Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Sally snakker i mikrofon på moteshowet.
ENGASJERT: Salaumatu Kamara har alltid engasjert seg for funksjonshemmede i hjemlandet Sierra Leone. Her er hun på veldedighets-moteshowet i 2014 (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Sally (21) ville prøve livet som funksjonshemmet i Sierra Leone

Salamatu Kamara (21) dro tilbake til hjemlandet Sierra Leone for å se hvordan det hadde vært for henne som rullestolbruker å vokse opp der. Du ser henne på tv.

Stine Slettås Machlar
Publisert 16.10.2017 21:41

– Jeg møtte en som har omtrent samme skade som meg. Det gjorde sterkt inntrykk å se alt de mangler og alt jeg har, sier hun.

Selv kom Salamatu, eller Sally, som hun kalles til Norge som 2-åring i 1998, etter å ha blitt skutt i ryggen under borgerkrigen i hjemlandet.

Tidligere i år dro hun med en venninne og et tv-team fra NRK tilbake til Sierra Leone i Vest-Afrika før første gang siden hun kom til Norge.

99% norsk

Reisen er en episode i dokumentarserien «99% norsk». Der møter vi unge nordmenn som reiser til landet de har opprinnelse i – sammen med en bestevenn.

— Det var helt fantastisk å være tilbake og den turen er noe av det beste jeg har opplevd. Den ble også en vekker for meg om at vi må gjøre mer for å hjelpe, sier Sally.

Vil dele ressursene

De senere årene har hun engasjert seg i Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU), der ungdom med innvandrerbakgrunn står hennes hjerte nærmest.

I 2014 arrangerte hun veldedighetsprosjekt med blant annet moteshow for å samle inn penger til funksjonshemmede i hjemlandet.

Etter at tv-teamet dro hjem til Norge ble hun igjen for å dele ut pengene.

LES OG SE VIDEO FRA SHOWET: SOLIDARITET PÅ CATWALKEN

— For meg er det viktig å kjempe for de som er utenlandske og ikke har de samme ressursene som meg. Jeg var heldig som fikk komme hit og jeg vil gi noe tilbake til dem som ikke har vært like heldige som meg, sier hun.

Må gjøres mer

Gnisten til å hjelpe ble bare større etter turen.

— Hvis man hjelper litt, så er man bare dum når man vet hva som skjer. Da må man hjelpe mer. Jeg håper folk skjønner at det vi gjør i dag ikke er nok når de ser programmet, sier hun.

Episoden av «99% norsk» med Salamatu Kamara ble første gang sendt på NRK1 tirsdag 17. oktober. Du finner den på NRKs nettsider ved å klikke her.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.