Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Sarah Naomi i elektrisk rullestol inne på høgskolen.
HØGSKOLEHVERDAG: Etter at hun begynte som student på høgskolen, tok Sarah Naomi Lunner rullestolen i bruk og kunne spare på kreftene. I dag er hun studentleder for 8000 studenter.
Sarah Naomi i elektrisk rullestol inne på høgskolen.

Sarah Naomi leder 8000 studenter fra rullestolen

Sarah Naomi leder 8000 studenter fra rullestolen

Med elektrisk rullestol og spesialtilpasset bil kan Sarah Naomi Lunner (24)  gjøre det meste hun vil i livet.


Litt før klokka 9 kjører Sarah Naomi Lunner sin Mercedes Vito Tourer inn på p-plassen foran Høgskolen i Østfold i Halden. Der jobber 24-åringen som studentleder for nær 8000 studenter.

Vel parkert, svinger hun førersetet til siden og forflytter seg over i den elektriske rullestolen som står klar bak i bilen.

Hun trykker på en fjernkontroll som gjør at bakdøra åpner seg, og rampen der bak folder seg ut og når bakken. Så rygger hun stolen bakover og ut av bilen, klikker bakdøra igjen og er på vei inn til en ny arbeidsdag.

Friheten med bil

Underveis i studiene fikk Sarah Naomi Lunner (24) jobb som leder for nærmere 8000 studenter. Stillingen som leder for Studentparlamentet i Østfold hadde knapt vært mulig uten de viktigste hjelpemidlene i Sarahs liv: bilen og el-rullestolen.

Sarah har CP med spastisk diplegi. Hun kan gå litt ved hjelp av krykker, men ikke mye.

– Hjelpemidlene gjør at jeg kan bestemme selv hvordan livet mitt skal være. Bilen gir mulighet til å være med på turer med venninner eller kompiser og på ulike arrangementer. Jeg bruker bilen til alt, egentlig. Og rullestolen, selvfølgelig. Uten den hadde ingen ting fungert.

Hjelpemidlene gjør at jeg kan bestemme selv hvordan livet mitt skal være.

Sarah Naomi på vei opp på bilens rullestolheis.

MOBILITET: Bilen og den elektriske rullestolen åpner verden for Sarah Naomi Lunner. Hun har fått selvstendigheten hun trenger for å være med på det sosiale som skjer på studiestedet.

Hverdagen var atskillig mer tungvint da hun begynte på IT-studiet digitale medier og design samme sted i 2017. Da bodde hun i hjembyen Fredrikstad, en drøy halvtimes kjøretur fra Halden. Sarah tok lappen tidlig samme år, men fikk ikke den spesialtilpassede bilen før i desember 2017.

– Heldigvis kunne mamma kjøre meg, men det var jo stress. Jeg kunne ikke være med på det sosiale på ettermiddagen og sånn, for jeg måtte jo tilpasse meg etter hva mamma hadde tid til – og hun måtte tilpasse sin jobb etter meg. Kollektivt fungerer ikke for meg. Bussene mellom Fredrikstad og Halden har jo bare trapper.

Med bilen fikk jeg styring på alt!

Da bilen kom, åpnet mulighetene seg, og hun kunne være med på det som skjedde utenom studiehverdagen også.

– Med bilen fikk jeg styring på alt!

Master på vent

Jobben er variert og utfordrende. Arbeidsdagene er hektiske og blir gjerne lange.

– Jeg pusher grenser, men jeg trives veldig godt og har så gode kolleger!

En nær venninne jobber i arbeidsutvalget sammen med henne. Det kan ha sine fordeler.

– Forrige uke sparket hun meg i hjula og sa: Nå må du dra hjem! Hvis ikke, demonterer jeg hjula dine!

Med hjelpemidlene Sarah har nå, ser hun få begrensninger for framtiden. Hun har en bachelor i digitale medier og design, og et år med statsvitenskap. På Oslo Met venter en utsatt plass på masterstudiet i journalistikk. Bilen gjorde det mulig å jobbe som nettjournalist i både Fredrikstad og Sarpsborg Arbeiderblad parallelt med studiene. Planen er en jobb i mediebransjen eller som politisk rådgiver.

(Artikkelen fortsetter under.)

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Mor med peiling

– Veien til å få hjelpemidler som dekker dine behov – hvordan har den vært?

– Jeg har jo fått noen avslag opp gjennom årene. Det er mamma som har tatt seg av søknadsbiten. Hun er veldig flinke til å argumentere. Men jeg er veldig fornøyd med de hjelpemidlene jeg har. Skulle sikkert hatt flere innimellom, men jeg får det til å gå rundt. Hjemme har jeg en annen, litt mindre elektrisk stol, en «kontorstol». Den er veldig kjekk.

I tillegg har hun en klype som hun bruker når noe skal plukkes opp fra gulvet.

Søknadsprosesser har gått greit, forteller Sarah.

– Vi har brukt ergoterapeut innimellom, og samarbeidet har vært godt. Men mamma jobber som vernepleier også, så hun har litt peiling og har stort sett fiksa søknadene selv.

Sarah Naomi med rullestol og bil.

NØKLER TIL SELVSTENDIGHET: Bilen og rullestolen gir Sarah Naomi Lunner frihet og uavhengighet i hverdagen.

Sent, men godt

– Hvilken erfaring har du med service når noe går i stykker?

– I Fredrikstad kjente jeg systemet ut og inn, og det meste ble løst veldig raskt med Asvo, eller Fasvo, som vi kaller det, siden det er i Fredrikstad. Nå er det ene blinklyset gått på rullestolen, og jeg som akkurat har flyttet til Sarpsborg, synes det er litt vanskelig å finne informasjon om hvor jeg skal henvende meg.

– I hvilken grad reflekterer du rundt hva hjelpemidlene gjør for deg?

– Fryktelig lite! Da jeg var yngre, slet jeg med å akseptere det med rullestol. På videregående gikk jeg med krykker på skolen – og sov da jeg kom hjem. Det var ikke før jeg begynte på høgskolen at jeg begynte å bruke stol, og jeg merket raskt på energinivået at jeg da kunne gjøre det jeg hadde lyst til.

Det var over ett år etter at hun hadde hatt en pep talk om hjelpemiddelbruk under et opptreningsopphold på Kysthospitalet etter en operasjon. Hun fikk beskjed om å begynne å bruke hjelpemidlene sine, ikke bare ha dem i garasjen.

– Hjelpemidlene gjør at jeg rasjonerer med kreftene. Jeg er fremdeles sliten om kveldene, men nå kan jeg være med hvis en av kollektivene borti her skal ha en fest. For da er jeg ikke død! Jeg er glad i å organisere sosiale ting hjemme hos meg selv også. Så jeg har lært meg at hjelpemidler er veldig fint!

***

Denne artikkelen ble først publisert i magasinet Handikapnytt 02/22.
Som medlem i Norges Handikapforbund mottar du magasinet seks ganger i året. Abonnementet er inkludert i medlemskontingenten.
Klikk her for å bli medlem.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.