam etter badeulykke

Skarstein ble for alvor kjent for allmennheten da hun deltok i andre sesong av serien «Ingen grenser» med Lars Monsen som ble sendt på NRK i 2012.

Hun mener prisen løfter fram gode verdier.

– Prisen har, slik jeg ser det, ingen undertone eller skjult agenda. Det er en veldig ærlig pris. Den setter fokus på hvordan man behandler hverandre, og at vi står sammen, sier hun.

Det er en veldig ærlig pris. Den setter fokus på hvordan man behandler hverandre, og at vi står sammen.

Skarstein er i dag idrettsutøver, bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Oslo, utøverrepresentant i Den internasjonale paralympiske komité og har vært fast medlem av Bioteknologirådet fra 2013 til 2019.

Hun ble lam fra livet og ned etter en badeulykke i 2008. Skarstein har tre gull, to sølv og to bronse i VM i roing – og gull, sølv og bronse i langrennspigging.

Deles ut for 22. gang

Livsvernprisen har vært utdelt siden 1997 og er tidligere blant annet delt ut til Signe og Geir Lippestad, Thorvald Steen og Margreth Olin.

En annen vinner som har gjort seg sterkt bemerket i funksjonshemmedes likestillingskamp, er skuespiller Marte Wexelsen Goksøyr.

Menneskeverd sier om seg selv at de «arbeider aktivt for å styrke vernet om menneskelivet fra befruktning til naturlig død, og for spesielt sårbare grupper».

Organisasjonen Menneskeverd springer opprinnelig ut av Folkeaksjonen mot fri abort som la ned sitt arbeid etter at dagens abortlov ble vedtatt i 1978. Folkebevegelsen For Livsrett og Menneskeverd ble dannet i 1981. I 2002 slo de seg sammen med antiabort-organisasjonen Norsk Pro Vita og dannet Menneskeverd. Årets pris deles ut mandag 4. februar.

Se Handikapnytts digitale spesialutgave: NORSKE PARALYMPIERE

Imponerte Märtha Louise

Under Idrettsgallaen lørdag ble Birgit Skarstein hedret med prisen årets kvinnelige funksjonshemmede utøver.

Det var prinsesse Märtha Louise som delte ut prisen for Årets kvinnelige funksjonshemmede utøver sammen med Øyvind Eriksen, styreleder i Stiftelsen VI.

– Paraidretten har alltid stått mitt hjerte veldig nær, og jeg slutter aldri å la meg imponere over de fantastiske prestasjonene disse utøverne gjør i de ulike grenene, sa Prinsesse Märtha Louise fra scenen i DNB Arena i Stavanger i kveld.

Prinsessen er styremedlem i Stiftelsen VI, som har som mål å løfte paraidretten både i topp og i bredde, og stod for utdelingen av prisen.

Gull-alpinist

Årets mannlige funksjonshemmede utøver ble alpinisten Jesper Saltvik Pedersen fra Karmøy. Han har en lang merittliste å vise til, og det foreløpige høydepunktet var gullmedalje i storslalåm, samt bronse i superkombinasjonen, under fjorårets Paralympics i Pyeongchang i Sør-Korea.

Jesper Saltvik Pedersen vant også fjorårets verdenscup sammenlagt.

Det var Gunn-Rita Dahle Flesjå som delte ut prisen for årets mannlige funksjonshemmede utøver.

Les også: – PARA-VM PÅ HJEMMEBANE ER EN DRØM SOM GÅR I OPPFYLLELSE

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.