Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

To peroner på vei inn i bygning med teksten «Beijing 2022» over døra, som er prydet med kinesiske lykter. Den ene mangler et bein og går på krykker.
INGEN ADGANG: «Nøytrale» utøvere ankommer deltakerlandsbyen med tape over «Russia» på ryggen. Nå er det klart at de ikke får delta. (Foto: NTB / AP / OIS / Thomas Lovelock)

Russere og hviterussere helt utestengt fra Paralympics etter press

– En selvfølge, sier idrettspresident Berit Kjøll. Lederen for den norske troppen, Cato Zahl Pedersen, er svært lettet.

Handikapnytt
Publisert 03.03.2022 09:24

(NTB:) Den internasjonale paralympiske komité (IPC) snur og nekter russere og hviterussere å delta i Paralympics etter press fra andre nasjoner.

Det opplyser IPC i en pressemelding torsdag morgen, kun én dag før åpningsseremonien i Beijing. Der argumenteres det for at flere nasjoner har truet med ikke å konkurrere.

Avgjørelsen kommer etter et ekstraordinært møte i IPC.

– IPC er en medlemsbasert organisasjon, og vi er mottakelige for synspunktene til våre medlemmer, sier IPC-president Andrew Parsons.

– I løpet av de siste tolv timene har et overveldende antall medlemmer vært i kontakt med oss og vært veldig åpne, som er jeg er takknemlig for. De har sagt at hvis vi ikke revurderer avgjørelsen vår, vil det få alvorlige konsekvenser for Paralympics, sier Parsons.

Flere ville trukket seg

Han legger til at IPC er overbevist om at «sport og politikk ikke burde blandes», men:

– Krigen har kommet til disse lekene, og i kulissene har mange regjeringer innflytelse på vårt kjære arrangement, sier han.

Parsons gjentar i pressemeldingen at flere land trolig ville trukket seg om russiske og hviterussiske utøvere skulle delta. Han beklager også til de berørte utøverne.

– Vi beklager for at dere blir påvirket av beslutningene deres regjeringer tok sist uke med å bryte den olympiske våpenhvilen. Dere er ofre for deres myndigheters handlinger, sier Parsons.

(Artikkelen fortsetter.)

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Snur på under et døgn

Meldingen kommer bare en dag at Russland og Hviterussland fikk lov til å delta under nøytralt flagg. Onsdag ble det klart at de to landenes utøvere fikk delta, men uten å være en del av medaljeoversikten.

– Da vi tok avgjørelsen i går, så vi på den langsiktige paralympiske bevegelsen. Vi er veldig stolte av prinsippene og verdiene som har gjort bevegelsen til det den er i dag.

– I går sa vi at vi ville fortsette å lytte, og det er det vi gjør i dag, sier Parsons.

Det internasjonale presset som ble rettet mot IPC det siste døgnet, har heldigvis gitt en ønsket effekt.

– En selvfølge

Idrettspresident Berit Kjøll sier at Norge har vært blant landene som har presset Den internasjonale paralympiske komité (IPC) til å snu.

– En selvfølge, sier Kjøll i en pressemelding om avgjørelsen til IPC.

– Norges idrettsforbund har gjennom det siste døgnet tatt en rekke initiativ, blant annet ovenfor de nordiske landene. Det ble også lagt en plan for nye oppfølgingsmøter med USA, Canada, Japan og en rekke land i Europa med et tydelig mål om å få møte styret i IPC og sørge for at vedtaket ble reversert, sier idrettspresidenten.

IPC gjorde helomvending og nektet torsdag morgen, kun en dag før åpningsseremonien i Paralympics, russisk og hviterussisk deltakelse i lekene. Dagen før ble det kunngjort at de to landene kunne konkurrere i Kina under nøytralt flagg.

– Det internasjonale presset som ble rettet mot IPC det siste døgnet, har heldigvis gitt en ønsket effekt, sier Kjøll.

– Ikke minst er jeg glad for vedtaket på våre utøvere sine vegne. Gårsdagens beslutning skapte stor og unødvendig uro i utøvergruppen. Nå kan de endelig konsentrere seg om det de skal gjøre: stille best mulig forberedt til konkurransene som starter på lørdag, sier hun.

Det er en tragisk krig og en nødvendig beslutning.

Lettet, glad og beveget

Lederen for den norske Paralympics-troppen, Cato Zahl Pedersen, forteller til NTB at han er rørt over beslutningen.

– Vi er lettet, glade og beveget. Det kom nesten en ristning i kroppen og tårer i øynene, sier Pedersen.

– Det er en tragisk krig og en nødvendig beslutning, legger han til.

Pedersen forteller at den norske troppen har vært blant dem som har ytret sin motstand og bekymring mot avgjørelsen som ble tatt onsdag. Det har IPC lyttet til.

83 parautøvere må dermed snu og reise fra arrangementet.

– Det er en trist skjebne for dem å reise hjem, men det at vi andre skulle være belastet med å eie en problemstilling russiske og hviterussiske utøvere ikke ville følt på same måte, gjør at jeg egentlig ikke synes så synd på dem, sier Pedersen.

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.