Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Gruppebilde med de fire på syklene sine.
TOUR DE SANDER: Reisefølge med pappa Tor Andre Andreassen, Sander Andreassen, Petter Folvik og Mzima Mortensen sykler Nordkapp-Hurdal på 6 uker (Foto: Privat)

Sander (15) håndsykler fra Nordkapp til Hurdal

28. juni satte Sander Andreassen og turfølget seg i bilen hjemme i Hurdal for å kjøre opp til Nordkapp. Nå sykler de hjem igjen, 2330 kilometer.

Stine Slettås Machlar
Publisert 19.07.2018 22:15

Sander Andreassen og turfølget regner med å bruke seks uker totalt.

Etter 18 dager på sykkelsetet er de kommet til Namsos, og Handikapnytt ringer pappa og Tour-leder  Tor Andre Andreassen:

– Sander er en gutt som jakter på opplevelser og samler minner. Som far vet jeg at han vil få tyngre dager i fremtiden og da vil jeg at han skal se tilbake på ting han tidligere har gjort, sier han.

– Selv om min første tanke var: Å nei! Fordi jeg selv ikke hadde lyst til å sykle så langt og visste jeg måtte være med. Samtidig ville ikke jeg være grunnen til at han ikke fikk oppleve dette.

Nøye planlagt

Sander er født med ryggmargsbrokk og bruker armene på å sykle hele strekningen på en Quickie Shark håndsykkel.

Den har hjelpemotor, men den vil 15-åringen helst ikke bruke.

– Sander er litt rart skrudd sammen sånn sett, fordi han har et eget mål i at det skal være igjen mest mulig batteri når vi avslutter dagens etappe, ler pappaen.

På grunn av 15-åringens funksjonsnedsettelse, som krever medisinstell hver tredje time og gjør ham ekstra utsatt for slitasjer og sittesår, er turen ekstra nøye planlagt.

Mamma i følgebil

Klassekompisene Mzima Mortensen og Petter Folvik er med på sykkel, mens mamma og småsøskene på 7 og 11 kjører følgebil med alt av utstyr og reservedeler.

— Vi hadde egentlig med telt og slike feltsenger de bruker i militæret, men vi fant fort ut at Sander trengte en ordentlig seng for å få nok med hvile til neste dag. Så vi har sovet på hytter og fått lånt husene til privatpersoner underveis. Noe vi er utrolig takknemlig for, sier Tor Andre Andreassen.

Valget om en annen type overnatting har gjort at den seks uker lange sykkelturen koster dem omtrent 140 000. Reisefølget som har kaller seg selv «Tour de Sander» tar hele strekningen i Norge, selv om en tur innom Sverige kunne spart dem for 50-60 mil.

Samler på minner

– Sander vil se Norge. Her samler vi på minner. Som for eksempel når vi allerede på dag to syklet Olderfjorden og fikk se spekkhoggere. Det ga oss alle gåsehud, sier sier Tor Andre.

Lørdag 20. juli ankommer de etter planen Stjørdal nord i Trøndelag. Der tar de en kort etappe med tog til Trondheim.

— Bekjente har fortalt oss at det kun er motorvei vi ikke kan sykle på her, så for å spare oss for å sykle rundt, tar vi bilen. Men det er den eneste strekningen vi kjører. Bortsett fra i tunneler, det blir for farlig når man sitter så langt ned som Sander, forklarer pappen.

— Kjør på

Etter 18 dager på tur angrer ikke Tor Arne på at de dro.

— Det har gått over all forventing, og er helt fantastisk. Så om andre vil prøve er mitt råd å kjøre på.

— Planlegg nøye og utifra dine behov, få gjerne med bistand og følgebil om det er langt, men mest av alt: Kjør på. Det er vanvittig gøy, råder han.

For Tor Andre selv har turen gitt mersmak.

— Sander sier stadig vekk at dette er noe av det beste han har opplevd, så jeg jeg angrer ikke. Jeg håper derimot vi senere kan motivere andre til å dra på lignende turer.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.