Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Gruppe av rullestolbrukere i forgrunnen. Putin på talerstol i bakgrunnen, ved siden av russisk flagg og riksvåpen.
VIL DELTA: Russlands president Vladimir Putin tok imot og gratulerte russiske medaljevinnere etter forrige Paralympics i Tokyo. Heller ikke da kunne utøverne stille under eget flagg, men i Kreml var nasjonalsymbolene på plass. (Foto: Dmitry Azarov, Kommersant, Sipa USA, NTB)

Russland varsler 300 Paralympics-deltakere – men ikke om de må fordømme krigen

Det kan bli inntil 300 russiske deltakere i Paralympics i Paris, anslår Pavel Rozjkov, som er leder i Russlands paralympiske komité (RPC).

NTB
Publisert 03.10.2023 18:25

(NTB og Handikapnytt:) Han legger til at antallet vil bli null dersom utøverne må signere en erklæring om at de fordømmer Russlands krigføring i Ukraina.

Generalforsamlingen i Den internasjonale paralympiske komité (IPC) stemte i forrige uke for bare delvis suspensjon av Russland og Belarus.

Det betyr at utøvere fra de landene kan delta i Paralympics som nøytrale og uten bruk av nasjonssymboler.

– Omkring 300 utøvere kan få delta. Vi håper at særforbundene lar våre utøvere være med i konkurranser slik at de kan kvalifisere seg, sier Rozjkov til nyhetsbyrået Tass, gjengitt av nettstedet Insidethegames.

– Kriteriene for deltakelse er svært generelle. IPC-styret vil med det første formulere dem klarere, legger han til.

Vil ikke fordømme krigen

Han er spent på om kriteriene vil inneholde krav om at utøverne fordømmer krigen, slik enkelte særforbund har krevet for å la russere konkurrere.

– Om det skjer, reiser ikke våre utøvere noe sted, sier han til Tass.

Rozjkov hevder at krav om fordømmelse av krigen ikke ble diskutert under IPC-generalforsamlingen.

I kriteriene for deltakelse kan det også bli skrevet inn et forbud mot deltakelse av utøvere som har tatt aktivt del i krigføringen. Rozjkov har sagt at det er blitt brukt mot RPC at man har hjulpet å rehabilitere soldater som er blitt skadd i krigen.

Skylder på IPC-lobbyvirksomhet

Rozjkov peker på at flertallet av landene som var representert under kongressen i Bahrain, stemte for russisk deltakelse i Paralympics.

Overfor RIA Novosti påstår han at det også kunne blitt flertall for russisk deltakelse under eget flagg om det ikke var for intens lobbyvirksomhet i lunsjpausen.

– Vi kunne ha vunnet den avstemningen også dersom den var blitt avholdt rett etter den første (om fullstendig utelukkelse). De la inn en pause på halvannen time, snakket med folk og presset folk, og så gikk resultatet mot oss, sier han.

Feiret i Kreml

Russland har ikke deltatt i Paralympics under eget flagg siden 2014.

Men da utøverne ble tatt imot av Vladimir Putin og feiret i Kreml etter Tokyo-lekene i 2021, ble det ikke spart på nasjonale symboler.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.