Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Catrin Alhaug står foran mikrofon
FIKK REHABILITERING: - Uten dette tilbudet ville jeg ikke orket det overlevde livet som amputert, sa Catrin Alhaug i sin appell utenfor Aker sykehus mandag ettermiddag.

Rehabilitering i fare

Tidlig rehabilitering på Aker sykehus var til god hjelp for Catrin Alhaug etter en trafikkulykke sommeren 2020. Nå demonstrerer hun mot at rehabiliteringsenheten skal nedlegges.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 10.12.2024 15:20

Artikkelen er oppdatert 11.12. klokka 9.10 med uttalelser fra klinikkleder ved Oslo universitetssykehus.

Onsdag 11. desember er det fare for at Oslo universitetssykehus (OUS) vedtar å legge ned de to rehabiliteringsenhetene ved Aker sykehus, for å spare penger.

Det protesterte flere organisasjoner og mange tidligere pasienter mot i en aksjon mandag ettermiddag. En av dem var Catrin Alhaug, som måtte amputere ett bein etter en trafikkulykke for drøyt fire år siden.

– På Aker sykehus fikk jeg min første tilpasning av protese, jeg fikk fysioterapi som var helt avgjørende, og jeg fikk tidlig gangtrening.

Fakkel-aksjon

Nå er hun engstelig for hvem som skal gjøre dette hvis rehabiliteringsenhetene legges ned.

– Og hvem skal stelle sårene? Er det hjemmesykepleien? Er det de pårørende? Skal fysioterapeutene komme hjem til oss? Vi trenger folk som er spesialisert på det vi står i, sier Catrin Alhaug til Handikapnytt.

Utenfor Aker sykehus aksjonerte hun med appell og tent fakkel sammen med blant andre Norges Handikapforbund Oslo, LHL Hjerneslag og Afasi Oslo og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO).

Øyvind Gerhardsen og Karl Haakon Sævold foran aksjonister med fakler

NHF OSLO AKSJONERTE: Styremedlem Øyvind Gerhardsen og styreleder Karl Haakon Sævold i NHF Oslo etterlyser en plan for hva som skal skje med rehabiliteringspasientene hvis Enhet for rehabilitering ved OUS blir lagt ned.

Også styrelederen i NHF Oslo, Karl Haakon Sævold, er bekymret for konsekvensene av en nedleggelse.

– Det er ikke beskrevet, så det vet vi ikke, og det står ingen klare til å ta imot disse pasientene, sier han.

– Å få god, tidlig, tverrfaglig rehabilitering i en avdeling så unik og spesialisert som denne er verdifullt.

Karl Haakon Sævold viser til at Riksrevisjonen i vinter kritiserte rehabiliteringen i Norge.

– Og når Riksrevisjonen sier at noe er kritikkverdig, er det en sterk beskrivelse. De sier i sin rapport at knapt noe er skjedd siden 2012. Da er dette helt åpenbart ikke veien å gå.

Frykter dårligere prognoser for pasienter

NHF Oslo frykter at mange får lengre opphold på akuttavdelinger eller helsehus uten spisset rehabilitering, dårligere prognoser og lavere livskvalitet, økt press på spesialiserte institusjoner som Sunnaas sykehus og at folk ikke kommer tilbake i jobb.

– Et reddet liv skal også leves, og god rehabilitering skal være tilgjengelig for alle, der vi bor, sier Bente Endresen, leder i LHL Hjerneslag og Afasi Oslo og Akershus.

– Jeg er et levende bevis på at god rehabilitering fungerer. Jeg satt i bleie i rullestol, uten språk, og her står jeg som en velfungerende dame.

Privat eller kommunal helsetjeneste

Klinikkleder Asle Wilhelm Medhus ved medisinsk klinikk på Oslo universitetssykehus skriver til Handikapnytt at de hele tiden må vurdere hvordan de bruker fagfolkene sine på den måten de mener sikrer størst mulig nytte for pasientene.

– Når forekomst, behandlingsmuligheter og alvorlighetsgrad av sykdom endres over tid, må vi derfor løpende vurdere hvordan vi best mulig kan tilpasse våre helsetjenester til befolkningens behov, skriver han.

– Saker som denne hvor vi gjør endringer i etablerte helsetilbud er alle vanskelige og tøffe, både for pasienter som har nytte av et tilbud og for ansatte som over år har gjort en veldig god jobb.

Asle Wilhelm Medhus forklarer at flere alternativer er blitt vurdert, men en prosjektgruppe anbefaler at visse pasientgrupper fortsatt får et tilbud i sykehuset, mens andre kan bli fulgt opp av private tilbydere eller i kommunen. Han kan ikke forskuttere hvilke pasientgrupper dette gjelder.

– Det må det arbeides med hvis dette blir vedtaket. Vi vil i så fall sikre at pasienter med behov for spesialisert rehabilitering fortsatt vil ha et tilbud enten innenfor eller utenfor sykehuset, skriver han.

– Fremover vil for eksempel mer av diagnostikken, behandlingen og pleien gradvis dreies mot å foregå i boligen der pasienten bor. Skal vi få til slik endring, må vi utvikle våre tjenester i tett samarbeid med kommunen. Pasienter ønsker, og vil også ha best utbytte av, gode og helhetlige pasientforløp med utgangspunkt i hjemmet der de bor.

Når sykehusledelsen har bestemt hva som skal skje med rehabiliteringsenheten, vil Oslo universitetssykehus lage en iverksettingsplan som beskriver rehabiliteringstilbudet fremover, opplyser klinikklederen.

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.