Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Morten Marius med parykk og videolys, med PC i fanget.
LEK OG LATTER: Det er veldig lite jeg tar seriøst. Nesten bare jobben min, tror jeg, sier Morten Marius Skau.
Morten Marius med parykk og videolys, med PC i fanget.

– Rullestolbrukere er ikke laget av porselen. Vi tåler en vits

– Rullestolbrukere er ikke laget av porselen. Vi tåler en vits

Det finnes ikke noe Morten Marius Skau (30) misliker mer enn sympati. For å komme den til livs, bruker han humor og selvironi på Tiktok. 


Morten Marius Skau åpner ytterdøra på gløtt.

– Bare gå inn, dere. Jeg må ta en kjapp dusj. 

Kvelden før redigerte han Tiktok-snutter til klokka to på natta, og han hadde helt glemt avtalen fram til vi ringte på. 

 – Noen ganger blir jeg bare sittende og redigere og se på andres videoer, og da hender det jeg snur døgnet. De greiene der krever mer tid enn folk tror, sier han og griper etter en kaps på reolen i det han kommer ut av dusjen.  

Tidkrevende

Han manøvrerer seg forbi de to kattene og inn på gjesterommet der den stasjonære mac-en, videokamera og filmlyset er plassert.  

– Det er her jeg redigerer. Da det tok av i sommer, tenkte jeg at nå skal jeg bare gi jernet, for da hadde jeg jo mye fri. Det er ti sekunders videoer på nett, men det tar sjukt mye tid. Bare det å finne på noe, tar tid. Og så prøver jeg å ha litt variasjon i det jeg produserer. Filme med et annet kamera, redigere på ulike måter. Jeg styrer fælt med det. Mer enn jeg kanskje burde gjort. 

Morten liker godt å filme seg selv.

– Jeg har alltid gjort det, lenge før sosiale medier og sånt. Så, for noen år siden, posta jeg noe fjas på nett som tulla med Handikapnytt. Det fikk ganske god respons, og var helt min type humor.

Derfra har det bare fortsatt, på ulike sosiale medier. Men særlig på Tiktok. I skrivende stund har profilen @mort1rulle flere enn 63 700 følgere.

Morten Marius foran PC-skjermen.

TIDKREVENDE: Morten Marius bruke mye tid på redigering av filmsnuttene. Gjesterommet gjør tjeneste som studio.

En motvekt

Tiktok er en applikasjon på sosiale medier der brukerne kan lage videosnutter hvor de mimer og danser til kjente poplåter eller lager sketsjer med hverdagshumor. Dette deles på privat eller offentlig Tiktok-profil.

Populære Tiktoks blir ofte kopiert eller parodiert av andre brukere. Algoritmer sørger for at brukerne også kan få forslag om ting å se som passer for seg.

Morten tror det er selvironien som gjorde at mange startet å følge ham. Han ble lam i en trampolineulykke som 16-åring. Det, som alt annet, kan og bør spøkes med, ifølge Tiktok-komikeren.

– Jeg ønsker ikke at vi rullestolbrukere skal fremstå som surpomper som bare klager. Hvis du har lyst, kan du bli diskriminert hver gang du går ut døra. Hvis du ikke blir diskriminert, kan du likevel velge å se det meste som diskriminering. Men man kan også velge et annet perspektiv, tenke litt mer positivt og heller le av alt som på en måte ikke funker. Jeg vil være den motvekten som er litt tullete og kan vise at vi også har humor.

Hvis du har lyst, kan du bli diskriminert hver gang du går ut døra. Hvis du ikke blir diskriminert, kan du likevel velge å se det meste som diskriminering.

Portrett av Morten Marius.

HUMOR ER LIVET: Noe av det aller viktigste i Morten Marius’ liv er å lage humor, smile og le.

Takk til demonstrantene 

Morten er ikke typen til å lenke seg fast, kreve rettigheter og skrive sinte leserbrev om diskriminering. Men han er glad for at andre er gode på å gjøre nettopp det. For han ser hvor viktig det er.

– Mange ganger har jeg tenkt at det er bra at ikke alle i rullestol er som meg. Da hadde ingen kjempa for noen ting, og ingen ting ville blitt endret. Vil man få noen til å skje, må man jo kjempe for det.

Men Mortens metode er humor. Nå drar han frem parykker han ofte benytter i sketsjene sine, poserer for fotografen og trykker på opptaksknappen i Tiktok. Morten danderer parykken og snakker til kamera med tilgjort stemme:

– Hei, nå er Handikapnytt her og lager en reportasje om meg fordi jeg er så kul.  

– Hva er målet med det du gjør?  

–  Bare vise at vi kan kødde, at vi ikke er laget av porselen. Vi tåler en vits. At man skal slippe å bli møtt med sympati over alt.  

– Blir du ofte det? 

– Ja, det gjør jeg.

Morten Marius Skau (30)
  • Lærer og populær profil på Tiktok.
  • Profilen hans, @mort1rulle, tok av i fjor sommer og har i skrivende stund flere enn 63 700 følgere. Skau bruker humor og selvironi i videosnuttene han legger ut.
  • Alt kan spøkes med, mener humoristen, som ble lam etter en trampolineulykke da han var 16 år.

Morten opplever at skaden hans ofte er det første folk begynner å snakke om, enten det er noen han møter for første gang, eller det er noen han hadde et forhold til for lenge siden, før ulykken.

Han skulle ønske folk ikke spurte eller kommenterte, men skjønner godt at de gjør det. Folk bryr seg.

– Det er naturlig, men det er kjedelig. Det er skjedd så mye i livet mitt siden den gangen.

Det som virkelig kan plage ham, er stemningen som ofte følger med sympatien. Tristheten i stemmene. Beklagelsen fra dem som spør. Å få sympati i dag for noe som skjedde for 15 år siden.

Han er et helt annet sted i livet nå enn da.

– Jeg sitter der og er i godt humør og har det helt fint, og så kommer noen og setter denne triste stemningen. Det blir veldig feil. Vi er på to helt ulike steder, og da møtes vi egentlig ikke i det hele tatt. Folk må gjerne bare spørre: «Hva har skjedd?», og så kan vi gå videre.

Når det ikke skjer, pleier Morten å dra en vits så fort det lar seg gjøre.

– For å bryte isen. Så er vi ferdige med det! 

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Humor er livet

Sympatien gir ham lyst til å lage flere videoer, til å tulle enda mer. Men uansett hvor mye han tuller, føler han at folk tror han er lei seg for skaden han har.

– Men jeg er aldri lei meg for skaden min. Men helt oppriktig: Jeg kan være lei meg når jeg har krangla med dama, hvis katten min har skada seg, eller når jeg har en dårlig dag. Men jeg har aldri vært trist eller lei meg eller deppa på grunn av rullestolen.   

For Morten er humor i hverdagen noe helt nødvendig og grunnleggende.

– Det er superviktig. Jeg elsker humor. Det er selve meningen med livet. En gang fikk jeg spørsmålet: «Hva er meningen med livet, Morten?» «Humor», sa jeg. «Smil og le».

– Det er langt på vei det du lever etter også?

 – Uten tvil. Det er veldig lite jeg tar seriøst. Nesten bare jobben min, tror jeg. 

Det er superviktig. Jeg elsker humor. Det er selve meningen med livet.  

Bare Morten 

Jobben hans er å være ressurslærer for tre forskjellige klasser fra første til fjerde trinn på Holmen skole i Oslo. Den fikk han med det samme utdanningen var fullført for to år siden.  

– Barna behandler meg helt vanlig. Du er rockestjerne i to dager, i skolegården. Alle kommer og spør og lurer på hva som skjedde og blablabla. Og så gir de egentlig beng etter hvert. Du får ikke noe ekstra, de hopper fortsatt på bordet hvis de har lyst til det. 

For elevene er han først og fremst lærer og Morten. Det er det han vil være for andre også. 

(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Morten Marius studerer en av parykkene sine.

Morten Marius har fått på seg parykken og stiller inn lyset.

Morten Marius smiler til kamera.

TAR AV PÅ TIKTOK: Siden i fjor sommer har profilen til Morten Marius Skau tatt av på appen Tiktok. I skrivende stund har han 63 700 følgere. Han tror det i stor grad skyldes selvironien.

Ikke så farlig å bli lam

Han deltar i sketsjer med Robert Stoltenberg på NRK, han lager videoer fulle av selvironi. Blant annet der han prøver seg på sportsgrener som på ingen måte er ment for rullestolbrukere.

Han vil vise at folk med funksjonsnedsettelser tåler å bli tulla med.

 – Før jeg skada meg var jeg var dårlig i idrett. Det var sikkert derfor jeg ble lam også; jeg var ikke så atletisk, sier han og ler. 

 – Jeg tror det er verre å bli skada hvis du har skapt deg et liv. Jeg visste jo ikke hvor jeg ville med livet uansett. 
Med internett og selvironi har han funnet ut hvor han vil. 

– Jeg har det fint med dame, katter, leilighet og jobb. Jeg hadde egentlig planlagt å finne en hobby, men så slo det meg: «Hobbyen din, Morten, er jo å lage videoer og poste tull på internett». 

Og selv om han utenfor sosiale medier ikke betegner seg som en oppmerksomhetsglad type, vil han naturligvis ha følgere på nett. 

 – Det er bare å følge meg! Alle trenger litt humor og litt mindre selvhøytidelighet. Det kan jeg bidra med, sier Morten og tar opp parykken, klar for å spille inn en ny videosnutt.

***

Denne artikkelen ble først publisert i magasinet Handikapnytt 01/21.
Som medlem i Norges Handikapforbund mottar du magasinet seks ganger i året. Abonnementet er inkludert i medlemskontingenten.
Klikk her for å bli medlem.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.