Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Marianne Holth Dybvad
Marianne Holth Dybvad.

Fra å eksistere til å leve aktivt

En doktorgrad av Pia Wedege dokumenterer kraften i likepersonsrollen – og gir rehabiliteringsfeltet en ny retning, skriver Marianne Holth Dybwad, daglig leder i Sunnaasstiftelsen, i dette innlegget.

Marianne Holth Dybwad
Publisert 15.05.2025 22:11

  • Denne artikkelen er et debattinnlegg og gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Nå foreligger forskning som setter ord, tall og verdi på erfaringer mange har kjent på kroppen. 14. mai 2025 disputerte Pia Wedege ved Norges idrettshøgskole med en doktorgradsavhandling som løfter frem en av de viktigste – og minst utforskede – komponentene i moderne rehabilitering: rollen til likepersoner i strukturerte camp-baserte programmer for personer med ervervet hjerne- eller  ryggmargsskade.

En ny faglig plattform for likepersonsarbeid

Avhandlingen består av fire vitenskapelige artikler som på ulike måter belyser hvordan «peer mentorship» – det å benytte personer som selv lever med tilsvarende skade eller sykdom som mentorer for andre i rehabilitering – påvirker både deltakere og mentorer selv. Gjennom kvalitative dybdeintervjuer og en systematisk gjennomgang av eksisterende forskning, avdekkes et tydelig mønster: Strukturerte programmer med «peer mentorship» gir økt mestring, identitet og sosial tilhørighet.

Fra erfaring til ny mening i eget liv

I studien “We’re all on the same journey; some are just a bit further down the road than others” intervjues ti mentorer med erfaring fra camper for aktiv rehabilitering.  Funnene viser at motivasjonen for å bli mentor ofte bunner i et ønske om å bidra med egen erfaring. Samtidig blir mentorrollen et vendepunkt – med økt selvtillit og ny mening i livet. Fellesskapet og det å bli en del av noe større gir varig verdi, både for mentorene selv og for brukerne som får tilgang til mentorenes unike erfaring og kompetanse.

Overgangen fra passivitet til et aktivt liv

I artikkelen “I moved from simply being to actively living” forteller deltakere med ervervet hjerneskade om hvordan deltakelsen på en camp for aktiv rehabilitering ga dem innsikt, trygghet og framtidstro. Flere beskriver hvordan de har gått fra å føle seg passiv og isolert, til å ta eierskap over eget liv igjen. Campen ble for mange et vendepunkt og en arena for både læring og livsmestring.

Oversikt over internasjonal forskning

I en tredje studie, en systematisk litteraturgjennomgang, analyseres 20 studier som evaluerer effekten av peer mentorship for personer med ervervet hjerne- eller ryggmargsskade. Funnene dokumenterer forbedringer i selvtillit, funksjon, livskvalitet og sosial deltakelse. Samtidig pekes det på behovet for mer standardisert og robust forskningsmetodikk i fremtidige studier – nettopp for å sikre langsiktig implementering.

Barn, foreldre og håp for framtiden

I den fjerde artikkelen rettes søkelyset mot barn og unge med ervervet hjerneskade og deres foreldre. Studien viser hvordan camper for aktiv rehabilitering, gjennom trygge rammer for fysisk aktivitet, inspirerende rollemodeller og møte med andre i lignende situasjon, skaper både mestring og fellesskap. Campene gir ikke bare barna styrket identitet og tro på egen fremtid, men gir også pårørende verdifull erfaringsutveksling og et etterlengtet pusterom i en krevende hverdag

En modell som sprer seg internasjonalt

Modell for aktiv rehabilitering, som Wedege har forsket på, startet som en grasrotbevegelse i Sverige, men har utviklet seg til å bli et internasjonalt rammeverk. I dag brukes metoden i over 20 land.

I mai 2025 arrangeres verdens første internasjonale camp for aktiv rehabilitering i Hellas med deltakere fra ni nasjoner. Senere i høst mottar både RG Aktiv Rehabilitering i Sverige og Sunnaasstiftelsen i Norge en internasjonal pris for arbeidet.

Vi i Sunnaasstiftelsen er stolt av at våre camper har bidratt med data til dette banebrytende doktorgradsarbeidet.  På vegne av fagmiljøet og de mange som har hatt nytte av innsikten – og på vegne av alle som i fremtiden vil få bedre hjelp fordi dette arbeidet nå finnes – gratuleres Pia Wedege med en doktorgrad som virkelig betyr noe.

En avhandling med selvstendig ståsted – og stor praktisk betydning

Pia Wedege sin forskning har allerede hatt en direkte innvirkning på hvordan rehabiliteringsfeltet utvikles videre. Den har styrket kvaliteten i eksisterende programmer, bidratt til mer systematisk arbeid med mentorrollen, og gitt ny faglig tyngde til erfaringer som tidligere i stor grad var praksisbaserte.

Wedeges doktorgradsarbeid gir en forskningsbasert dokumentasjon på effekten av peer mentorship fra et av Norges fremste forskningsmiljøer. Arbeidet har potensial for og bør brukes i arbeidet med faglige anbefalinger, helsepolitiske prioriteringer og innholdet i tilbud til mennesker med ervervet ryggmargs- og hjerneskade.

Av: Marianne Holth Dybwad,

daglig leder i Sunnaasstiftelsen

***

Enig eller uenig i det du leser? Skriv gjerne et debattinnlegg og send det til post@handikapnytt.no.

 

 

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.